Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer. Als de lucht buiten vochtig is, blijft je was vochtig, in dat geval kun je de was beter binnen laten drogen.
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Toegegeven, het gebeurt bij mij wel eens per ongeluk, als ik vergeet de was af te halen…. Maar in principe is er niets mis met de was 's nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur 's nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Wanneer je je standaard katoenen shirts of broeken droogt, gebruik je het katoenprogramma. Dit is het meest gebruikte programma van een wasdroger. Om je veelgebruikte kleding goed te verzorgen en energie te besparen, kies je voor droogtegraad 'kastdroog'.
En voor wie het zich afvraagt: ja, ook in de droger kunt u best bijtijds de was eruit halen, met de vochtige dampen die daar bij vrij komen. Dit valt ook met regelmatige reiniging van het rubber, en goed luchten, te voorkomen.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Het is gelukkig iets minder warm vandaag na de hittegolf, maar de komende weken blijft het zomers weer. Heerlijk. Mocht je toch wat minder goed slapen met die warmte: hang voortaan je natte was te drogen in je slaapkamer. Dit zorgt namelijk voor wat extra koelte in je kamer, waardoor de temperatuur wat zakt.
Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
Wil je na het wassen je was in de wasdroger stoppen, centrifugeer je was dan op een hoog toerental. Want: hoe hoger het toerental, hoe droger de was al uit de wasmachine komt. Dit kost iets meer energie bij het wassen, maar de droogtijd neemt af, waardoor je bij het drogen weer energie bespaart.
Twee stippen in de cirkel staan voor drogen op een normale temperatuur tot 80 ºC. Een droogsymbool met drie stippen in de cirkel betekent dat je het kledingstuk kunt drogen op de hoogste temperatuur. Drogen aan de lucht. Het droogsymbool in de vorm van een leeg vierkant staat voor drogen aan de lucht.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
Warmtelamp vreet stroom en je zal ook luchtstroming moeten hebben... zoals ook al door een ander genoemd, gebruik een ventilator. Doe ik ook en de was is er veel sneller droog door. Als ik natte was vroeg in de avond ophang en er de ventilator op zet dan is deze voor het werk (ik sta 5 uur op) al droog.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.