De ingreep vindt plaats op de operatiekamer, de verdoving is meestal een ruggenprik. De ingreep gaat via de plasbuis en duurt 15 - 30 minuten.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld. Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer tien minuten.
De katheter via de buikwand (suprapubische katheter) wordt ingebracht onder plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een klein sneetje in uw buik (net boven het schaambeen) en brengt zo de katheter in uw blaas. Er zit dan geen slangetje in uw plasbuis en het is dus nog mogelijk om op de normale manier te plassen.
De gewone katheter (via de plasbuis)
Deze katheter wordt ingebracht door de uroloog of verpleegkundige en gaat door de plasbuis naar de blaas. U kunt dus niet meer via de normale weg plassen. Krijgt u de katheter voor een langere tijd, dan moet u deze na 10-12 weken gewisseld worden voor een nieuwe katheter .
Verzorging katheter
U kunt zich gewoon wassen en douchen met de verblijfskatheter. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter eruit valt. Het is belangrijk dat u het gebied rond de plasbuis dagelijks goed wast om urineweginfecties te voorkomen. Gebruik hierbij geen zeep.
Probeer er voor te zorgen dat uw ontlasting regelmatig komt en niet te hard is. Bij harde ontlasting kunt u de neiging krijgen om te persen en als gevolg daarvan kan er urine langs de katheter lopen. Om uw ontlasting soepel te houden is het ook van belang om genoeg te drinken.
's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen. De opvangzak kunt u in een rekje aan de zijkant van uw bed hangen.
Het inbrengen van blaaskatheters is een veel uitgevoerde handeling in de gezondheidszorg. Dit mag alleen door een arts, verpleegkundige of verzorgende gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: het katheteriseren van de blaas bij mannen is namelijk een voorbehouden handeling.
Binnen 6-8 uur moet u weer zelf kunnen plassen. De eerste keer kunt u op het toilet plassen. Daarna plast u in de urinaal (fles).
Een arts of verpleegkundige brengt de transurethrale katheter in. De katheter gaat door de plasbuis naar de blaas. Dit doet geen pijn, maar kan bij het inbrengen vervelend aanvoelen.
Oplossing: spuit gel langs de katheter in de plasbuis of in de fistelopening.Wees er zeker van dat de katheter los is van de wand.Draai de katheter rond of duw deze verder de blaas in. Bij een urethrale katheter bij een man: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je de penis vasthoudt.
Het grootste deel van de gebruikers van Curan-katheters geeft aan deze als pijnloos te ervaren. Wel kan het zijn dat je het inbrengen en verwijderen van de katheter in het begin onaangenaam vindt, omdat het misschien wat branderig aanvoelt. Jouw plasbuis is namelijk nog niet direct gewend aan de katheter.
Waarom katheterisatie? (Zelf)katheterisatie is soms nodig als uw kind de blaas niet goed kan leegplassen (om welke reden dan ook) of als er een nieuwe blaas is aangelegd of de blaas vergroot is. Meestal is het nodig om meerdere keren per dag te katheteriseren.
Katheter verwisselen
De katheter (slangetje in de blaas) moet meestal iedere 12 weken worden verwisseld. Dit wordt meestal gedaan door een medewerker van de thuiszorg of de huisarts. Als het noodzakelijk is kunnen we dit ook op de polikliniek Urologie doen.
Om een goede blaasfunctie te bevorderen kunt u het kraantje op de katheter gebruiken. Als u aandrang krijgt (en anders in ieder geval maximaal om de vier uur), gaat u naar het toilet om uw blaas leeg te laten lopen via de katheter. 's Nachts kunt u de nachtzak aankoppelen voor een ongestoorde nachtrust.
Recent onderzoek* wijst uit dat mensen die katheteriseren gemiddeld 2,7 keer per jaar te maken krijgen met een blaasontsteking. Kunt u een blaasontsteking of urineweginfectie voorkomen? Niet altijd, maar u kunt er zelf wel wat aan doen om de kans op een infectie te verkleinen.
Zuchten kan helpen voor ontspanning, om de katheter verder in te brengen. Wanneer de urinestroom stopt, kunt u de katheter voorzichtig een stukje terugtrekken, meestal komt er nog wat urine. Herhaal dit zodat er geen urine in de blaas achterblijft.
Blaaskatheter via de buik
Een katheter via de buik wordt ook een suprapubische katheter of sp-katheter genoemd. Een katheter via de buik is wat makkelijker te verzorgen dan een katheter via de plasbuis. Ook kunt u gewoon vrijen.
'De katheter voor mannen kan ook voor vrouwen gebruikt worden, maar zij vinden een kortere lengte, van 25 centimeter, doorgaans prettiger en meer comfortabel. Soms ben je echter afhankelijk van een afdeling inkoop die alleen mannelijke katheters inkoopt en dan moet je het ermee doen', zegt Cobussen.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje.Aan het einde van de katheter is een zak bevestigd, die de urine opvangt.
De opvangzak moet dag en nacht lager hangen dan de blaas en deze mag niet op de grond liggen. Zorg er voor dat het kraantje nergens tegenaan komt. De kans op infecties wordt dan kleiner. Voor de nacht kunt u de nachtzak aan de dagzak koppelen.
De Resultaten. De Richtlijn V&VN1 geeft aan dat verblijfskatheters 's avonds verwijderd kunnen worden (voor 12 uur 's nachts) met als gevolg een korter verblijf in het ziekenhuis. Daarentegen geven ze aan dat katheters toch veelal 's ochtends verwijderd worden, zodat eventuele retenties overdag behandeld kunnen worden.