Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in.
Als je een droger hebt, kun je wel de ventilatiefunctie daarvan gebruiken. Doe je spijkerbroek in de droogtrommel met een speciale droogdoek en zet hem ongeveer 20 minuten aan.
Kleding droog
Als je broeken aan de waslijn (en dan wel binnen natuurlijk ;)) of binnen over de verwarming hangt, vergeet ze dan niet binnenstebuiten te keren. Op deze manier zal de broek sneller droog zijn omdat de dikke broekzakken beter aan de lucht kunnen drogen of met de broekzakken op de verwarming.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Hoe droog en strijk je je jeans het beste? De eerste regel is: doe je jeans nooit in de droger! Het beste is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen, zodat de jeansvezels niet zo uitgerekt worden. Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen.
Laat je wasmachine nog een keer extra draaien
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Bij een toerental van 1400 rpm komt je was al aardig droog uit de trommel. Gemiddeld heeft je wasgoed bij een toerental van 1400 rpm een restvochtpercentage van 48% na de wascyclus. Dit percentage laat zien hoeveel vocht er na het wassen nog in je wasgoed zit. Dit toerental is prima voor broeken en shirts.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
De meeste wasmiddelen zullen op den duur de kleur van je jeans vervagen. Witwasmiddel al helemaal, dat bevat bleek. Streef ernaar na vier, vijf keer dragen je jeans te wassen.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Handdoeken, jeans en beddengoed
Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'. Zo berg je ze zorgeloos voor een langere tijd op in de kast. Beddengoed droog je op een zo laag mogelijke temperatuur. Kies ook voor de antikreukfase als je droger deze heeft.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Spijkerbroek laten krimpen met (hete) wasmachine en droger
Wanneer je je wasmachine en droger op de hoogste stand zet, kan je het katoen in je jeans laten krimpen. Zorg er voor dat je het programma kiest waarbij je de temperatuur op zijn heetst kan zetten, kookwas bijvoorbeeld.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Jeans met aangebrachte versiersels mogen helemaal niet in de wasmachine. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Veel zwarte broeken ruiken zo. Het komt door de verf. Het wordt met veel wassen wel minder, maar het gaat nooit echt helemaal weg.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.