beloop. Voor alle antidepressiva geldt dat de meeste onttrekkingsverschijnselen binnen 1-4 dagen na de verlaging of laatste inname van de dosering optreden. De duur van onttrekkingsverschijnselen kan variëren van 1 dag tot 3 weken.
Hoe lang de stoffen in het bloed blijven verschilt per type antidepressivum. Het hangt onder meer af van de tijd die nodig is voordat de helft van het medicijn uit het lichaam is verdwenen (de eliminatie-halfwaardetijd). Daarbij is de vuistregel dat na 5x de halfwaardetijd de stof uit het bloed is.
Meestal kun je bij lichtere klachten afwachten tot deze verdwijnen, maar bij ernstigere klachten moet er wel een plan B zijn zoals: langzamer afbouwen, de dosering (tijdelijk) verhogen, overstappen naar een antidepressivum dat langer in je lichaam blijft, of het gebruik van druppels of taperingstrips (zie TIP 9).
Stop niet ineens met medicijnen tegen depressie (antidepressiva). Geleidelijk een lagere dosis slikken is het beste. Uw huisarts begeleidt u hierbij. Een te snelle vermindering van het medicijn kan klachten geven zoals angst, duizeligheid, misselijkheid, onrust of een grieperig gevoel.
Medicijngebruik staken
Sommige bijwerkingen kunnen door een lange werking van het medicijn nog wel dagen tot soms weken aanwezig zijn na het stoppen of veranderen van het medicijn. Tenslotte kan je arts soms een ander medicijn voorschrijven dat de bijwerkingen vermindert.
Maar zeker de helft van de mensen die antidepressiva proberen af te bouwen met het standaardschema, ondervindt wél problemen, variërend van slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid en zweten, tot angst(dromen), wanen en zelfmoordgedachten.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
De middelen helpen bij acute psychoses, maar worden ook gegeven bij angst en gedragsproblemen, waarvoor ze niet baten. Ernstige bijwerkingen hebben ze wel, variërend van gewichtstoename en suikerziekte tot dodelijke hartritmestoornissen.
Heel geleidelijk medicatie afbouwen kun je goed doen met taperingstrips. Een taperingstrip is 'medicatie op rol' voor een periode van 28 dagen waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in 28 dagen geleidelijk een stuk wordt verlaagd. Voor veel verschillende antidepressiva zijn al taperingstrips verkrijgbaar.
Sommige mensen hebben er helemaal geen last van. Hoe langer u antidepressiva heeft gebruikt, hoe groter de kans is dat u last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. Daarnaast hebben mensen die een hoge dosering antidepressivum gebruiken en snel afbouwen meer kans op onttrekkingsverschijnselen.
Onttrekkingsverschijnselen worden gedefinieerd als lichamelijke en psychische verschijnselen die optreden na beëindiging, onderbreking of te snelle reductie van de dosis van een geneesmiddel.
Maar is dat een goede reden om te stoppen? Antidepressiva die niet werken, forse bijwerkingen geven, of de vraag of antidepressiva na langdurig gebruik nog wel helpen: dat zijn goede redenen om te stoppen. Stoppen met antidepressiva kan onttrekkingsverschijnselen geven, al is dat lang niet altijd zo.
U bouwt af in stapjes zodat u niet opeens last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. U krijgt dan iedere week een iets lagere dosering. Vaak duurt het in totaal 2 tot 8 weken om te stoppen met citalopram. Hoe snel u afbouwt hangt af van of u klachten krijgt.
Verschillende soorten antidepressiva
Omdat SSRI's over het algemeen de minste bijwerkingen opleveren zijn deze meestal eerste keus. SNRI's zoals Cymbalta en Efexor zijn vaak tweede keuze.
De stoffen in antidepressiva zijn in de basis niet verslavend. En ze werken niet meteen, maar pas na langere tijd. Soms moet je ze een half jaar tot een jaar slikken om een gewenst effect te bereiken. Toch komen de meeste gebruikers moeilijk weer van antidepressiva af.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
De oorzaken hiervan zijn niet helemaal duidelijk. Toch lijkt het erop dat er een vertraging in de stofwisseling optreedt. Daarnaast gaan veel mensen ook meer eten.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Er kan wel ondersteunende medicatie gegeven worden om de hevigste symptomen van ontwenning op te vangen. Dat gebeurt best in samenspraak met een arts. Het kan gaan om symptoombestrijders of om slaap-en kalmeermiddelen (die je best niet langer dan 2-3 weken neemt).
Het zenuwstelsel is veranderd: het aantal receptoren in de hersenen is door het vele gebruik afgenomen of er zijn in de lever extra enzymen ontwikkeld om de alcohol of andere drugs af te breken. Zweten, slecht slapen, maagklachten, misselijkheid; onrust ; angst; gespannenheid.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
Ontwenningsverschijnselen pijnstillers
Ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen wanneer je stopt met het gebruik van pijnstillers, zoals oxycodon en tramadol (opiaten) zijn: pijnlijke spieren. griepachtige verschijnselen. angst.
We kunnen spreken van 800.000 mensen die jaarlijks een depressie hebben, en daarvan slikken 150.000 patiënten een antidepressivum.