Maar wanneer je te maken hebt met haaruitval door stress, gaat meer dan 20% van de haarzakjes tegelijkertijd de rustfase in. Bij sommige mensen kan zelfs 50% van de haarzakjes naar de rustfase overgaan. Een paar maanden later breekt de uitvalfase aan voor deze haren. Deze haaruitval kan enkele maanden duren.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Als de stress afneemt kunnen de haren weer gaan groeien. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans op herstel. Binnen een paar maanden merk je dat je haar weer terug komt. Maar soms kan dit ook een jaar of zelfs langer duren.
Haaruitval door stress is een vorm van telogeen effluvium en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Telogeen effluvium is diffuus (oftewel gelijkmatig verspreide) overmatig haaruitval als gevolg van een verstoring van de “normale” haarcyclus.
Meestal groeien uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten ter behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet.
Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen. Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot.
Om de haaruitval te verminderen, is het belangrijk om uw hoofdhuid goed te verzorgen. Als de conditie verbetert, kan de haaruitval tijdelijk zijn. Het duurt echter vaak meerdere maanden, voordat het haargroeiproces zich weer herstelt. Verwacht daarom niet direct zichtbare verbetering.
Zorg dat je meer biotine binnenkrijgt.
Biotine is een B-vitamine die de haargroei stimuleert. Als je niet genoeg biotine binnenkrijgt, dan kan je haar dunner worden. Zorg dat je iedere dag genoeg biotine binnenkrijgt. Je hoeft iedere dag maar een kleine hoeveelheid biotine binnen te krijgen, ongeveer 25-30 mcg.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Wanneer heb je meer haarverlies dan normaal is? Heb je langdurig- langer dan 6 weken- last van haaruitval (gemiddeld meer dan 100 haren per dag) dan is het mogelijk geen normale rui meer. Wij adviseren dan ook contact op te nemen met je huisarts.
De vooruitzichten voor patiënten met acuut telogeen haarverlies zijn uitstekend. Tenzij de oorzakelijke uitlokkende factor zich herhaalt, zal de haaruitval meestal binnen 3-6 maanden (maximaal een jaar) stoppen, waarna een spontaan herstel met volledige uitgroei van nieuwe haren optreedt.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Als uw hoofdhuid onvoldoende doorbloeding heeft, krijgen zowel de huid als uw haarzakjes te weinig voedingsstoffen. Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicatie en medische behandelingen. Ook een vitamine A vergiftiging en een tekort aan ijzer kunnen de oorzaken zijn van uw haarverlies.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Daarnaast zijn er ook andere oorzaken voor haaruitval. Met name haarziektes, kanker, ijzertekort, stress, medicijnen, een verminderde werking van de schildklier en slechte verzorging van de hoofdhuid. Sommige van deze oorzaken zijn te voorkomen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Hoe kan ik slapende haarzakjes activeren? Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
Een voor veel mensen bekend verschijnsel is een onverwachte overmatige haaruitval. Er is dan mogelijk sprake van tijdelijk haarverlies of 'effluvium'. De haaruitval vindt dan plaats over de hele hoofdhuid en niet, zoals bij alopecia areata, pleksgewijs. Men spreekt dan van 'alopecia diffusa'.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Haaruitval is vrij normaal. Iedere dag verliest een mens gemiddeld 50 tot 120 haren. Hier merkt u vaak niets van aan uw haardos. Als uw haar dunner wordt of als u regelmatig meer haar dan normaal verliest, kunt u wel veranderingen gaan opmerken.