Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Einde wespenseizoen
Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.
“Als ze een nest in het huis ontdekken, willen ze er zich zo snel mogelijk van ontdoen. Maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als een nest op een plek is waar je er geen last van hebt, ergens ver in de tuin – laat het gewoon zitten.
Vanaf oktober zijn er vaak geen wespen meer te vinden. Dus op de vraag 'Hoe lang leeft een wesp? ' is het antwoord: maximaal 1 wespenseizoen. Alleen de koningin kan de winter overleven, zij is in de herfst- en wintermaanden ook vrijwel niet te zien.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen worden aangetrokken door zoete geuren (ook bijvoorbeeld van je parfum of haarlak!), maar houden niet van een heleboel andere geuren. Zo zouden citroen, kruidnagel, geranium, lavendel, knoflook, azijn, ui en gebrande koffie of gebrande rozemarijn de wespen weghouden. Het proberen waard!
Naast het seizoen dat essentieel is om de kans te bepalen dat een wespennest vol of leeg is, is het uiterlijk van het nest ook een element dat kan aangeven of het een recent nest is of niet. Als het er stoffig en/of deels beschadigd uitziet, kan dit betekenen dat er geen wespen meer in zitten.
Het aantal wespen in een wespennest hangt af van de wespensoort. Zo zitten in nesten van gewone wespen tot 5000 wespen. Komt u een nest tegen van de Duitse 'variant'? Reken dan op ongeveer 7000 wespen.
Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over. Deze richt zich dan uitsluitend op het leggen van eitjes in nieuw gebouwde cellen. Langzaam maar zeker breidt het nest zich uit: tegen de zomer zitten er 3000 tot 7000 wespen in het nest, afhankelijk van de soort.
Eind juli zijn de meeste wespennesten gereed. De koningin legt minder eitjes en het aantal larven neemt dan af. Er is hierdoor steeds minder werk voor alle werksters en ze raken dan ook werkloos. In augustus barst de periode met overlast daarom echt los.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Wespen in de winter. Wespen in de winter? Dit komt vrijwel nooit voor, want het is dan gewoon te koud voor insecten. De enige wespen die wel kunnen overwinteren, zijn de koninginnen die in het voorjaar en in de zomer in een wespennest zijn geboren.
Een wespennest in de spouwmuur gevaarlijk zijn als u in de buurt komt. Wespen reageren namelijk zeer agressief als iemand in de buurt van hun nest komt of de uitvliegroute hindert. Hoe groter een wespennest in de spouwmuur, hoe groter de kans dat de wespen buiten de spouwmuur komen en u lastig kunnen gaan vallen.
Het beste antwoord. Bij het stuk maken van een wespennest, gaat er bij de wespen een soort van allarm af, hierdoor komen de wespen naar buiten en maken een vreemd brommend geluid, als je dat hoort, moet je maken dat je weg komt en dan nog zal je gestoken worden!!
De koningin gaat op zoek naar een geschikte plek en maakt daar een nest. Als het nest gereed is, legt de koningin hier eitjes in. Na zo'n 3-4 weken komen deze eitjes uit. Het wespennest wordt gedurende de zomer steeds groter en er komen steeds meer wespen.
Een wespennest in huis laat u bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. Hij weet namelijk precies hoe hij het nest moet verwijderen. Een bestrijder roeit de wespen eerst uit. Dit gebeurt vaak met vergif.
Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
Richt de spuitbus met pesticide op de bodemopening van het nest. Doe dit gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden (of volgens de instructies op de spuitbus) en verlaat dan snel het gebied. Laat de spray een nacht inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand.
Ook insecten moeten slapen en schuilen voor slecht weer. Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt.
Levende wespen in de winter zijn te vinden op goed beschutte, droge plekken. Kijk daarom eens op zolder of in de garage. In dit soort ruimtes bouwen wespen vaak ongestoord aan een nest. Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest. Een hoornaar is een grote wesp en ze bouwen hun nest vaak in een boomholte. De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen.
Hoe wordt een wespennest in de spouwmuur bestreden? De bestrijder spuit gif (wespenpoeder) door de openingen, waardoor het nest binnen een paar dagen uitsterft. Het gif kan ook door andere openingen in de muur worden ingebracht, zolang het nest daar maar mee bereikt wordt.