Bewegingen waarbij pijnscheuten in de lies ontstaan mogen niet gedaan worden. Hoe lang duurt het voordat de klachten over zijn? Normaal gesproken duren liesklachten 6 - 10 weken.
Deze blessure dient behandeld te worden met rust, evt. tapen en later revalidatie met gedoseerde sporthervatting en spierversterking van de been- en rompspieren. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is.
Hoe voelt een verrekte lies? Een verrekte lies veroorzaakt scherpe pijn en spasmes in de liesstreek. De pijn kan snel overgaan, maar ook aanhouden en zich ontwikkelen tot een kloppende pijn in rust met scherpe pijnsteken als u uw been probeert te bewegen of te lopen. De spieren voelen strak en zwak.
Het is belangrijk dat de oefeningen verdeeld worden over lichte oefeningen, middelmatige oefeningen en zware oefeningen. Lichte oefeningen zijn oefeningen waarmee u kunt beginnen wanneer de spier weer klaar is voor lichte belasting. Middelmatige oefeningen zijn vooral voor de lies te strekken en sterker te maken.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
Een effectieve behandeling van pijn in de lies
Dat is niet ingewikkeld. Daarvoor moet de spier losgemaakt worden. De beste methode hiervoor is het simpelweg masseren en losduwen van de spieren. Dit kan wat gevoelig zijn, maar deze pijn is juist een teken dat er op de goede plek geduwd wordt met voldoende kracht.
Patiënten bij wie een operatie of injecties niet helpen, krijgen soms medicijnen voorgeschreven. Het betreft dan specifieke pijnstillers, bedoeld voor pijn die wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwen. Voorbeelden daarvan zijn: Lyrica en Tryptizol.
Meestal wordt pijn in de liesstreek veroorzaakt door een blessure van één van de spieren in de lies. Maar ook darmproblemen of een liesbreuk kunnen een mogelijke oorzaak van liesklachten zijn. Daarom raden wij u aan om bij pijn in de lies altijd eerst naar de huisarts te gaan om dit uit te sluiten.
Normaal gesproken duren liesklachten 6 - 10 weken. Duurt de klacht langer dan wordt gesproken van chronische liesklachten. Soms kunnen chronische liesklachten wel jaren duren. Echter met veel geduld en consequent oefenen is een liesblessure doorgaans goed op te lossen.
De symptomen van liesklachten
Liesklachten zijn pijnklachten die veel voorkomen bij sporters en die je voelt aan de binnenkant van je bovenbeen. De pijn voel je vooral als je op de plek drukt en als je de liesspieren aanspant.
De liesbreuk voelt pijnlijk of branderig/stekend aan. Ook mogelijk is dat u wel de zwelling voelt, maar geen pijn heeft. U kunt daarbij het gevoel hebben dat er iets 'in de weg' zit in de lies. Het kan ook voorkomen dat u wel pijn voelt, maar geen zwelling ziet.
U herkent een liesbreuk aan een zwelling in de lies. De zwelling is beter zichtbaar als u staat, hoest of perst. De zwelling loopt soms door tot aan de balzak of schaamlip. Als u veel buikvet heeft, is de liesbreuk minder goed te zien.
Zolang u geen klachten heeft, mag u alles doen. Ook met een liesbreuk sporten. De kans dat een liesbreuk bekneld raakt is erg klein. Ook na een operatie aan de liesbreuk kan sporten zonder problemen.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.
Een operatie is dan niet nodig. U kunt in overleg met uw huisarts of chirurg afwachten. Meestal wordt een liesbreuk wel geleidelijk steeds groter. Meer dan de helft van de mensen met een liesbreuk heeft binnen een paar jaar wel klachten waarvoor ze zich laten opereren.
Spierverrekking aan de lies kunnen vele oorzaken hebben. Vaak betreft het een overbelastingsklacht van de spieren en pezen die aanhechten in de lies, die kan leiden tot een ontstekingsreactie (tendinitis). Maar ook een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur) kan leiden tot klachten in de lies.
Zwemmen en een liesblessure
Bij klachten aan de lies moet worden gestopt met de schoolslag. Je kunt wel blijven zwemmen bij een liesblessure, mits de schoolslag wordt vermeden. Voor sporters die niet zwemmen en liesklachten hebben, is zwemmen daarom ook een heel goed alternatief om toch in beweging te kunnen blijven.
U kunt paracetamol en ibuprofen (of een andere nsaid) nemen. Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.
KUNNEN ER ERECTIEPROBLEMEN ONTSTAAN NA EEN LIESBREUKOPERATIE? Neen. De zenuwen van de erectiefunctie bevinden zich buiten het operatiegebied van een liesbreukoperatie.
De patiënt moet naar de huisarts als de liesbreuk erger wordt. De patiënt moet met spoed naar de huisarts (-enpost) als de liesbreuk ineens heel veel pijn doet, de patiënt moet overgeven en de breuk zich niet laat terugduwen. De liesbreuk zit dan mogelijk bekneld. Dan is een snelle operatie nodig.
De chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. De aanhoudende klachten ontstaan door een terugkerende, plaatselijke irritatie of (niet bacteriële) ontsteking van de peesaanhechtingen ter hoogte van de lies.
Adductor-gerelateerde liespijn
De naam verraadt de oorzaak van de liespijn. De adductoren, dit zijn spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Een blessure aan deze spieren komt vaak voor bij sporters (zoals voetballers, hockeyspelers, volleyballers, dansers, turners en schaatsers).
Symptomen - bij liesklachten voel je pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën. Als je drukt op de adductoren of hun aanhechting voel je dat de pijn toeneemt.
Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Hoe het komt dat de buikwand uitrekt, heeft meestal te maken met toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook aanleg en roken spelen een rol.