De gemiddelde duur van een parachutesprong hangt af van tot welke hoogte je stijgt. Bij een gemiddelde sprong duurt de vrije val ongeveer tussen de 30 en 60 seconden, afhankelijk van de precieze hoogte van je sprong.
Op aarde is de versnelling vrijwel constant: 9,81 m/s2. Deze valversnelling wordt meestal aangeduid met het symbool g. Wanneer we geen rekening houden met wrijving neemt de snelheid waarmee iets valt elke seconde dus toe met 9,81 m/s.
Wanneer je de Low Altitude tandemsprong maakt dat duurt de vrije val circa 10 seconden, bij de standaard tandemsprong van 9.000 voet dan is de vrije val tijd circa 30 seconden, bij een sprong vanaf 13.000 voet verdubbeld de vrije val tijd naar 60 (!) seconden.
Hi, V = gt is de vergelijking die wordt gebruikt om de snelheid tijdens een vrije val te berekenen. In deze vergelijking is V de valsnelheid in meters per seconde, g is de zwaartekrachtversnelling in meters per seconde kwadraat en t is de valtijd in seconden.
Op 14 oktober 2012 sprong Felix Baumgartner vanaf 39.045 meter, een recordhoogte. Tijdens deze vrije val bereikte hij ook de recordsnelheid van 1342 kilometer per uur.
Een sprong kan al vanaf 25 meter dodelijk zijn als je de techniek niet beheerst. Vanaf 70 meter zeer waarschijnlijk dat je er aan onderdoor gaat. Een val tot 10 meter overleef je wel zij het met pijn.
Bij een gemiddelde sprong duurt de vrije val ongeveer tussen de 30 en 60 seconden, afhankelijk van de precieze hoogte van je sprong.
De vrije val: het spannendste deel van de tandemsprong
De vrije val is echt geweldig. Je wordt uit het vliegtuig gedrukt en gaat ongeveer 30 seconden lang met 200 km/u naar beneden. Wat je op dat moment ervaart is niet in woorden uit te brengen. Het geeft een enorme vrijheid om op 4000 meter naar beneden te donderen.
De zwaartekracht versnelt een voorwerp, de luchtweerstand remt een voorwerp af. Omdat de zwaartekracht bij zware voorwerpen groter is, hebben ze minder last van de luchtweerstand, kunnen zware voorwerpen de lucht sneller wegduwen en vallen ze sneller dan lichte voorwerpen.
Een vrije val is een val waarbij luchtwrijving geen rol speelt en verwaarloosd wordt. De enige kracht die er in dit geval op een voorwerp werkt is de zwaartekracht die, omdat de massa constant is, steeds hetzelfde is. Resultaat is dat de versnelling die het voorwerp ondervindt constant is.
Is parachutespringen gevaarlijk? Een tandemsprong is niet gevaarlijk, mocht je wel gevaar op willen zoeken stap dan op een elektrische fiets nadat je de sprong van je leven hebt gemaakt.
'Kans van één op een miljard'De kans dat een parachute niet opengaat tijdens een sprong, noemt Verduin nihil. "Er is een kans van één op een miljard dat zoiets gebeurt." Een anonieme bron bij de paraclub noemt Van den Boogaard iemand die 'erg op zichzelf was, een echte Einzelgänger'.
Meestal duurt de vrije val korter dan een minuut. Op een hoogtemeter zie je hoeveel meter je nog van de aarde bent. Zo weet je wanneer je de parachute moet openen. Dat doe je door aan het bolletje te trekken dat onderaan je rugzak zit.
Het omrekenen van m/s naar km/h en andersom is heel eenvoudig. Om van m/s naar km/h te gaan vermenigvuldig je met 3,6, dus 10 m/s x 3,6 = 36 km/h.
minuut: 1 minuut = 60 seconden = 60 s.
Als jullie twee voorwerpen even groot zijn en dezelfde massa hebben dan ondervinden ze dus allebei dezelfde wrijvingskracht. Het zwaardere voorwerp ondervindt alleen een grotere zwaartekracht, dus die zal sneller vallen.
Dus des te groter het volume van een voorwerp is, des te groter is de opwaartse kracht. En des te minder is het gewicht, de kracht naar beneden. Het volume van een kilogram veren is veel groter dan het volume van een kilogram lood. Er wordt dus door de veren veel meer lucht verplaatst dan door het lood.
Er zijn twee dingen die bepalen hoe snel iets naar beneden valt. Zwaartekracht en luchtweerstand. Bij de eerste maakt het gewicht van het voorwerp weinig uit. Als je een vol flesje en een leeg flesje tegelijkertijd laat vallen, raken ze de grond op hetzelfde moment.
Gewichtloosheid is een toestand waarin een voorwerp geen gewicht ervaart, omdat dat voorwerp geen ophanging of ondersteuning heeft in die specifieke toestand. Dit is het geval tijdens een vrije val, dat wil zeggen wanneer op het voorwerp geen enkele kracht wordt uitgeoefend, behalve de zwaartekracht.
Om veilige sprongen uit te kunnen voeren moet de mist zodanig zijn dat het landingsterrein goed zichtbaar is. De bewolking moet opgeklaard genoeg zijn dat alle parachutisten elkaar in de lucht kunnen zien.
Wanneer je iets spannends als parachutespringen doet, maakt je lichaam meer van het geluk hormoon endorfine en opwekkend hormoon cortisol aan. Je voelt je hierdoor euforisch en energiek. Je ervaart een positieve vorm van stress, ofwel euforische stress!
Parachutesprong: van voorbereiding tot landing
Hét moment supreme, de sprong zelf, duurt ruim vijf minuten. Tussen de 30 en 60 seconden daarvan zijn de vrije val vanaf 3.000 meter, waarna de parachute opent. Daarna zweef je, nagenietend van de adrenaline, rustig naar de landingsplaats.
Doorgaans wordt er uit vliegtuigen gesprongen, maar sporadisch ook uit luchtballonnen of helikopters. Een gemiddelde sprong is een sprong uit een vliegtuig op ongeveer 3800 meter (12.500 voet) hoogte, een vrije val van ongeveer een minuut voor het activeren van een parachute op ongeveer 800 meter (2500-3500 voet).