Ook kan het voorkomen dat je regelmatig gedurende een aantal weken steeds wat bloed verliest (kan soms best ruim zijn). Dit wordt ook wel 'pseudo-menstruatie” genoemd. je hebt gedurende een wat langere periode in de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat je anders ongesteld zouden worden.
Meestal duurt het bloedverlies één tot een paar dagen. Je herkent spotting aan de volgende kenmerken: Het komt op onverwachte momenten, buiten je menstruatie om. Soms treedt spotting na het vrijen op.
In innestelingsbloeding duurt van een paar uur tot een paar dagen. Het verschil met een menstruatie is dat je in de meeste gevallen niet heel veel bloed verliest, meestal een paar druppels. De bloeding lijkt op een lichte menstruatie.
Je kunt toch bloedverlies krijgen tijdens de zwangerschap om veel verschillende redenen. Vaak is dit onschuldig, maar toch is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je verloskundige om de reden vast te stellen: Innestelingsbloeding: een veelvoorkomende bloeding is de innestelingsbloeding.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.
Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kan een eiblaasje dat langer blijft zitten klachten veroorzaken.
Je kunt natuurlijk niet ongesteld worden en tegelijk ook zwanger zijn. Als er in de cyclus een eicel bevrucht wordt, nestelt dit eitje zich in het baarmoederslijmvlies. De hormonen die gezorgd hebben voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies blijf je produceren en dus word je niet ongesteld.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor. Een menstruatiebloeding kan niet kort genoeg duren. Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven.
Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.
Innestelingsbloeding: hoe herken je het? De bloeding kan een paar uur duren maar ook langer, een paar dagen. Je verliest niet heel veel bloed meestal, denk aan een paar druppels. Het kan lijken op een lichte menstruatie.
Bruine afscheiding voor menstruatie
Op de dagen dat je het meeste bloed verliest, de eerste 2 tot 3 dagen, zal het vaak roder van kleur zijn. Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien.
1 op de 5 zwangere vrouwen verliest bloed uit de vagina in de eerste 12 weken. Bij de helft van hen stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door. Bij de andere helft ontstaat een miskraam. Je kunt afwachten of een echo-onderzoek laten doen om te zien of het vruchtje nog leeft.
Wacht eerst of je ongesteld wordt
Omdat er voor die tijd nog niet genoeg zwangerschapshormonen in je lichaam zitten om een zwangerschapstest te doen. Word je gewoon ongesteld? Dan ben je niet zwanger.
Toch zijn er meestal wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie. Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.
Een manier om duidelijkheid te krijgen over of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Je hoeft niet eens te wachten met de test tot je je menstruatie hebt gemist, omdat je de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt doen1.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken.
Meestal duren innestelingsbloedingen een paar uur tot een paar dagen. Daarbij duren innestelingsbloedingen vaak korter dan een normale menstruatie. Als je dus meer dan 3 dagen hevige, roodgekleurde bloedingen ervaart, dan is het waarschijnlijk geen innesteling spotting, maar gewoon je gebruikelijke menstruatie.
Gemiddeld menstrueert een vrouw 3 tot 7 dagen per maand. De duur van een menstruatie verschilt van vrouw tot vrouw. Maar varieert ook van cyclus tot cyclus.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.