De langste operatie ooit vond plaats in Singapore. Chirurgen van het Singa- pore General Hospital ver- klaarden in 2001 een Siamese drieling uit Nepal te hebben gescheiden in een 103 uur durende opera- tie. zen, zenuwen en bloedvaten. Dat kan nog uren duren.
De duur van de operatie is afhankelijk van de aandoening, het type operatie, eventuele eerdere buikoperaties en uw lichaamsbouw. De meeste operaties duren tussen de anderhalf en drie uur.
Een longoperatie is een flinke ingreep met een lange hersteltijd. Daarom kun je alleen geopereerd worden als je in goede conditie bent. Een andere voorwaarde is dat je longen goed werken. Na de operatie moet er ook genoeg longweefsel overblijven.
Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Artsen en chirurgen draaien regelmatig 'shifts' waarbij ze 24 uur achter elkaar oproepbaar moeten zijn voor noodgevallen. Zo komt het voor dat ze spoedoperaties uitvoeren of ingewikkelde medische beslissingen maken terwijl er al een dienst van pakweg twintig uur op zit.
Salaris chirurg
Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo'n € 130.000,-.
Waarom is het zo koud op de OK? Bacteriën houden niet van lage temperaturen. Daarom is de temperatuur op de OK ongeveer 17 graden. Dat kan best koud zijn als u stil op de operatiekamer ligt.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
De langste operatie ooit vond plaats in Singapore. Chirurgen van het Singa- pore General Hospital ver- klaarden in 2001 een Siamese drieling uit Nepal te hebben gescheiden in een 103 uur durende opera- tie. zen, zenuwen en bloedvaten. Dat kan nog uren duren.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
'Als je ergens een schaafwondje hebt, zorgen de groeifactoren ervoor dat er een korstje ontstaat en dat je huid op die plek weer dichtgroeit. Maar ook bij schade op andere plekken, zoals in de longen, zorgen de groeifactoren voor de groei van nieuw weefsel dat schade kan herstellen', vertelt Gosens.
Chirurg ben je vijfentwintig uur per dag en acht dagen per week – je moet harder werken dan het aantal uren dat er in een dag zitten.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.
“Aan het begin van de narcose geven we altijd wat extra zuurstof, zodat we rustig de beademingsbuis kunnen inbrengen. Hetzelfde gebeurt aan het eind. Dan heeft de patiënt een buffertje bij het wakker worden.”
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses. De anesthesioloog bewaakt de diepte van de narcose en kan zo nodig bijsturen om te voorkomen dat iemand wakker wordt tijdens de operatie. Awareness wordt soms verward met dromen tijdens de narcose.
Narcose kan een zware aanslag op de hersenen zijn. Jonge kinderen kunnen er hersenschade door oplopen, en menige bejaarde die met een gebroken heup in het ziekenhuis belandt, is bij het ontwaken uit de narcose langdurig, soms voorgoed, de weg kwijt.
Net voordat u onder narcose gaat, krijgt u een kapje met zuurstof voorgehouden. Dit ruikt een beetje naar plastic.
Samenvatting. Na een behandeling onder algehele anesthesie kunnen tijdelijke geheugenstoornissen optreden en pre-existente geheugenstoornissen verergeren. In de literatuur wordt een frequentie van postoperatieve cognitiestoornissen van tussen de 10 en 50% gesteld.
De meeste mensen (6/10) sluiten hun ogen niet helemaal onder narcose. Omdat je oog dan droger wordt en omdat je tijdens een verdoving minder traanvocht maakt, plakt je cornea gemakkelijker aan je ooglid. Wanneer je je ogen helemaal opendoet als je wakker wordt kunnen er kleine scheurtjes ontstaan.
Het operatieteam bestaat uit de operateur, de anesthesioloog, een anesthesiemedewerker en vaak twee operatieassistenten. Daarnaast kunnen er artsen in opleiding tot specialist en coassistenten bij uw operatie aanwezig zijn. Het is best koud op de operatiekamer, rond de 18 graden Celsius.
In de meeste Nederlandse ziekenhuizen omvat zo'n complex 5-8 operatiekamers met ongeveer evenveel verkoeverkamerbedden. In de grote centra kan het aantal operatiekamers oplopen tot zo'n 20-25 operatiekamers.
U krijgt een deken, want op de operatiekamer is de omgevingstemperatuur bewust laag (18 tot 20 graden) om de kans op infecties te verkleinen. Als u een plaatselijke verdoving krijgt (bijvoorbeeld een ruggenprik), dan komt de anesthesioloog deze eventueel al op de holding prikken.