De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
Je blijft 48 uur in het ziekenhuis na een keizersnede. De kraamzorgorganisatie die je zelf geregeld hebt, wordt door jouzelf of je partner telefonisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kind. De verpleegkundige van de afdeling zal je zeggen wanneer het een goed moment is om de kraamzorg te bellen.
Duur van de zwangerschap
Met elke baby erbij, gaan er ongeveer 3 weken af van de gemiddelde zwangerschapsduur. De gemiddelde eenling wordt geboren na 40 weken, de gemiddelde tweeling na 37 weken en de gemiddelde drieling na 34 weken zwangerschap. Het moment van bevallen is afhankelijk van verschillende factoren.
Bij een tweelingzwangerschap kun je in principe normaal bevallen, bij een drieling soms ook, maar bij een vierling wordt het altijd een keizersnede. St. Antonius Geboortezorg begeleidt bevallingen van tweelingen.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Mede als gevolg van vroeggeboorte hebben meerlingbaby's ook een lager geboortegewicht en is de kans op sterfte groter. Zo weegt 8 procent van de tweelingen minder dan 1500 gram bij de geboorte, van de drielingen is dat 30 procent en van de vierlingen 55 procent.
Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap.
Je hebt bij een meerling recht op extra uren kraamzorg: twee uur extra per dag. Ook kun je tot en met de tiende dag kraamzorg krijgen. Wanneer je kindjes eerst in het ziekenhuis blijven, heb je misschien recht op verlate kraamzorg. Dit hangt echter af van de voorwaarden van je verzekeraar.
Een tweeling of meerling wordt vaak tussen 36 en 38 weken geboren. Waar 42 weken bij een eenling de maximale draagtijd is, is dat bij een meerling 38 weken. Na 38 weken kunnen er complicaties ontstaan. Ook ben je zelf rond 38 weken klaar voor de bevalling, want een meerlingzwangerschap is een stuk zwaarder.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Bij een ruggenprik maakt u de geboorte van uw baby bewust mee, en al tijdens de operatie kunt u uw baby zien, horen en aanraken. U heeft tijdens de operatie geen pijn; wel voelt u soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd. Een enkele keer reikt de verdoving iets hoger dan alleen uw onderlichaam.
Wanneer naar huis na een keizersnede? Een keizersnede is niet niks en daarom moet je vaak 2-7 dagen in het ziekenhuis verblijven. Of je na 2 dagen naar huis kunt of een weekje moet blijven, hangt af van een aantal factoren. Er wordt niet alleen naar je herstel gekeken, maar ook naar de thuissituatie.
Herstel na keizersnede in het ziekenhuis
Tijdens de operatie krijg je een blaaskatheter om je urine af te voeren. Zodra je weer kan lopen mag je katheter eruit. Dit is meestal de dag na de operatie. Daarna ben je weer wat mobieler en gaat het herstel meestal vlot.
Gehechte wond
Indien dit wel noodzakelijk is, krijgt u hier een afspraak voor mee of u kunt dit door de huisarts of verloskundige laten doen. Is de wond volledig gehecht en gesloten, dan geneest deze voor het grootste deel binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter zes weken.
De voorbereiding op je keizersnede is hetzelfde als bij andere operaties. Je krijgt intakegesprekken met de gynaecoloog en de anesthesist. Hierbij wordt gekeken naar je gezondheid. Je bloeddruk wordt gemeten en de arts luistert naar je hart en longen.
Bent u zwanger van een tweeling of een meerling? Dan heeft u recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. U bepaalt zelf de eerste dag van uw zwangerschapsverlof tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode heet de flexibiliseringsperiode.
Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Bij de meeste eeneiige tweelingen (70 procent) zit om beide baby's een buitenvlies en tussen hen in twee dunne vliesjes. Ze liggen dan dus wel allebei in hun eigen 'zakje', maar delen een placenta.
De ontwikkeling van een tweeling is hetzelfde als bij een eenling, maar vanaf ongeveer 30-32 weken is de toename in gewicht bij de kinderen minder. Dat betekent dat er vaker, meestal elke 2 weken, een echo wordt gedaan om de groei te kunnen volgen.
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur.
Tweelingzwangerschap en vroeggeboorte
Veel tweelingen worden te vroeg geboren. In het algemeen zien we dat meer dan de helft van de tweelingen wordt geboren voor de 37 weken grens.
Tweelingen worden meestal geboren tussen 36 en 38 weken. Als de onderste baby met het hoofd naar beneden ligt, kun je via de vagina bevallen. Als de onderste baby met de billen naar beneden ligt, bepaal je samen met de arts hoe je bevalt: via de vagina of met een keizersnede.
Zowel de vader als de moeder kan zo´n gen door geven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt 50% van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een tweeling.
Bij één op de tien tweelingen is er een groot verschil in groei tussen de baby's, soms al vroeg in de zwangerschap. Deze zwangerschappen zullen we extra opvolgen om zeker te zijn dat de kleinste baby niets tekort komt.