De lastige fase van sprong 1: de wereld verandertSoms duurt deze lastige fase maar één dag, soms een hele week. De grootste kans dat je signalen van sprong 1 bij je baby gaat zien, is rond week 5. De lastige fase van de sprong is niet alleen voor je baby een lastige periode. Ook voor jou als ouder is dit soms heftig.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
Tijdens de 6 maanden sprong kan je kindje daarom huilerig en hangerig worden. Deze hangerige fase duurt bij de meeste baby's ongeveer 4 weken, maar het kan ook dat jouw baby slecht 1 week of juist 5 weken nodig heeft.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
De lastige fase van sprong 2: de 3 H's
Je kunt de lastige fase van sprong 2 herkennen aan dat je baby wat meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Deze lastige fase vindt plaats tussen week 7 en 10. Deze fase van sprong 2 hoeft niet de gehele drie weken te duren.
Sprong 2 (rond de 8 weken oud)
Ze wilde ook steeds meer dingen 'doen'. Alleen maar in de box liggen was niks meer voor Skye, ze wilde dingen zien. Na dit sprongetje begint dan ook het rondjes lopen door de woonkamer. Ze zijn langer wakker en willen dus ook meer variatie in hun dag.
Hoe lang duurt een sprongetje? De eerste 3 sprongen duren 1 tot 2 weken. Daarna duurt een sprong gemiddeld 4 weken.
De vaardigheden fase: zien, horen, ruiken, proeven, voelen
Je baby zal na het nemen van sprong 3 bijvoorbeeld graag dingen in zijn mond stoppen of zal zijn hoofd soepel naar een kant bewegen. Je zult merken dat je baby minder houterig en minder robotachtig gaat bewegen na het nemen van deze sprong.
Een baby jonger dan een maand noemen we een neonaat of pasgeborene. Tijdens de babytijd maakt de mens een spectaculaire ontwikkeling door op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Even spectaculair is de ontwikkeling van de zintuigen, taal en communicatie.
Het kan zijn dat je baby eerder aan een sprong is begonnen, maar dat betekent niet dat je baby ook eerder aan de volgende sprong begint. Lees hier over de sprongetjes duur en de start hiervan.
Sprong 1 – vanaf 4 weken: De wereld van sensaties
Alles wijst erop dat je baby rondom deze sprong een snelle rijping meemaakt van stofwisseling, ingewanden en zintuigen. Hij is duidelijk meer geïnteresseerd in de wereld om zich heen en kan nu ook voorbij de afstand van 20 tot 30 centimeter iets beter zien.
Soms duurt deze lastige fase maar één dag, soms een hele week. De grootste kans dat je signalen van sprong 1 bij je baby gaat zien, is rond week 5. De lastige fase van de sprong is niet alleen voor je baby een lastige periode. Ook voor jou als ouder is dit soms heftig.
6 maanden sprong
Alle losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar. Je baby moet flink wennen aan deze grote verandering en kan hangerig en huilerig worden. Deze fase duurt gemiddeld 4 weken, maar elk kindje is anders, dus jouw baby kan er korter of langer over doen.
De lastige fase van sprong 7: de 3H's
Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
De lastige fase van sprong 6 kun je herkennen aan dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. En ook bij deze sprong valt op: veel baby's willen niet meer verschoond worden of stilliggen als ze verschoond worden.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten. De trapjes van je baby zijn soms zichtbaar, en als alles goed gaat groeit je baby lekker door.
Zodra je baby het 3 minuten volhoudt, kun je gaan uitbreiden naar 5 minuten. Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo'n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen. De tummy time sessie is altijd klaar wanneer je baby er genoeg van heeft, zodat je baby niet tegen de volgende keer op gaat zien.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
Met de derde sprong wordt de wereld van Vloeiende Overgangen betreden. Je baby zal na het maken van deze sprong voor het eerst in staat zijn om vloeiende overgangen te herkennen in smaak, reuk, zicht, geluid, tast en ook de belevingen in zijn of haar lichaam.
Hoe beïnvloedt een slaapregressie de slaapassociaties? Nieuwe slaapassociaties ontwikkelen zich vaak rond periodes van grote ontwikkelingsveranderingen of overgang van de dutjes – bijvoorbeeld rond 8 weken, bij 3-4 maanden, tijdens de regressie van 8-10 maanden of de regressie/ dutjesovergangsperiode van 12-15 maanden.
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
Gemiddeld slaapt een baby van 3 maanden ongeveer 12 uur 's nachts en slaapt hij overdag nog 4 à 5 uur. Ons advies is de slaap overdag te verdelen over 3 – 4 dutjes. Gemiddeld heeft een baby van 12 weken een wakkertijd van 1,5 tot 2 uur, maar dit verschilt per baby.
12 weken zwanger (3 maanden)
Wat gebeurt er tijdens de 4 maanden sprong? Een van de belangrijkste dingen die je baby leert tijdens de 4 maanden sprong is verbanden zien. Hiervoor kon je baby al sensaties, patronen en (vloeiende) overgangen herkennen, maar zag hij dit als losse gebeurtenissen.