Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Uw kind krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Er is geen medicijn dat waterpokken sneller kan laten genezen. Zinkzalf helpt tegen de jeuk. Uw kind mag naar school of het kinderdagverblijf.
De duur van waterpokken is doorgaans één tot twee weken. Het kind kan wat hangerig zijn, maar is meestal niet erg ziek. Als het zich goed voelt, kan het gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf. Kinderen hebben elkaar immers vaak al besmet voordat de ziekte zichtbaar is.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Wat helpt tegen waterpokken? Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo'n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.
Doe je kind luchtige, losse, katoenen kleding aan en pak hem of haar vooral niet te dik in. Waterijsjes werken verkoelend (en troostend) bij blaasjes in de mond.
Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.
Je kunt littekens van waterpokken zo veel mogelijk voorkomen: smeer zodra de korst weg is, de huid in met een goede littekencrème als ALHYDRAN. De crème bevat onder andere Aloë Vera, waarvan is bewezen dat het littekens helpt voorkomen.
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen.
Binnen enkele dagen zijn alle blaasjes ingedroogd. De korstjes vallen na 7-10 dagen af. Kenmerkend voor waterpokken is het gelijktijdig bestaan van vlekjes, bultjes en blaasjes.
Kinderen met waterpokken of mazelen zijn besmettelijk voordat de ziekte uitbreekt. Het heeft daarom geen zin hen te schorsen. De basisschool moet de andere ouders informeren als een leerling een besmettelijke ziekte heeft. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de controle en de behandeling van uw kind.
HeltiQ Zemelenbad helpt de jeuk te stillen en verzacht de huid zodat u minder gaat krabben en de kans op ontstekingen en littekens kleiner wordt. Voor gebruik dient u het sachet met het zemelenextract op te lossen in een bak of bad met lauwwarm water. Na het nemen van het bad zal uw huid weer volledig ontspannen zijn.
In het kort
Bijna iedereen in Nederland heeft als kind waterpokken gehad. Als u waterpokken hebt gehad, kunt u het niet nog een keer krijgen. Van de mensen die in warme landen (sub-tropen) zijn opgegroeid heeft maar de helft waterpokken gehad. De rest kan als volwassene nog waterpokken krijgen.
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Wat kun je doen tegen waterpokken? Je kunt eigenlijk niets doen tegen waterpokken, het gaat vanzelf over. De ziekte is meestal eerder voorbij dan het moment dat de korstjes eraf gevallen zijn. De besmettelijkheid is voorbij als alle korstjes ingedroogd zijn en afvallen.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Twee keer per dag wat zinkzalf zorgt ervoor dat plekken uitdrogen en sneller genezen. Ook vermindert het de jeuk.
Waterpokken gaat vanzelf weer over. De jeuk kan bestreden worden met een koelende vloeistof (lotion alba) verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Daardoor drogen de blaasjes ook sneller in. Mentholgel of menthol-talkpoeder kan bij oudere kinderen ook, maar wordt bij baby's afgeraden.
Consulteer de huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkledij, bij voorkeur van katoen, die niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.