Het lichaamsdeel waarvan de CT-scan wordt gemaakt, ligt in het midden van de ring. U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 tot 15 minuten in de CT-scanner.
Meestal geven we voor dit onderzoek jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuus. Deze vloeistof maakt weefsels, organen en eventuele afwijkingen goed zichtbaar. U kunt door de vloeistof een warm gevoel in uw hoofd, keel of buik krijgen.
Na het onderzoek
Zo controleren we of u overgevoelig bent voor het contrastmiddel. Dit doen we zodat we bij een eventuele reactie u snel kunnen behandelen met medicijnen. Daarna kunt u in principe weer naar huis. Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval twee liter.
Het onderzoek duurt ongeveer 2 tot 5 minuten, afhankelijk van het soort onderzoek en het te onderzoeken lichaamsdeel. De voorbereidingstijd en nazorg kunnen variëren van een half uur tot een uur. Een verpleegkundige neemt de CT-scan.
De radioactieve stof moet één uur inwerken. Gedurende die tijd ligt u op een bed en moet u zich zo min mogelijk bewegen. U krijgt eventueel een deken om te voorkomen dat u het koud krijgt en u mag naar muziek luisteren. Na de inwerktijd gaat u weer naar het toilet om uit te plassen.
De uitslag van een PET-CT-scan is niet direct bekend. De dienst nucleaire geneeskunde interpreteert eerst de beelden, dat kan enkele dagen in beslag nemen. Daarna stuurt de dienst de uitslag van het onderzoek naar je behandelend arts.
Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan. Contrastdrank geeft soms bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en galbulten.
Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto's mislukken namelijk als u beweegt. Het is noodzakelijk dat u tijdens het maken van de foto's ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthoudt.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af.
Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan teweegbrengen, moet u nuchter zijn.
U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm. Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen.Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten.Dit is niet schadelijk voor uw lichaam.
U mag 3 uur voor het onderzoek niets meer eten. U mag wel gewoon drinken.
Het CT-scanapparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift. Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel te zien. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar.
Het onderzoek doet geen pijn, is niet gevaarlijk en kan in sommige gevallen meer informatie opleveren dan röntgenfoto's.
De uitslagen van een bodyscan, MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.
Ook krijgt u een half uur voor het onderzoek nog een ander medicijn toegediend (tavegyl). Dit medicijn kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt er rekening mee dat u in dat geval na het CT-onderzoek niet zelf mag rijden. Na de CT-scan blijft u nog een half uurtje op de afdeling, ter controle.
Soms heeft u 1 of 2 dagen na de CT-scan last van diarree.Dit gaat vanzelf over. Als u het contrastmiddel via een infuus heeft gekregen, verdwijnt het weer uit uw bloed en plast u het ook weer uit. Hiervoor is het belangrijk dat u de 24 uur na de CT-scan goed drinkt.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
De tijdsduur kan echter variëren, afhankelijk van het type CT-scan en het deel van het lichaam dat moet worden onderzocht. Voor sommige CT scan onderzoeken is contrastmiddel nodig. Hierdoor kan de duur van het onderzoek met ongeveer 10-15 minuten langer duren.
Een CT-onderzoek is minder belastend dan een coloscopie, omdat dit géén inwendig onderzoek is. Er wordt géén lange slang bij u ingebracht om de binnenkant van de darm te bekijken. Het onderzoek is niet pijnlijk, waardoor het niet nodig is pijnstilling te gebruiken of een roesje te geven.
Het contrastmiddel kan namelijk afwijkende bloedwaarden geven. Dit geldt tot 40 uur na het geven van de contrastvloeistof. U mag vanaf 3 uur voor aanvang van het onderzoek geen vast voedsel meer eten. U mag wel drinken en vloeibaar voedsel nemen zoals vla, pap en bouillon.
Dag 1: contrastvloeistof
We dienen u via een infuus in uw arm het contrastmiddel toe, 24 tot 36 uur voordat het MRI-onderzoek plaatsvindt. Zoals bij alle medische producten kunnen er in uitzonderlijke gevallen bijwerkingen zijn:rillingen. hoofdpijn.
“Ik raad iedereen aan om een behandeling te weigeren, als er niet voldoende informatie over de contrastmiddelen wordt gegeven, zodat je het risico kunt overzien. In elk geval moet men de hoog-osmolaire middelen weigeren. Dikwijls is een onderzoek met deze middelen helemaal niet nodig.