Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei.
Het gaat vanzelf over, meestal binnen 7 tot 10 dagen.
Dit kan wijzen op een longaandoening. Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand is besmettelijk als de eerste klachten beginnen. Na 10 tot 21 dagen is iemand niet meer besmettelijk.
Vroeger kregen mensen antibiotica tegen de bacterie, maar tegenwoordig gaat roodvonk vanzelf over zonder antibiotica. U raakt besmet door middel van druppeltjes vocht wanneer iemand met roodvonk uitademt, hoest of niest. Mensen met roodvonk zijn al besmettelijk bij de eerste klachten. Er is geen inenting voor roodvonk.
Roodvonk gaat vanzelf over. Soms besluit een arts toch medicijnen te geven. Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school.
De huid rondom de mond en neus blijft vrij van vlekjes. Een aantal dagen na het begin van de klachten, begint de huid te vervellen, met name aan de vingers en tenen. Herstel van de ziekte treedt op na 7 tot 10 dagen.
Vroeger was roodvonk een ernstige ziekte die vaak voorkwam. Vandaag is de aandoening eerder zeldzaam en kent ze een minder ernstig beloop. Ze komt voor bij kinderen van drie tot zes jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.
Penicilline-antibiotica
Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij roodvonk. Voorbeelden zijn feneticilline en fenoxymethylpenicilline.
Hoe lang duurt een tongontsteking? Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel. Als de tongontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie of schimmelinfectie moet de tong behandeld worden door een arts.
Hoe lang duurt een keelontsteking? Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Besmettelijke periode: Ongecompliceerde, onbehandelde gevallen 10-21 dagen. Maatregelen: Bron- en contactonderzoek, profylaxe op indicatie. Symptomen: Respiratoire, oppervlakkige en diepe huidinfecties, invasieve infectie (o.a. puerperale sepsis, sepsis en septische shock).
In de strijd tegen een onaangename brandende tong en mond, ongeacht de directe oorzaak, is het van belang om te beginnen met het verbeteren van de mondhygiëne. Poets je tanden tweemaal per dag met een tandenborstel met zachte borstelharen en gebruik een fluoride tandpasta.
Meestal schrijft de arts dan feneticilline, fenoxymethylpenicilline of azitromycine voor. Fenoxymethylpenicilline doodt de streptokok-bacterie. Na inname verspreidt het medicijn zich via het bloed over uw lichaam, onder meer in het slijmvlies van uw keel. Hierdoor bestrijdt het de keelontsteking.
Roodvonk is een kinderziekte: het komt vooral voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Uw kind heeft koorts, keelpijn en ruwe plekjes op de huid. Geef uw kind regelmatig een slokje koud water.
Rodehond is meestal niet erg en het gaat na een paar dagen vanzelf over. Er zijn een paar uitzonderingen: Heel soms ontsteken de gewrichten in vingers, polsen en/of knieën. Dit gebeurt vooral bij meisjes/vrouwen die pas rodehond krijgen als ze al puber of volwassen zijn.
'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan.
Bij wondroos krijgt u medicijnen tegen bacteriën (antibiotica). Bijvoorbeeld flucloxacilline, claritromycine of clindamycine. U slikt de pillen 10 dagen. Tot alle pillen op zijn.
De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en bobbelig (frambozentong). De tweede dag ontstaat op de borst een rode uitslag (rode puntjes op een rode achtergrond), die ruw aanvoelt en niet jeukt. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
Uw kind heeft misschien een beetje koorts en de vlekjes kunnen jeuken. Verder voelt uw kind zich niet ziek. Na ongeveer 10 dagen zijn de vlekjes weg. Soms komen ze weer even terug, vooral bij warmte, kou of als uw kind zich inspant.
Kinderziekten die met huiduitslag gepaard gaan (zogenaamde “exantheemziekten”) zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Kinderen met roodvonk en mazelen kunnen wel erg ziek zijn. Meningitis (nekkramp) is levensbedreigend. Een kind met meningitis dient altijd in een ziekenhuis te worden behandeld.
Dit jaar zijn al zeven jonge kinderen in Nederland overleden na infectie met een gevaarlijke streptokokkenbacterie. Zeker zeventig kinderen werden met ernstige infecties in het ziekenhuis opgenomen. Kinderartsen maken zich zorgen. Ze waarschuwen om extra alert te zijn bij kinderen met waterpokken.