Hoe lang duurt de slaapregressie bij 18 maanden? Zoals bij elke slaapregressie is deze pas voorbij als je kind de ontwikkelingen die in de kinderschoenen staat, meer beheerst en zo zich weer meer kan richten op andere dingen. Zoals weer in het slaapritme komen en goed eten. Dit duurt 2 tot 4 misschien 6 weken.
Rond deze tijd kun je een groeispurt verwachten. Je peuter houdt van klimmen, lopen en ook zijn geheugen wordt beter. Verstoppertje spelen met zijn speelgoed is leuk en traint ook nog eens zijn geheugen.
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
De nee-fase kan twee maanden, maar ook de hele peuterpuberteit duren. Net zo snel als je kindje ermee begon, kan hij er ook weer mee ophouden.
Wat doe je wel bij een driftbui
Probeer je kind te helpen door hem of haar rustig vast te pakken en op schoot te nemen. Sommige kinderen willen tijdens een driftbui absoluut niet vastgehouden worden. Zorg er dan voor dat ze op een veilige plek, voor zichzelf en anderen, uit kunnen razen.
Het durft niet bij vriendjes te spelen of te logeren. Uw kind is bang dat er iets ergs gebeurt als u niet in de buurt bent. Het is bijvoorbeeld bang dat er brand uitbreekt of ingebroken wordt. Uw kind wordt verdrietig, heel stil of juist heel boos als het toch ergens alleen heen moet of als u weg gaat.
Als je kind last heeft van verlatingsangst kan een voorspelbare routine enorm helpen. Het is dan duidelijk wanneer het tijd is om te gaan slapen, te eten of te spelen. Daarnaast is het hierdoor voorspelbaar dat jij er bijvoorbeeld bent als je baby 's ochtends wakker wordt, wat voor een veilig gevoel kan zorgen.
Wanneer je kind 18 maanden is, is dit ook weer 11 uur slaap 's nachts en zo'n 2 uur overdag. Dit is vaak nog maar één dutje per dag.
Wordt jouw dreumes of peuter meerdere keren per nacht wakker terwijl er niets aan de hand lijkt? Een geruststelling, dit is heel normaal. Alle dreumesen en peuters – ook de goede slapers – worden tussen de 10 en 20 keer per nacht wakker. Meestal draait je kindje zich dan weer om en slaapt verder.
Je baby wordt huilend wakker omdat hij honger heeft. Je baby is niet moe genoeg en wil niet (meer) slapen. Je baby is oververmoeid en bijvoorbeeld nog niet uitgeslapen zodra hij wakker wordt. Je baby kan niet zelfstandig in slaap vallen en wordt na een hazenslaapje huilend wakker.
Je kind wordt in deze fase erg nieuwsgierig en ook een tikje kieskeurig. Hij zal ook proberen zijn eerste stapjes te zetten; vanaf nu kan het leren lopen snel gaan. Je baby vindt het nu ook erg leuk om (kleine) spullen op te pakken en te verplaatsen. Speeltip: Speel samen met je kind verstoppertje!
Slaaptijden dreumesen en peuters
Wanneer je dreumes ongeveer 1,5 jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om 's middags 1 lang slaapje te doen, die ongeveer 1 tot 3 uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Vanaf 18 maanden: 4 maaltijden per dag om goed te groeien
Ontbijt : een fles melk van 250 ml + een granenproduct (brood) + een stuk fruit. Lunch : groenten (geplet of in stukjes) + koolhydraten (pasta, rijst, brood) + vlees of vis (30 g) of een half hardgekookt eitje + een stuk fruit.
Eenkennigheid komt meestal voor als je kind tussen een en twee jaar oud is. Het is in deze fase heel normaal dat je kind zich aan je vastklampt. Dat hoort bij de normale ontwikkeling.
Verlatingsangst is een angststoornis die je met therapie onder controle kunt krijgen. Afhankelijk van jouw klacht kun je een behandeltraject ingaan. Een vorm die vaak gebruikt wordt en bewezen effectief is, is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Samen met een psycholoog onderzoek je jouw ideeën over alleen zijn.
Zorg voor een rustige omgeving en laat hem niet naar beeldschermen kijken vlak voor bedtijd. Misschien wil je peuter nog even spelen, of kan je hem een boekje voorlezen. Zeg op tijd dat het bijna bedtijd is, zodat je peuter weet dat het einde van de dag eraan komt.
Wanneer je baby of kind in een periode ineens minder goed slaapt net nu je dacht een fijn slaapritme te hebben, kan er sprake zijn van slaapregressie. Dat kan komen doordat je kindje bepaalde mijlpalen bereikt in zijn of haar leven: een soort van mentale sprongetjes. Eigenlijk is het dus een progressie!
Het temperament van je kind speelt een grote rol. Een temperamentvol kind zal sneller boos worden en gefrustreerd zijn dan een kind met een introvert temperament. Daarnaast speelt ook mee hoe jij zelf met boosheid omgaat en hoe je op het boze gedrag reageert. Boosheid roept boosheid op.
Door rustig te blijven geef je je kind de ruimte om boos te zijn. Heb veel geduld. Bedenk elke keer dat een kind zijn boosheid en emoties uit bij jou waar hij zich veilig genoeg voelt om zijn emoties te tonen. Omdat je tijdens een echte woedebui geen contact met je kind krijgt, laat je hem het beste uitrazen.
En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten. Gillen kan verschillende functies hebben: kinderen kunnen bijvoorbeeld gillen van blijdschap of boosheid.