Het hangt onder meer af van de tijd die nodig is voordat de helft van het medicijn uit het lichaam is verdwenen (de eliminatie-halfwaardetijd). Daarbij is de vuistregel dat na 5x de halfwaardetijd de stof uit het bloed is.
Dat wisselt per persoon en per medicijn. Gemiddeld duren onttrekkingsverschijnselen enkele dagen tot een week. Schrik dus niet als je je een paar dagen niet prettig voelt: dat is geen terugval van je depressie.
Dit noemen we ontwenningsverschijnselen. De klachten verschillen per type medicijn. slaapstoornissen, maag-darmklachten, griepachtige klachten, zoals transpireren, hoofdpijn, rillingen en een algemeen ziektegevoel, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, traagheid, angsten, opwinding en prikkelbaarheid.
Onttrekkingsverschijnselen worden gedefinieerd als lichamelijke en psychische verschijnselen die optreden na beëindiging, onderbreking of te snelle reductie van de dosis van een geneesmiddel.
Meestal kun je bij lichtere klachten afwachten tot deze verdwijnen, maar bij ernstigere klachten moet er wel een plan B zijn zoals: langzamer afbouwen, de dosering (tijdelijk) verhogen, overstappen naar een antidepressivum dat langer in je lichaam blijft, of het gebruik van druppels of taperingstrips (zie TIP 9).
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Ontwenningsverschijnselen, ook wel afkickverschijnselen, abstinentieverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd, kun je onderverdelen in lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen: trillen of beven.
Ontwenningsverschijnselen pijnstillers
Ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen wanneer je stopt met het gebruik van pijnstillers, zoals oxycodon en tramadol (opiaten) zijn: pijnlijke spieren. griepachtige verschijnselen. angst.
Vaak voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn hartkloppingen, slapeloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillen en gespannen spieren.
Maar zeker de helft van de mensen die antidepressiva proberen af te bouwen met het standaardschema, ondervindt wél problemen, variërend van slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid en zweten, tot angst(dromen), wanen en zelfmoordgedachten.
ACE-remmers maken de bloedvaten wijder. Daardoor wordt de druk in de bloedvaten minder. Ze hebben weinig bijwerkingen.
Maar ook ontstaan er bij het overslaan van een dosis of stoppen klachten zoals: angst, slaapproblemen, onrust of prikkelbaarheid. Dit noem je afkickverschijnselen. In sommige gevallen zijn deze afkickverschijnselen bij stoppen (afkicken) met gebruik van benzodiazepinen vervelend maar niet ernstig.
U kunt het beste geleidelijk minder medicijnen gaan slikken. Dit betekent dat u steeds een iets lagere dosis van het medicijn inneemt. We noemen dat afbouwen. Uw lichaam moet na elke vermindering genoeg tijd krijgen om te wennen aan de verandering.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
In ernstige gevallen kunnen er epileptische insulten ontstaan. Ook kan je een delirium tremens terecht komen. Hierbij heeft iemand last van hallucinaties, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan dodelijk aflopen.
Wanneer mensen een behandeling met antidepressiva abrupt onderbreken kunnen evenwichtsstoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, hartkloppingen en spierkrampen, in wisselende mate en afhankelijk van de persoonlijke gevoeligheid, optreden.
Afkickverschijnselen: jeuk
Afkickverschijnselen zoals jeuk zijn de eerste periode na het stoppen het ergst. Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid. Ze verschillen per persoon.
De middelen die problemen geven bij het afbouwen zijn psychofarmaca, pijnstillers en anti-epileptica. Het gaat om medicijnen zoals antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnmedicatie en anti-epileptica.
Waarom krijg je ontwenningsverschijnselen? Nicotine is een erg verslavende stof. Het zorgt er tijdelijk voor dat je je lekker voelt: het kalmeert, verlicht pijn en angst en verbetert je concentratie. Als nicotine uitwerkt, voel je de tegenovergestelde effecten.
Sommige mensen hebben nergens last van, anderen hebben alle klachten uit het voorgenoemde rijtje. Meestal zijn de ontwenningsverschijnselen van oxazepam de eerste twee dagen het ergst en na uiterlijk een week weer over.
Bij het serotoninesyndroom is er sprake van sterk verhoogde serotonineconcentraties in het brein. Xtc bevordert de afgifte van serotonine door zenuwcellen en zorgt ook dat serotonine niet teruggaat naar de zenuwcel. Hierdoor kan de hoeveelheid serotonine toenemen.