Naast de wedstrijdrijders, die wekelijks marathons rijden van 100 ronden en trainen voor de 200 kilometer wedstrijd op de weissensee in 5 uur, zijn de meeste van ons gewone stervelingen die voor die tocht in Friesland rond de 10 a 12 uur nodig hebben.
De Elfstedentocht is een groepstocht, over een afstand van 225km wordt er een gemiddelde snelheid van 20-22km/u aangehouden. Je rijdt samen met de andere deelnemers in één groep van start tot finish.
De basis voor de training blijft de twee keer 1 a 1,5 uur trainen op het ijs. Hoe dichter bij de tocht hoe vaker je een langere ijstraining kunt doen. Bij de normale ijstrainingen is het belangrijk en leuk om ook snelheidswerk te blijven doen. De toegevoegde waarde van een derde ijstraining is gering.
De tocht op de Weissensee staat ook wel bekend als de Alternatieve Elfstedentocht en heeft een parcours van 200 km. Je kunt er ook tochten doen vanaf 50 kilometer.
Om een lange tocht op natuurijs te schaatsen, zal je goed fit moeten zijn. Je hebt kracht en coördinatie nodig om efficiënt over natuurijs te schaatsen, en je hebt vooral een groot uithoudingsvermogen nodig om dit tot het einde vol te houden.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment.
De Elfstedentocht is uitstekend te fietsen. Tijdens de 7-daagse tocht fiets u vanaf Leeuwarden langs alle elf steden. De 265 kilometer lange tocht kunt u op uw eigen tempo volbrengen. Onderweg kunt u het Friese merengebied bewonderen en een bezoek brengen aan de pittoreske steden op de route.
De Weissensee is de grootste, bevroren en geprepareerde natuurijsvlakte van Europa. Van half december tot en met begin maart vinden schaatsers hier 40 cm dik ijs en kun je ook tijdens een mooie winterwandeling of paardesledetocht genieten van de bijzondere omgeving.
De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers.
De regels van de Elfstedentocht zijn onverbiddelijk: twaalf uur is twaalf uur. De toerrijders die na middernacht de finish passeren op de Bonkevaart, krijgen géén kruisje.
Vijftien Elfstedentochten, zeventien winnaars
Coen de Koning, Evert van Benthem en Auke Adema hebben ieder twee Elfstedentocht overwinningen op hun naam staan. De snelste Elfstedentocht is tot op heden geschaatst door Evert van Benthem. Zijn tijd was 6:47 uur.
Iedereen van 16 jaar* en ouder die goed kan schaatsen en van wie verwacht mag worden dat hij of zij de tocht daadwerkelijk volbrengt, kan lid worden van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.
In Leeuwarden aan de Bonkevaart, eindigt de Elfstedentocht met de auto. Net als de schaatsers heb je een tocht van ruim 200 kilometer gemaakt.
Zodra je bent ingeloot krijg je informatie over de betaling van het inschrijfbedrag, € 25,00 per stempelkaart. De inschrijving is pas definitief wanneer het volledige inschrijfbedrag is ontvangen door de Fietselfstedentocht.
De tocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de Bonkefeart weer terug naar de finish in Leeuwarden.
▸ Via Schaatsen.nl kun je een overzicht zien van alle natuurijsbanen die open zijn. Het gaat hier met name om natuurijsbanen in het noorden en midden van het land. En bekijk ook eens de schaatskaart van Erik Ekkel via Ekkel.com. Daar wordt ook bijgehouden waar je veilig het natuurijs op kunt.
De Weissensee is met 6,5 vierkante kilometer het grootste natuurlijke ijsoppervlak van Europa. Het ijs op de Weissensee is 15 centimeter dik en in goede staat. Alleen het ijs in het westelijk deel van het meer is dik genoeg. Het gehele meer is bevroren, maar op de andere delen van het meer is het ijs nog te dun.
Ruim 22.000 mensen hebben aangegeven op Pinkstermaandag 6 juni 2022 mee te willen doen aan de Fietselfstedentocht.
De 84e na-oorlogse Fietselfstedentocht vindt plaats op maandag 6 juni 2022. De start is om 05:00 uur bij het stadhuis in Bolsward, de finish is vanaf 14:00 uur op Plein 1455.
U moet de Fietselfstedentocht binnen 1 dag/etmaal fietsen. Daarvoor krijgt u maximaal 19 uur de tijd. Net als bij de reguliere tocht moet u de dag dat u de tocht fietst vóór 24.00 uur gefinisht zijn; Het is mogelijk om in elke stad te starten.
Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Gemiddeld verbrand je met schaatsen zo'n 7 calorieën per uur. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo en ga je een uurtje naar de schaatsbaan, dan verbrand je ongeveer 7 x 65 = 455 calorieën. Weeg je daarentegen 77 kilo, dan verbrand je in een uurtje ongeveer 539 calorieën. Dit is vergelijkbaar met een uur joggen (6 km/u).