Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat.
Algemene gebruikstips voor pannen
Nieuw aangekochte pannen moeten voor gebruik altijd goed afgewassen worden. Tijdens fabricage en transport kan er veel vuil hechten aan de pan. Het is dus raadzaam om een nieuwe pan met heet water en een beetje afwasmiddel schoon te maken. Een pan is bestemd voor hitte.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
De oorzaak van al dat aangebakken eten, zo schrijven onderzoekers in het vakblad Physics of Fluids, schuilt in het feit dat je de pan van onderen verwarmt, zodat de laag olie waarop je bakt niet overal dezelfde temperatuur heeft.
Door de oneffenheden in de bodem van de pan hebben deze ketens grip op de pan. Doordat de olie verhit, begint deze te roken en is feitelijk aan het verbranden. De koolstofdeeltjes en onzuiverheden die bij het verbranden vrijkomen, zijn te zien als het bruine laagje.
Welke soort pannen kan je het beste inbranden voor een antiaanbaklaag? Plaatstalen en gietijzeren pannen komen niet met de antiaanbaklaag zoals je bij de meeste koekenpannen ziet. Deze moet je dus zelf inbranden om de laag te creëren. Zo gaan de pannen een stuk langer mee.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
Met de WMF Durado koekenpan zit je gegarandeerd goed. Deze is namelijk als beste getest door de Consumentenbond (okt. 2021). De pan zelf is gemaakt van Cromargan® roestvrij staal 18/10 en de anti-aanbaklaag is keramisch en dus PFAS-vrij, PFOA-vrij en zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt.
Bak ook nooit op hoog vuur. Dat super heet laten worden moet je alleen doen bij het inbranden. Bij normaal bakken moet de temperatuur lager zijn. Bijvoorbeeld voor het bakken van biefstuk laat je de pan wel heet (maar niet super heet) worden met wat olie.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Keramisch: Als je een keramische koekenpan goed verzorgt, gaat hij jarenlang mee. Dankzij de gladde, keramische anti aanbaklaag hoef je haast geen boter of olie te gebruiken. Perfect voor de gezondere maaltijden dus. Gietijzer: Een gietijzeren pan gaat lang mee, is robuust en houdt warmte goed vast.
De meest gangbare diameters voor koekenpannen zijn 24 en 28 centimeter. Voor kookpannen zijn dat diameters van 16 en 20 centimeter. Naast de basispannen bestaan er ook pannensets. Deze sets bestaan vaak uit 3 tot 6 kookpannen in verschillende maten.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Zo worden er nog steeds gietijzeren pannen gebruikt die meer dan 100 jaar oud zijn. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'.
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Als je wil gaan koken is het wel belangrijk dat je een goede pan hebt. Daarom hebben wij van Top-X de stalen koekenpan test uitgevoerd. De De Buyer Mineral B Element Koekenpan - Zilver - Rond - Ø 28 cm is als best getest hieruit gekomen! Het is namelijk een pan die zeer geschikt is voor hoge temperaturen.