Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn zeer rijk bloeiende, niet echt winterharde, mediterrane struikjes die tot oktober vol door kunnen bloeien met honderden margrietachtige bloemen. GroenRijk biedt ze nu speciaal aan in zuiver wit met een geel hart.
Margriet is een meerjarige plant. Haal de uitgebloeide bloemen weg zodat alle energie naar de bloeiende bloemen gaat.
De margriet plant is winterhard, maar zal in de winter wel zijn blad verliezen. De Spaanse Margriet kan daarentegen niet tegen de kou en zal hiertegen beschermd moeten worden. In het voorjaar is deze plant volop te vinden bij bloemisten.
De gewone margriet is een relatief dorstige plant. We raden je daarom aan om de plant goed in het oog te houden tijdens hete zomerdagen. Geef bij voorkeur water in de vroege voormiddag of in de late namiddag, wanneer de zon niet zo sterk schijnt. Giet het water op de grond en niet over de bladeren en bloemen.
Bij het planten van je margriet kun je het beste kiezen voor een plek in de halfschaduw of zon. Op die manier krijgt de plant voldoende licht om tot bloei te kunnen komen. Let er wel op dat een margriet in de volle zon ook snel uit kan drogen. Dagelijks voldoende watergeven is daarom erg belangrijk.
Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn zeer rijk bloeiende, niet echt winterharde, mediterrane struikjes die tot oktober vol door kunnen bloeien met honderden margrietachtige bloemen.
De meerjarige bloem (vaste plant) is typerend door haar mooie, witte bloemblaadjes en het warme, goudgele hart. Je vindt deze bloemen in de tuin van menig Nederlander, maar ook zijn margrieten in de zomermaanden te zien in bermen, graslanden en akkerland.
In mediterrane streken kan de plant het hele jaar buiten staan, hier moet hij in het najaar naar binnen om vorstvrij te overwinteren. Voordat hij binnen gezet wordt kan hij gesnoeid worden. Hij kan dan tot op het hart teruggeknipt worden, en zal in het voorjaar weer uitlopen.
Het is een typische graslandplant, die 30 tot 60 cm groot kan worden. Beheer: Margriet treedt het talrijkst op in graslanden die pas gemaaid worden nadat de soort zaad gevormd heeft, maar ze houdt ook stand onder begrazingsbeheer.
Een madeliefje zou je ook wel de kleine uitvoering van de margriet kunnen noemen, maar er zijn echter een paar verschillen. Zo blijft het madeliefje maar klein 5 tot 10 cm terwijl de margriet wel 30 tot 60 cm hoog kan worden.Een belangrijk verschil is dat het madeliefje eetbaar is.
Het zaaien van margrieten vanuit zaden is heel simpel. Je hebt wel wat geduld nodig, want het eerste jaar zal de plant alleen groeien en niet bloeien.De jaren erna bloeit de plant in de lente en zomer.
De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st.per m2.) Is goed verkrijgbaar.
Vanaf april tot diep in de herfst heb je plezier van haar geel met witte bloemenzee. Je zult volgend jaar met liefde een nieuw exemplaar willen aanschaffen. Hoewel struikmargrieten dus niet winterhard zijn kun je natuurlijk altijd een poging wagen om ze over te houden.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Eetbaar. Wilde margriet is eetbaar, zowel de bloemetjes als de blaadjes.
De zaden worden in het hart van de bloem (het gele gedeelte) gevormd. Deze zaden moeten volledig rijpen voordat deze geoogst worden. Gerijpte zaden zijn herkenbaar aan de bruine kleur en het feit dat deze een beetje kraken als ze samengeknepen worden.
Leucanthemum vulgare (Gewone Margriet)
Een super plant voor wilde bijen met een kortere tong, zoals groefbijen, maskerbijen, grasbijen en een aantal hommels. De Gewone Margriet is een inheemse vaste plant, wat betekent dat ze van nature in ons land voorkomt.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Snoei bij voorkeur net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht. Deze scheut zal verder groeien, waardoor de struik een open structuur behoudt. Haal over elkaar groeiende takken weg. Snoei niet bij zeer lage temperaturen, zeker niet als het vriest.
Leucanthemum vulgare, in het nederlands gewone margriet genoemd, is een bladverliezende vaste plant met een bossige opgaande groei en polvormende habitus.
De gewone margriet is een relatief dorstige plant. We raden je daarom aan om de plant goed in het oog te houden tijdens hete zomerdagen. Geef bij voorkeur water in de vroege voormiddag of in de late namiddag, wanneer de zon niet zo sterk schijnt. Giet het water op de grond en niet over de bladeren en bloemen.
Bekende soorten zijn de vlinderstruik voor een arme grond, Hortensia's voor een zure grond, zowel de gewone, pluimhortensia en boerenhortensia's bloeien relatief lang. Ook de Sneeuwbal en Skimmia struiken bloeien best lang.