Wilgenkatjes. Wilgen dragen donzige, grijze katjes. In een vaas blijven wilgentakken drie tot vier weken goed.
Katjes takken | Wilgenkatjes
De takken kunnen prima zonder water staan en drogen langzaam in. Dit zijn de kenmerken per kleur: Wit, de katjes hebben een licht groene gloed, maar zijn overwegend wit.
Als de takken namelijk op water staan verdrogen ze minder snel en blijven de grijze dotjes er beter aan zitten. Het is ook mogelijk om de takken te drogen, echter heb je dan wel meer kans dat de grijze dotjes er sneller van af zullen vallen. Het vaasleven van wilgenkatjes is ongeveer 3 weken tot een maand.
De grond mag nooit helemaal droog zijn. Een gebrek aan water kan de ontwikkeling van bladschade bevorderen. Om de wortels tegen uitdroging te beschermen, is het raadzaam een laag mulch aan te brengen. Een extra toevoer van voedingsstoffen aan de wilgenkatjes door middel van speciale bemesting is niet nodig.
Katten hebben water nodig. Een richtlijn voor de hoeveelheid water per dag is ongeveer 40ml per kg lichaamsgewicht. Ondanks dat water ook voor katten onmisbaar is, drinken ze het vaak maar weinig. Van nature heeft een gezonde kat ook echt maar weinig water nodig.
Een knotwilg kan bij geregeld onderhoud zo'n honderd jaar oud worden. Aanplantingen waar de wilg op maximaal 50 cm hoogte geknot is worden grienden genoemd.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Droogtebestendige bomen
Sommige inheemse bomen zoals beuk (Fagus), lijsterbes (Sorbus), wilg (Salix) krijgen het lastig tijdens lange periodes van droogte. Hier en daar zie je na een droge zomer dat zelfs volwassen exemplaren eraan moeten geloven. De zomereik (Quercus robur) en linde (Tilia) zijn sterker en robuuster.
De wilg moet rond de 4 jaar geknot worden en dan het liefst in de periode van november tot maart. De bloeitijd van de wilg begint namelijk vanaf april en duurt tot ongeveer begin oktober. Het is dan niet verstandig om de wilg te knotten. Als je de wilg knot in zijn bloeitijd, stopt de zuurstofproductie.
De grotere wilgensoorten groeien ieder jaar flink en het geheim houdt zich dan ook in het snoeien. De treurwilg en knotwilg kunnen op dezelfde manier behandeld worden: snoei de takken één keer per twee jaar in de winter of het vroege voorjaar tot een van te voren bepaalde omvang.
De Katjeswilg kan het beste worden gesnoeid in de late winter of vroege lente voordat de bladeren verschijnen. Snoei de takken terug tot ongeveer 30-60 cm van de hoofdtak om de groei van nieuwe takken en een dichtere groei te stimuleren. Als de boom erg groot is geworden, kan deze tot op de grond worden teruggesnoeid.
Het is ook wettelijk verplicht om gevonden dieren binnen de 4 dagen over te dragen aan een asiel van de gemeente waar de katjes zijn gevonden. Bij kittens is het belangrijk om ze direct binnen te brengen. Ze zijn zo fragiel en kwetsbaar en zonder de juiste zorg kunnen ze al snel sterven.
De katjeswilg, Salix caprea, kan in maart of april worden gesnoeid.
Hoe maak je Wilgenwater.
De in stukken geknipte takken doe je in een bak en je zet ze onder water. Je kunt hiervoor ook regenwater gebruiken. Dit laat je 48 uur staan. Er zijn ook recepten te vinden waarbij er kokend water wordt gebruikt en waarbij men de takken korter in het water laat staan.
Een stek of een poot van een schiet- of kraakwilg is het belangrijkste wat je nodig hebt. Stekken zijn twijgen van 1 jaar met een diameter van 1,5 tot 2 cm. Poten zijn 2 tot 5-jarige takken met een diameter tussen 2 en 6 cm. en een minimum lengte van 2,5 meter.
Als ze elke winter een aantal bomen knotten, hadden ze een betrouwbare bron van brandhout. De dunne takken van knotwilgen dienden om manden te vlechten, de iets dikkere waren goed voor stelen van borstels of hamers en uit dikke, steviger stukken hout werden zelfs klompen gemaakt.
Als knotbomen niet op tijd geknot worden, worden de takken van de boom te zwaar en zal de boom uiteindelijk uit elkaar scheuren.
Wilgenschermen worden in de werkplaats gemaakt en vervolgens in de tuin of op het balkon bevestigd. Ook de wilgenschermen zijn een echt Hollands product en gaan zo'n 12 jaar mee. Wilgenschermen passen goed in strakke tuinen.
Wel is de prijsvorming afhankelijk van de hovenier of het bedrijf. ðEen hovenier rekent tussen de €30,- en €50,- per uur. Het bekijken, halen van de spullen en knotten neemt namelijk al snel een uur in beslag. Na deze eerste boom zal er ongeveer 30 minuten worden gedaan over elke boom.
Wel hebben wilgen op de meeste grondsoorten ontzettend veel water nodig na het aanplanten. Met en zonder kluit moeten beide na twee weken geen regen iedere drie dagen water hebben. Zonder kluit hebben ze 1 tot 2 emmers water nog per drie dagen en met kluit hebben ze 10 tot 15 emmers water nodig.
Wilgenboom: Hoogte en Bloei
De Wilgenboom is vooral populair als struik of op Stam. De Bonte Wilg kan een hoogte bereiken van maximaal 3 meter en een gemiddelde breedte van 1,5 meter bereiken. Tussen maart en april heeft de Wilgenboom zijn bloeiperiode.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Regelmatig verversen: Katten zijn kieskeurige, propere beestjes. Daarom willen ze soms niet van hun water drinken omdat het er bijvoorbeeld al te lang staat. Ververs hun water dus minstens één keer per dag.
Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen.