Eenmaal geoogst kunnen rijpe walnoten enkele weken worden bewaard op een koele, droge plaats.
In de koelkast: Bewaar geopende noten tot 9 maanden in de koelkast voor optimale versheid. In de keukenkast: In een koele, droge keukenkast blijven noten tot 6 maanden goed. In de vriezer: Noten kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Walnoten oogsten en bewaren
De oogsttijd voor walnoten is van half september tot eind oktober. De noten zijn rijp wanneer ze van de boom vallen en hun dop openbarst; goed gedroogd en op de juiste manier bewaard, kunnen ze dan vele maanden worden bewaard.
Bacteriebrand treedt vooral op hoge luchtvochtigheid, regen en warmte (tussen de 16 en 29 graden) en sterke groei (jonge bomen!) Ook veel stikstof en water zijn ongunstige factoren. De bestrijding wordt gedaan door spuiten met 500 gr.koperxychloride per 100 liter water en wel drie maal.
Er is geen verschil tussen een walnoot en okkernoot. Bij beide namen gaat het over dezelfde noot.
Het eten van verlopen of ranzige noten kan niet alleen de smaak van uw maaltijd verpesten, maar kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken . Wanneer noten bederven, ontwikkelen ze een bittere smaak en een onaangename geur, wat duidelijke tekenen zijn dat ze verlopen zijn. Als u deze tekenen opmerkt, kunt u ze het beste meteen weggooien.
Als u vermoedt dat uw walnoten zijn verkleurd, zijn er een paar eenvoudige manieren om hun versheid te beoordelen. Druk ze aan; verse walnoten zijn stevig en helemaal niet zacht. Als u op het eerste gezicht ziet dat de normale kenmerkende ribbels verschrompelen en verwelken, en dat de kleur donkerder is geworden , is dit een teken van oxidatie en bederf.
Versheid controleren: Noten kunnen na verloop van tijd ranzig worden en hun smaak verliezen. Controleer regelmatig de geur en smaak van de noten om te zien of ze nog vers zijn. Als ze een onaangename geur hebben ontwikkeld, is het tijd om ze weg te gooien.
Om er zeker van te zijn dat de walnoten die u koopt van goede kwaliteit zijn, hoeft u alleen maar te letten op een nootachtige geur, een licht zoete smaak en of de verpakking vermeldt dat de walnoten afkomstig zijn uit de VS of Californië .
Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen.Ook kun je diarree en buikpijn krijgen.Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.
Noten die beschimmeld, verschrompeld of verkleurd zijn eet je best niet op. Ze kunnen aflatoxines, dat zijn gifstoffen van schimmels, bevatten. Die aflatoxines kunnen kankerverwekkend zijn als je er vaak en veel van eet.
Walnootschillen bevatten van nature tannines, waardoor ze een uitstekend natuurlijk beitsmiddel zijn. Deze eigenschap helpt de kleur op vezels te fixeren, waardoor extra beitsmiddelen vaak overbodig zijn. Door ijzersulfaat toe te voegen aan je walnoot-tanninebad, kun je diepere en intensere kleuren bereiken.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast.
Hele rauwe noten kunnen tot een jaar in de vriezer worden bewaard . Gehakte noten, gemalen noten of notenmeel — die allemaal meer oppervlakte voor oxidatie bevatten — bederven sneller en mogen slechts maximaal zes maanden worden bewaard.
Onverzadigd vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het heeft namelijk veel calorieën. Het advies is daarom om dagelijks 1 handje ongezouten noten te eten.
Om te bepalen of je walnoten bedorven zijn, kijk je eerst naar hun kleur. Als die donkerder is, zijn ze misschien al aan het bederven . Ze krimpen ook, omdat uitdroging onderdeel is van hun bederf. Wat betreft de geur, kun je een olieachtige geur opmerken als ze bedorven zijn.
Normaal gesproken staat er op de verpakking van noten een "ten minste houdbaar tot"-datum, die aangeeft wanneer de noten de beste kwaliteit hebben. Na die datum is de kans groter dat ze bederven. En hoewel je niet ziek wordt van het eten van bedorven noten , zullen de textuur en smaak ongewenst zijn, dus het is de moeite waard om te leren hoe je noten op de juiste manier bewaart.
Ze gewoon roosteren in een droge pan of oven zou genoeg moeten zijn om ze nieuw leven in te blazen, maar ze passen ook in elk recept dat noten vereist. Wij hebben de meeste van onze recepten doorstaan door ze te roosteren met kruiden, om te eten als hapjes of om soepen, stoofschotels en salades knapperiger te maken.
Zwarte walnoten bevatten meer antioxidanten, meervoudig onverzadigde vetzuren en andere gezondheidsbevorderende stoffen dan de meer gangbare Engelse walnoten . Hierdoor zijn ze nuttig bij het verminderen van het risico op kanker, hartziekten en diabetes.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.