Door walnoten goed te drogen en op de juiste manier te bewaren, kunnen ze wel een jaar lang goed blijven voor consumptie.
In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast. Het is belangrijk om ze in een luchtdichte verpakking te bewaren om blootstelling aan vocht en lucht te minimaliseren, wat de versheid kan aantasten.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bij voorkeur worden gedroogde producten op een koele plek en afgesloten bewaard. Let hierbij op dat de producten op een koele plek maar niet in de koelkast worden bewaard. Bij bewaring in de koelkast ontstaat de kans dat de zuidvruchten uitdrogen.
Noten kunnen in de koelkast enkele maanden vers blijven en in de vriezer zelfs nog langer, tot ongeveer een jaar. Vermijd vocht: Noten hebben de neiging om vocht op te nemen, wat de kans op bederf vergroot. Houd noten uit de buurt van vochtige omgevingen, zoals de buurt van de gootsteen of andere bronnen van water.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.
Wat is de houdbaarheid van de walnoten:
Bewaar walnoten in hun schaal op een koele, droge plaats. Hier kunnen ze wel enkele maanden houdbaar blijven.
Als je met mate noten eet, hoef je ze niet te wellen. Het is belangrijk om zelf te bekijken een noot schimmelvrij is. Noten zijn niet eetbaar als er schimmel op of in zit.
Vrijwel alle rauwe producten zoals: amandelen, cashewnoten, pinda's, pecannoten etc., kunnen bij kamertemperatuur ongeveer een half jaar bewaard worden. Hierbij is het belangrijk dat je de producten luchtdicht en op een donkere en koele plaats bewaard. Zo is de kans op het naar buiten treden van de olie minimaal.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten vermindert de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag.
Het beste is om het gevallen blad te ruimen en af te voeren. De Walnootgalmijt ook wel genoemd de okkernotenviltmijt kan zorgen voor holle bobbels op het blad, aan de onderzijde van het blad zijn harige structuren te zien. Grote schade veroorzaken deze mijten niet. Er is niet veel aan te doen om dit te voorkomen.
De schimmel, Aspergillus niger, is kankerverwekkend en wordt veroorzaakt door een te vochtige omgeving, bijvoorbeeld doordat ze te lang op een natte grond hebben gelegen of in een afgesloten zak of pan bewaard zijn. Verse noten geven uit zichzelf nog vocht af en moeten daarom op een koele, droge plaats bewaard worden.
Vulmiddel voor bijvoorbeeld speldenkussen. De walnootdop is van nature oliehoudend. Door deze te malen is het geschikt als vulmiddel voor je speldenkussen. Door de scherpte en het 'vette' van de gemalen doppen blijven de naalden en spelden superscherp en roesten niet.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water. Het velletje van de walnoten zit nu losjes aan de walnoot en is met behulp van een mesje gemakkelijk af te halen.
Je kunt alle soorten noten, zowel gepeld als ongepeld, pinda's en zelfs notenmeel zoals amandelmeel invriezen. Stop ze simpelweg in een afsluitbare plastic zak in de vriezer en je kan deze etenswaren invriezen.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Noten zijn goed voor je, dat is algemeen bekend. Walnoten zijn in het bijzonder goed voor je. Ze werken goed tegen stress, een hoge bloeddruk, verlagen het cholesterol en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen.