In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.
Hoe lang kun je Appelmoes bewaren? Vers gemaakt appelmoes kun je in een afgesloten bak nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je dit overigens nog tot 3 maanden bewaren. Een pot of blik gekocht appelmoes kun je langer bewaren, zolang de pot of het blik nog niet geopend is.
Hoe weet je of appelmoes nog goed is? Thuis kun je als je met een schone lepel de appelmoes er uit haalt en direct in de koelkast wegzet dezelfde pot binnen een paar dagen leegeten. Meer dan een week lijkt me echt niet goed. Als er schimmel zichtbaar op zit, zit de schimmel al door de hele pot en is dan niet eetbaar.
Appelmoes bewaren
Appelmoes, zelf gemaakt of kant en klaar uit de supermarkt, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Soms zelfs langer, maar dan moet je het wel goed met een deksel afsluiten.
Wanneer je de appelmoes hebt gemaakt kun je deze prima bewaren. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt. Dit wil zeggen dat je het potje waarin je de appelmoes wilt bewaren eerst goed uitkookt (even in kokend water meekoken) en schoon keukengerei gebruikt.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Het beste antwoord
Thuis kun je als je met een schone lepel de appelmoes er uit haalt en direct in de koelkast wegzet dezelfde pot binnen een paar dagen leegeten. Meer dan een week lijkt me echt niet goed. Als er schimmel zichtbaar op zit, zit de schimmel al door de hele pot en is dan niet eetbaar.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
Ongeopend kun je de compote zo tot wel een jaar in de kast bewaren. Na openen bewaar je de compote in de koelkast.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
Giet de warme compote in de potjes en sluit terwijl het nog heet is. Bewaar in de koelkast tot 2 weken. Om compotes langer te bewaren kun je ze het beste in porties invriezen, in plastic containers, zodat u slechts zoveel als u nodig heeft kan ontdooien.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Goudreinet appel bereiden & bewaren
Je bewaart ze het beste op een koele plaats of in de koelkast. In de koelkast kun je makkelijk tot 4 weken bewaren.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
'Appelmoes waaraan geen suiker is toegevoegd staat weliswaar in de Schijf van Vijf', maar De Graaf zegt dat het beter is gewoon appels te eten: 'Je kan niet zomaar achter elkaar een pond appels opeten'. Appelmoes zit tussen hele appels en appelsap in.
Als het blik of de pot al geopend is, geldt de datum niet meer. Groenten uit een geopend blik of een geopende pot, kun je nog drie dagen bewaren in een bakje in de koelkast.
Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan! Als je niets 'zuur' ruikt, dan is de room quasi zeker nog goed.
Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen. Verpak de appeltaart luchtdicht. In de vriezer blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed. Verwarm de ontdooide appeltaart voor het serveren in 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven (160-180°C).