Je kunt zowel de bereide als onbereide schnitzel in koelkast bewaren gedurende maximaal 2 dagen. Consumeer de schnitzel in elk geval niet meer na de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Hoe lang kun je schnitzel bewaren? Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren. Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer. Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Nog niet gebakken schnitzel kun je in de koelkast kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, wel goed afgedekt vanzelfsprekend. Deze versie kun je in de vriezer vier tot 6 weken bewaren. Gebakken schnitzel daarentegen kun je in de vriezer tot drie maanden bewaren, maar in de koelkast ook twee dagen.
Hoelang kan je een ontdooide gepaneerde schnitzel in de koelkast bewaren? Enkele dagen, afhankelijk van de kwaliteit van het product (en de koelkast). Vertrouw ook op je eigen oordeel, je ogen en je neus en of je het product nog aantrekkelijk vindt, maar neem geen onnodige risico's.
In het algemeen zijn de onderstaande termijnen aan te houden: Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Kan je schnitzel opwarmen? Dan of de schnitzel verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, of eerst bakken voordat je het vlees verpakt in invriest. Bij dit laatste is de bewaartijd langer, en kun je het vlees na ontdooien makkelijk opwarmen in magnetron of airfryer.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
Kijk of de kleur veranderd is.
Verse, rauwe kip heeft een roze, vleesachtige kleur. Als kip niet goed meer is zal het vlees grijs worden. Als je ziet dat het vlees valer van kleur wordt, moet je het binnen korte tijd bereiden voordat het niet goed meer is. Als het vlees meer grijs dan roze is, ben je al te laat.
Kleine stukken vlees (karbonades, schnitzels e.d.) zijn niet geschikt voor bereiding in de magnetron. Je kunt ze eventueel wel op een bruineerschaal "bakken" maar het resultaat is matig. Zout toevoegen voordat het gerecht klaar is.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Gebakken biefstuk of steak kan je 1 à 2 uur buiten de koelkast, bijvoorbeeld op het aanrecht, bewaren. Als het langer dan twee uur bewaard is, moet het weggegooid worden. Na 2 uur beginnen namelijk bacteriën te verspreiden waar je ziek van kan worden.
Rauw stoofvlees kun je afgedekt nog twee dagen in de koelkast bewaren, of ingevroren negen maanden bewaren. Is het stoofvlees verwerkt in een stoofschotel, dan kan het in de koelkast nog twee dagen bewaard worden. Wel moet de stoofschotel dan afgedekt worden.
Rauw kippenvlees kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4°C. Bereid kippenvlees kunt u maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Rauw kippenvlees kan 8 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Hoe langer je iets bewaart, hoe groter het risico wordt dat andere ziekteverwekkende bacteriën zich aan de kip gaan hechten. Het vlees gekoeld bewaren gaat dit wel wat tegen, maar Listeria bijvoorbeeld is juist een bacterie die juist in de koelkast kan groeien."
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten. Doordat je de kip weer verhit, verklein je de kans op bacteriën.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Hierdoor kan de schnitzel enorm aan kwaliteit, textuur en smaak verliezen.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.