Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Maar hoe weet je dan of pindakaas écht niet meer goed is? Gewoon door te proeven en te ruiken. Als je de geur en smaakt niet prettig vindt, dan kan 'ie omgespoeld de glasbak in.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Als je de pot in de koelkast bewaart blijft het enkele maanden goed. Pindakaas met toegevoegde middelen: als je de pot in de kast zet, blijft-ie twee tot drie maanden goed. In de koelkast kan 'ie tot negen maanden worden bewaard.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
100% Pindakaas altijd buiten de koelkast bewaren, het liefst koel en donker. Omdat we geen extra olie toevoegen is het soms nodig om te pindakaas even door te roeren voor gebruik, zo blijft hij mooi smeuig! De potjes pindakaas zijn een half jaar houdbaar.
Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Pinda's zijn vatbaar voor een infectie met de schimmels Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus, welke de giftige en kankerverwekkende stof aflatoxine kunnen maken (25). Deze stof is grotendeels hittebestendig, waardoor het ook in bewerkte producten zoals pindakaas nog aanwezig kan zijn (26).
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Gezonde pindakaas
100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda's kunnen zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Weg met die chips: noten en pinda's it is
Een stofje in amandelen dat je lichaam omzet melatonine: het slaaphormoon. Je vindt het stofje ook in andere noten en zaden. (Een lepeltje pindakaas is daarom ook een goed idee). In amandelen zit ook veel magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
Pindakaas voor spieropbouw
Naast de uitstekende voedingswaarden, is er ook een power-effect: studies hebben bewezen dat pinda's het testosterongehalte kan verhogen. Dit betekent: meer spieropbouw en meer vetverbranding.
Voor de bakkers onder ons: wist je dat je deeg heel lang kunt bewaren? Net als bij de uien kun je in één keer extra veel deeg maken, daar heb je later veel profijt van! Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar je kunt gesmeerde boterhammen invriezen. Pindakaas en jam doen het prima in de vriezer.
Vries ze in in een bakje of zakje.Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Is je palmolievrije pindakaas juist wat uitgedroogd? Even opwarmen in de magnetron of een pannetje water helpt, net als het zelf toevoegen van wat plantaardige olie. Pindakaas maak je makkelijk zelf!
Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken. Ontdek de heerlijke smaak van Calve 100% pindakaas. De pure smaak van 100% pinda's, en dat proef je meteen! Al sinds 1948 maakt Calve de enige echte pindakaas waar jong en oud gek op is.
Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte. Het vermijden van deze oliën draagt overigens ook bij aan een beter milieu en dat is mooi meegenomen.