Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Dit kan 3 tot 6 maanden duren. De fysiotherapeut helpt u om uw knie te buigen en te strekken. U krijgt oefeningen waardoor: de pijn in uw knie minder wordt.
De gemiddelde buiging is 110 graden. Er is echter niets mis met de knie als u dit niet haalt. U moet wel 90 graden kunnen halen. De maximale buiging is ongeveer 125/130 graden.
Daarnaast kan het zijn dat ondanks het strekken en buigen (wat u in het begin ook voorzichtig doet) er bindweefsel verklevingen zijn ontstaan. Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
Hulp van de fysiotherapeut
De Basisverzekering vergoedt noodzakelijke fysiotherapie in het geval van een knieprothese vanaf de 21ste behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering, dan kan het ook zo zijn dat u eerdere behandelingen vergoed krijgt.
Meestal buigt hij genoeg om te kunnen zitten, lopen en fietsen. Met een kunstknie kunt u vaak niet goed hurken of knielen.
Twee tot vier keer per dag oefeningen doen is voldoende. Vooral het strekken en buigen van de knie is belangrijk.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
Oefen minimaal twee, maximaal vijf keer per dag. Doe alleen die oefeningen die u met uw fysiotherapeut heeft doorgenomen. Blijf goed doorademen tijdens de oefeningen (sommige mensen zijn geneigd hun adem in te houden tijdens het oefenen).
De gemiddelde knieprothese laat een flexie toe van maximum 120°. Of ook jij die flexie kan bereiken, hangt af van verschillende factoren: - De intensiteit waarmee je oefent. - De zwelling in de knie.
Zwelling / vocht in de knie (hydrops): na artroscopie is het normaal dat de knie gedurende enige dagen tot enkele weken dik is. De operatie veroorzaakt een reactie van het slijmvlies in de knie. Bij knieën met enige slijtage (artrose) kan de knie soms wel 6-8 weken na de operatie wisselend dik worden.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Na de operatie mag je direct weer wandelen. Dit is goed voor de wondgenezing en doorbloeding van je been. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start je vaak ook snel met fietsen op de hometrainer. Zelfstandig fietsen mag ongeveer twee maanden na de operatie.
De zwelling verdwijnt in de loop van enkele maanden. Rondom de wond kan ook zwelling optreden, dit is normaal. Het geopereerde gebied kan wel tot 3 maanden iets dikker zijn dan het niet-geopereerde gebied.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Wanneer er een voorste kruisband operatie of meniscusoperatie of andere knieklachten zijn is bijna in alle gevallen de vastes medialis verzwakt. En waarom is deze dan zo belangrijk. Deze stuurt als eerste de knie aan zodat de knieschijf mooi naar boven glijdt als het bovenbeen wordt aangespannen.
De pijn wordt geleidelijk minder, beginnend na ongeveer een maand na de operatie. Soms voelt u nog een doffe pijn na lang wandelen; dit kan nog wel een jaar duren. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of loszit. Uw knie kan gedurende 6 tot 12 maanden na de operatie warm aanvoelen.
Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Soms stelt de arts vast dat je medische specialistische revalidatie nodig hebt, maar daarvoor geen opname nodig is. Je hebt dan meestal vooraf toestemming of een akkoordverklaring nodig van je verzekeraar voordat er wordt vergoed. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.
Bewegen, oefenen en rust
Als u lang rust, wordt de knie makkelijk stijf en houdt vocht vast. Twee keer per dag een uur rust met het been omhoog is voldoende. Ook zijn getrainde spieren in het bovenbeen goed voor de stabiliteit van de knie.
Steunkousen: U dient uw steunkousen overdag te dragen tot 6 weken na de operatie. Hechtingen: Uw hechtingen moeten op 3 weken na de ingreep verwijderd worden door uw huisarts.