Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
In de koelkast: Gebakken kip kan tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de kip in een luchtdichte zakken of goed verpakt in aluminiumfolie of plasticfolie wordt bewaard. Dit helpt om de smaak en textuur te behouden en voorkomt dat de kip uitdroogt.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast.Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) kan rauwe kip ongeveer 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden . Hetzelfde geldt voor rauwe kalkoen en ander gevogelte (1). Ondertussen kan gekookte kip ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden (1).
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Te gebruiken tot
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
De veiligste manier van ontdooien is in de koelkast. Daar blijft de temperatuur laag en krijgen bacteriën zo min mogelijk kans. Deze manier van ontdooien duurt wel het langst, dus begin ruim op tijd. Reken op een halve dag voor kleinere porties tot twee dagen voor groter vlees of bijvoorbeeld een flinke kalkoen.
Afhankelijk van de maaltijd, bewaar je de kliekjes nog 2 dagen. Na 2 dagen is de kans groter dat je eten schadelijke bacteriën bevat, vooral als de verpakking al open is. Bij de bereiding van de kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt is rekening gehouden bij het bewaren van de maaltijd in de koelkast.
De koelkast is uw bondgenoot als het gaat om het bewaren van ontdooide kip. Volgens voedselveiligheidsnormen kan kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard blijven na het ontdooien. Zorg ervoor dat de temperatuur in uw koelkast altijd onder de 4°C blijft.
Verse, rauwe kip is roze en vlezig van kleur; als de kip bedorven is, zal hij verkleuren en een doffe, grijze gloed krijgen . "Tekenen van voedselbederf zijn vrij universeel," zegt White. "Elke vieze geur, verkleuring of vreemde substantie op uw kip zou reden zijn om weg te gooien."
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Als de bevroren kip geen onaangename geur heeft, verpak hem dan opnieuw en laat hem langzaam ontdooien in de koelkast. Als u de kip na het ontdooien aanraakt en hij voelt plakkerig of kleverig aan, spoel de kip dan af onder koud water. Als de plakkerigheid of kleverigheid blijft of nog steeds slijmerig aanvoelt, is de kip bedorven .
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting.De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Soms kan bevroren kip die bedorven is, een lichte geur afgeven. Dit is anders dan goede bevroren kip, omdat het doorgaans geen geur afgeeft. Dit gebeurt omdat de kip is ingevroren nadat de houdbaarheidsdatum was verstreken of omdat er al aanzienlijke hoeveelheden bacteriën in zaten . Als het bevroren ruikt, is het bedorven.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed.
In het Verenigd Koninkrijk worden eieren gemarkeerd met een houdbaarheidsdatum – een wettelijke vereiste van 28 dagen nadat het ei is gelegd. Natuurlijk wordt aanbevolen om de eieren binnen deze datum te consumeren, maar ze zijn vaak nog veilig om te eten na deze datum. Als u ze in de koelkast bewaart, kunt u ze 2-3 weken na de houdbaarheidsdatum eten .