Bij een mola-zwangerschap met veel hogere hCG-waarden staat daar 14-16 weken voor. Bij een spontane miskraam zijn de hCG-waarden meestal veel lager dan in een normale zwangerschap omdat er vaak sprake is van een aanlegstoornis. Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden.
Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.
Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat de bloeduitslagen normaal zijn. Soms daalt het hCG onvoldoende of blijft het te hoog.
1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal.
Als het HCG-hormoon niet genoeg daalt, is er kans dat de blaasjes weer aangroeien. Soms treden er weer zwangerschapsverschijnselen op, of is er vaginaal bloedverlies. Je wordt dan opnieuw behandeld.
Dit dalen van de hCG spiegel heeft bij veel vrouwen het gevolg dat de zwangerschapsklachten (zoals vermoeidheid en misselijkheid) van de eerste weken minder worden. Het afnemen van deze klachten wil echter niet zeggen dat de zwangerschap niet goed verloopt.
Een normaal ontwikkelde zwangerschap in de baarmoeder is op een echo te zien, vanaf een hCG-gehalte van 1000 IU/L. Is er bij deze hCG-waarde (of hoger) geen zwangerschap in de baarmoederholte te zien, dan kan er sprake zijn van een EUG of van een miskraam.
In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar. Maar voordat je cyclus op gang komt, moet je lichaam daar wel klaar voor zijn.
Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Je kunt het vruchtje in een potje met water doen.Begraven kan ook als je dat wilt. Je hoeft het vruchtje niet mee te nemen naar de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis. Het hoeft niet onderzocht te worden.
De meeste vrouwen krijgen ongeveer twintig dagen na hun miskraam weer een eisprong. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat het lichaam nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap of door stress. Als je zeker wilt weten of jouw cyclus weer op gang is gekomen, kun je het beste de eerste menstruatie afwachten.
Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam. Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.
Vaak verliest u ook bloedstolsels, die meer donkerrood en glad zijn. Bij twijfel: een stolsel kunt u met uw vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft, bij een vruchtzak herkent u altijd een met heldervocht gevuld blaasje. De pijn en het bloedverlies nemen snel af na de miskraam.
Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik. Ook kan het 'zwangerschapsgevoel' opeens verdwijnen. Je hebt bijvoorbeeld geen gespannen borsten meer en de ochtendmisselijkheid is weg.
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Het bloedverlies na een miskraam (of na curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong.
Na de behandeling
De menstruatie komt na vier tot zes weken weer op gang, soms iets later. Als u opnieuw zwanger wilt raken, hoeft u niet per se te wachten. Vaak adviseren we wel om één menstruatie af te wachten, zodat u weet dat de cyclus zich heeft hersteld.
Na de miskraam staat de baarmoedermond nog een paar dagen open. Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je het volgende advies voor de eerste 2 weken of zolang je bloedverlies hebt: geen tampons gebruiken. geen geslachtsgemeenschap hebben.
Ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen 4 maanden weer zwanger. De grote vraag is eerder: ben jij er klaar voor? Doe namelijk vooral wat jij goed vindt voelen. Laat je niet opjagen door de omgeving.
Meestal verloopt het lichamelijke herstel na een spontane of opgewekte miskraam of een curettage vrij snel. In de 1 of 2 weken die volgen is er vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.
Je lichaam begint na de miskraam weer met een nieuwe menstruatiecyclus en je kan dan meteen weer proberen om opnieuw zwanger te worden mits je hier emotioneel aan toe bent.
De misselijkheid ontstaat door een sterke stijging van het zwangerschapshormoon HCG. Vanaf ongeveer 12-16 weken veranderd de hoeveelheid HCG niet meer zoveel en neemt bij de meeste vrouwen de misselijkheid af.
Dit zwangerschapshormoon laat dus zien of je überhaupt zwanger bent. Maar niet iedere zwangere vrouw heeft dezelfde hCG-waarde in haar bloed. Daarom kan het voorkomen dat de zwangerschapstest die je thuis doet een negatief resultaat (niet zwanger) geeft, terwijl je wél in verwachting bent.
Je kunt een foutpositieve ofwel vals positieve uitslag op een thuistest krijgen. De test geeft dan aan dat je zwanger bent, terwijl je dit niet bent. Dit komt zelden voor, aangezien je lichaam geen hCG produceert als je niet zwanger bent.