Buikgriep door het norovirus gaat meestal weer snel over. De meeste mensen zijn na 1 tot 3 dagen weer opgeknapt. Omdat de darminfectie bij kinderen en ouderen langer kan duren, is het vooral bij hen belangrijk om steeds op uitdroging te blijven letten.
Hoe gaat het verder bij buikgriep? Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen zijn de klachten meestal weg.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Schakel uw huisarts in bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen, dorst, een droge mond en lusteloosheid.
Norovirussen zijn zeer infectieus en goed in staat om buiten de gastheer te overleven. Voor het menselijke norovirus is nog geen kweekmethode beschikbaar, maar vergelijkbare virussen overleven meer dan twee weken op poreuze en niet poreuze oppervlakken.
Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Buikgriep (een maag-darminfectie) komt vaak door het norovirus. Veelvoorkomende klachten zijn: heftig braken, diarree, krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Diegene die het virus heeft gehad, kan het virus vaker krijgen. De symptomen zijn dan vaak wel minder ernstig. Naast besmetting via huid en voorwerpen waarmee het kind in aanraking komt, geldt voor het adeno- en enterovirus dat deze ook overgebracht kunnen worden door hoesten.
Snelle verspreiding
door een hand te geven aan een besmet persoon; via voeding, bereid door een besmet persoon; door besmette deurklinken, speelgoed of andere voorwerpen vast te nemen; door hetzelfde toilet te gebruiken als een besmet persoon.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken.
Het is verstandig niet te werken of naar school te gaan met buikgriep. Niet alleen kunnen de symptomen erg vervelend zijn, buikgriep is ook erg besmettelijk. Er zijn zelfzorgmiddelen die acute diarree behandelen en tevens de rehydratie (vocht-aanvulling) ondersteunen.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Het norovirus is de veroorzaker van buikgriep. Een norovirusinfectie is heel erg besmettelijk. Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Bij waterdunne ontlasting is er sprake van een infectie. Bij diarree gaat het bijna altijd om een besmettelijke aandoening, zeker bij acute diarree. Bij het woord “buikgriep” denkt men aan griep, dat wil zeggen aan een virus. Maar een buikgriep hoeft niet door een virus te worden veroorzaakt.
Buikgriep duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Daarna vermindert de diarree en maak je minder vaak stoelgang. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na tien dagen.
U hoeft pas weer te gaan eten als u trek krijgt. Eet dan gewoon waar u zin in heeft, het maakt niet uit wat. Bij vaak overgeven en diarree verliest u niet alleen vocht maar ook zouten. U kunt een speciaal drankje maken om dit verlies aan te vullen en uitdroging tegen te gaan.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.