Hersenvocht is het vocht dat om de
Een ruggenprik (lumbaalpunctie) is een onderzoek waarbij vocht (liquor) uit het wervelkanaal wordt afgenomen. Het onderzoek van liquor kan informatie opleveren over aandoeningen van hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels. Dit onderzoek kan zowel plaatsvinden in een dagbehandeling als tijdens een opname.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De arts spreekt met u af hoe lang u moet blijven liggen. Als de ruggenprik op de polikliniek plaatsvindt, dan kan uw begeleider bij u blijven. Het laboratoriumonderzoek duurt enkele dagen tot weken. Uw arts bespreekt met u de uitslagen.
Tussen twee lendenwervels in wordt een lange naald ingebracht, tot in de ruimte net buiten het vlies dat het hersen- en ruggenmergvocht (cerebrospinale vloeistof) omgeeft, de "dura mater". U kunt eventueel een korte pijnscheut voelen bij het prikken. Met de naald wordt de dura mater doorgeprikt.
Bij een ruggenprik wordt met een dun naaldje hersenvocht uit het onderste gedeelte van het wervelkanaal afgenomen voor onder- zoek. Dit hersenvocht wordt in het laboratorium onderzocht op bijvoorbeeld aanwezigheid van bacteriën, bloed, suiker, eiwit en cellen.
Hersenvocht is het vocht dat om de hersenen en ruggenmerg heen zit. Er kunnen veel redenen zijn om een lumbaalpunctie uit te voeren. Het hersenvocht wordt onderzocht op samenstelling.Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar een ontsteking, kankercellen, een doorgemaakte bloeding en/of een verhoogde hersendruk.
Met een lumbale punctie kunnen we de samenstelling van het hersenvocht onderzoeken. Dat kan veranderen bij sommige aandoeningen. Door de samenstelling te onderzoeken, kunnen we bepaalde aandoeningen afleiden of uitsluiten.
Als u last heeft van deze hoofdpijn na de lumbaalpunctie, kunt u het beste een tot drie dagen bedrust nemen, waarbij u plat ligt. Verder adviseren wij u cafeïne houdende dranken als koffie of cola te drinken. Meestal zullen de hoofdpijnklachten hierdoor afnemen. U kunt paracetamol innemen tegen de pijn.
Je kunt wat klachten krijgen na een lumbaalpunctie: De plek op je rug waar geprikt is, kan een beetje pijn doen. Je kunt hoofdpijn krijgen, één of enkele dagen. Je mag paracetamol nemen tegen de hoofdpijn.
Troebel hersenvocht met een hoog aantal witte bloedcellen duidt op een hersenvliesontsteking. Vervolgens kan het hersenvocht op kweek gezet worden om duidelijk te krijgen om welke bacterie het precies gaat (de uitslag hiervan duurt altijd enkele dagen). Hierna is een gerichte behandeling mogelijk.
Na de punctie brengt de verpleegkundige een steriel verband aan op de insteekplaats en moet u 2 uur plat in bed blijven liggen. Als er ook medicatie werd toegediend, moet u eerst een half uur met het hoofd wat lager liggen en nadien 2 uur plat. Het verband wordt na 2 dagen verwijderd.
Ongeveer 90% van de mensen met MS heeft een afwijking in zijn liquor. Maar andere ziekten kunnen dezelfde afwijking geven, zoals bepaalde virusinfecties (die vaak wel met bloedonderzoek aan te tonen zijn). Een ruggenprik is vrij belastend en niet altijd nodig voor een definitieve diagnose.
Als het gaat om een onderzoek naar hersenvocht (liquor), dan dient de neuroloog de ruggenprik toe. Een enkele keer blijft er na de punctie wat liquor (vocht) uit het prikgaatje lekken.Hierdoor wordt de druk rond de wervelkolom en in het hoofd tijdelijk verlaagd. Dat veroorzaakt waarschijnlijk de hoofdpijn.
Symptomen. Zoals gezegd, uit de aandoening zich door verschijnselen van verhoogde druk in het hoofd. Dat zijn: hoofdpijn, misselijkheid en braken, soms dubbelzien, maar wat vooral van belang is: wazig zien door zogenaamde stuwingspapillen.
U blijft op de SEH totdat de uitslag van het hersenvocht bekend is, meestal duurt dit één tot twee uur. De arts informeert u hierover. Sommige onderzoeken van het hersenvocht duren enkele dagen. In dit geval wordt de uitslag tijdens het volgend polikliniekbezoek met u besproken.
Risico's en complicaties
Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties. In sommige gevallen is er sprake van de volgende complicaties: Schok Tijdens de punctie kan de arts per ongeluk wel eens een zenuw raken. U voelt dan een elektrische schok of pijnscheut.
Er bestaat een relatie tussen het aantal punctiepogingen en het optreden van pijn door een tijdelijke irritatie van het geschampte periost. Gelukkig is na een week de pijn bij het overgrote deel van de patiënten verdwenen.Een klein deel van de patiënten houdt langer rugpijn na een lumbaalpunctie.
De prik door de huid doet soms wat pijn, maar het afnemen van het vocht is niet pijnlijk en daarom wordt er bij een lumbaalpunctie niet verdoofd. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Soms lukt de afname van het hersenvocht niet in één keer. Het kan dan nodig zijn de ruggenprik een aantal keer opnieuw uit te voeren, iets hoger of lager in de rug. de benen geven. Langs een wervel gaan, waarbij u kortdurend botpijn kunt voelen.
Om de klachten te voorkomen of te verhelpen, kan met een operatie een slangetje worden ingebracht om het hersenvocht af te leiden. Dit slangetje heet een ventriculo-peritoneale drain (vp-drain). De drain wordt door een gaatje in de schedel in de hersenkamer geplaatst en wordt onderhuids tot in de buikholte gelegd.
Zij kunnen soms uitzaaien naar andere delen van het zenuwstelsel via het hersenvocht. Daarom is het bij deze tumoren belangrijk om een MRI-scan te maken van zowel het hoofd als van de hele nek en rug. Daarnaast kan het nodig zijn het hersenvocht te onderzoeken met een ruggenprik (lumbaalpunctie).
Hersenvocht is een kleurloze heldere vloeistof in de hersenkamers en tussen de hersenvliezen. Het hersenvocht wordt gevormd door gespecialiseerde cellen in de ventrikels en wordt door het bloed afgevoerd. Het hersenvocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg tegen schokken.
Verschijnselen. In geval van lekkende hersen- en ruggenmergvloeistof is er hevige hoofdpijn die tijdens het zitten toeneemt en bij het liggen afneemt. Er kan hersenvloeistof naar buiten lopen via de oren (aurale liquorroe) of neus (nasale liquorroe).
Het ruggenmerg houdt op ter hoogte van de eerste of de tweede lendenwervel. Om het ruggenmerg niet te beschadigen, vindt een ruggenprik onder dit niveau plaats in de onderrug. Dit is ongeveer ter hoogte van het bekken.
Nadat u een ruggenprik heeft gehad, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt.