PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Hetzelfde onderzoek stelt vast dat vers pannenkoeken, pancakes, wafels- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard kan worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Gekoeld bewaren
De richtlijn is dat vers pannenkoeken-, crepes-, pancakes-, wafel- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard mag worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen.
Tip 1: Maak je pannenkoekenbeslag op voorhand klaar
Laat het beslag, nadat het gemengd is, minstens een uurtje rusten in de koelkast: zo krijg je een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De belangrijkste reden om koekjesdeeg te koelen, is dat dat de boter in het deeg de kans geeft koud te worden. En hoe kouder de boter, hoe minder het koekje uitloopt tijdens het bakken. Je krijgt op die manier dus dikkere én mooie ronde koekjes. Bovendien zullen je koekjes meer chewy en dus ook lekkerder zijn.
Veel bakpoeder.
Soda of bakpoeder wordt in pannenkoeken geïntroduceerd voor losheid en zachtheid, het verschijnen van gaten. Het is ook belangrijk om het niet te overdrijven.
Met het geschikte bewaardoosje kun je heel wat. Wist je bijvoorbeeld dat je cakebeslag kunt invriezen in een glazen bewaardoos en het dan later rechtstreeks in de oven kunt zetten? Zo heb je altijd cake in huis bij onverwacht bezoek!
De pancakes die je niet meer op krijgt pak je in met aluminiumfolie. Keukenfolie kan natuurlijk ook en je zou ze ook prima in een bakje kunnen doen. Bewaar ze dan in de koelkast, hier blijven ze nog zo'n 2 dagen goed.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Wil je pannenkoeken in de koelkast leggen? Leg de overgebleven pannenkoeken dan op een bord en rol hier vershoudfolie omheen. Vervolgens kun je de pannenkoeken maximaal twee dagen in de koelkast houden. Laat de pannenkoeken wel goed afkoelen voordat je deze in de koelkast legt.
Pannenkoeken kun je vier tot zes maanden in de vriezer bewaren. Uit de vriezer moet je de pannenkoeken wel dezelfde dag eten. Vers gebakken pannenkoeken kun je nog een dag in de koelkast bewaren. Daarna worden ze snel hard en droog.
Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren. In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden. Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.
Verpak het gevormde deeg goed, bijvoorbeeld in een diepvrieszak, en vries het snel in. Je kunt het dan tot wel zes maanden bewaren. Als je het deeg wilt gebruiken, laat het dan gewoon een nachtje ontdooien in de koelkast. Daarna laat je het zoals gewoonlijk op een warm plekje rijzen.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
Bak in vloeibare margarine
Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat niet ideaal is als je veel pannenkoeken wil bakken.
Opgerold met stroop, suiker of jam of belegd met plakjes appel, kaas of spek. Je kunt een pannenkoek zowel koud als warm eten. Van hartig tot zoet, een pannenkoek smaakt alijd goed!
Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.
Stapel je overige pannenkoeken op elkaar en maak een pannenkoekentaart! Leg een pannenkoek op een bord, smeer er een laagje mascarpone en/of confituur met (diepvries)bosvruchten op en leg er weer een pannenkoek op.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
Wil je koude pannenkoeken weer opwarmen? Dan is de microgolfoven de beste manier. Leg een stapel van 10 à 20 pannenkoeken op een bord en verwarm ze 2 à 3 minuten op middelhoog vermogen. Wacht een minuutje, voel of de onderste pannenkoeken ook warm zijn en verwarm eventueel nog enkele minuten.