Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Absint bevat veel alcohol: 55% tot wel 70%. Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak. Fruitlikeuren zullen bijvoorbeeld verzuren.
Je kunt de drank puur drinken, maar om de bitterheid wat te compenseren, wordt er meestal suiker toegevoegd. Dat gebeurt door een suikerklontje op een absintlepel op het glas te leggen, en daar koud water overheen te druppelen, zodat er suikerwater in de drank komt.
Mooie groene kleur
Hij lengde zijn absint soms aan met zwarte inkt en kopersulfaat, het eerste voor de smaak, het tweede om een mooiere groene kleur te krijgen. Daarmee werd het drankje alleen maar nog gevaarlijker, nog los van het hoge alcoholpercentage van absint, dat kan oplopen tot wel 70 procent!
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Beste absint
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar dé originele absint van Pernod (sinds 1805). Rijk, kruidig en krachtig, met een fiks alcoholpercentage: 68 procent.
Absint stimuleert ook de spijsvertering; het werkt eetlustopwekkend. Het helpt tegen winderigheid en het helpt bij maagkrampen. Ook werkt het menstruatieopwekkend. Daarnaast is het een plant die schadelijke bacteriën in ingewanden doodt.
Absint is verboden in Belgie.
Het verbod op absint duurde bijna een eeuw, tot het in 1988 wettelijk weer was toegestaan om extracten van absint alsem te gebruiken voor het maken van drank. In Frankrijk en Duitsland wordt de drank sinds de jaren '90 weer gemaakt. In Nederland is absint sinds 2005 weer legaal door het vervallen van de Absintwet.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Absint is van oorsprong een Frans drankje en wordt veel gebruikt als welkomstdrankje om de sfeer er bij een feestje er goed in te brengen. Jongeren kopen absint ook dikwijls om te mixen met andere dranken of om te shotten. Het mixen met zoetere drank is niet ongewoon, aangezien absint zelf een bitter smaak heeft.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Absintalsem wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt om vermoeide voeten te voorkomen. Wanneer men een lange voetreis maakte werd absintalsem in de schoen geplaatst. Het kruid heeft een opwekkend effect waardoor moeheid minder vat krijgt op de mens.
Eind 19e eeuw was het een van de populairste dranken van Europa. Vanwege de vermeende hallucinerende werking, werd deze drank begin 20e eeuw verboden. Maar na herzien inzicht, is Absinth sinds 2005 weer gewoon verkrijgbaar.
De oorsprong van Absint
In 1805 opende likeurstoker Henri-Louis Pernod met zijn compagnon Daniel-Henri Dubied de eerste absintstokerij in Zwitserland. Wat begon als een echte volksdrank groeide uit tot hèt go-to drankje van kunstenaars. Zij noemden het drankje de groene fee.
De shiba (柴犬, Shiba Inu of Shiba Ken; Japans voor sprokkelhout hond) is een Japans hondenras van ongeveer 35,5 - 41,5 cm hoog met een gewicht tussen 10 en 15 kg.
Wodka is een goede drank om absint mee te maken. Doe de alsembladeren uit de kit in de wodka (of een andere sterke drank) en laat deze 24 uur intrekken. Daarna haal je de bladeren uit de drank en laat de rest van de bij de absint kit geleverde kruiden 5 tot 7 dagen in de drank weken.
Standaard alsem bevat een chemische verbinding genaamd thujon, die giftig kan worden, zelfs in kleine hoeveelheden. Gebruik de alsem met voorzichtigheid, vanwege de kans op bijwerkingen.
Is drank goedkoper in Frankrijk? De gemiddelde alcohol prijs in Frankrijk is hoger dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld duurder in Frankrijk en kost ongeveer: 18 EUR.
Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.