Voor de wetenschap is er nog nooit een mens onthoofd, maar we weten wel dat onthoofding niet tot een onmiddellijke (dus op het moment dat de bijl valt of het mes snijdt) dood leidt. Tussen de onthoofding en het verlies van bewustzijn zitten waarschijnlijk enkele seconden.
Maar of die hersenactiviteit – met elektroden te meten als hersengolven – gelijk staat aan bewustzijn, wordt door dezelfde auteurs betwijfeld. Ze stellen dat de hersengolven van onthoofde labratten erg lijken op die van dieren in slaap of coma. En daarom niets merken.
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
In Frankrijk werd in 1977 de laatste terdoodveroordeelde geëxecuteerd met de guillotine. Ruim veertig jaar later zijn de sporen van het werktuig zorgvuldig uitgewist, je vindt ze alleen nog terug in de Franse literatuur.
Lodewijk XVI (1754-1793) Koning van Frankrijk. Regeerde van 1774 tot 1792. Werd op 21 januari 1793 op het Place de Louis XV (het tegenwoordige Place de la Concorde) onthoofd.
Wit-Rusland is het enige land in Europa dat executies blijft uitvoeren. Rusland heeft een moratorium ingesteld.
De guillotine of valbijl is een instrument voor het uitvoeren van doodstraffen door onthoofding. Tijdens de Franse Revolutie werd het toestel ingevoerd om executies sneller en – zo werd verondersteld – pijnlozer te maken.
In 1789 kwam de arts Guillotin op een idee: een machine die barmhartig kon onthoofden. Hij hoopte dat de doodstraf dan van de baan zou zijn. Het pakte anders uit: de guillotine werd een doodsmachine die duizenden het leven ontnam.
Op 10 september 1977 vond de laatste executie plaats in Frankrijk, die van Hamida Djandoubi. Dit was tevens de laatste executie in West-Europa. In 1981, tijdens het presidentschap van François Mitterrand, werd de doodstraf wettelijk afgeschaft.
De laatste onthoofding in Europa was in 1977
De laatste publiekelijke onthoofding met guillotine was in Frankrijk. Daar werd in 1939 seriemoordenaar Eugen Weidmann onthoofd. De echt allerlaatste onthoofding in Europa, was van de moordenaar Hamida Djandoubi, in 1977, achter gesloten deuren.
Tijdens de Franse Revolutie werden ongeveer 50.000 Fransen terechtgesteld door de guillotine, waaronder Lodewijk XVI en zijn vrouw. De executies vonden in Parijs plaats op de Place de la Révolution, het Plein van de Revolutie, het huidige Place de la Concorde. Daar kwamen steeds duizenden mensen op af.
De Conventie stemde op 16 en 17 januari 1793 voor oplegging van de doodstraf. De koning werd beschuldigd van het samenzweren tegen de algemene veiligheid van de Staat. Vier dagen later, 21 januari 1793, werd het vonnis op de Place de la Révolution (nu Place de la Concorde) voltrokken met de guillotine.
Napoleon leeft rond 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden, in Frankrijk. Het is daar een tijd van grote onrust en geweld. De Franse koning wordt zelfs onthoofd.
Lodewijk Filips I (Frans: Louis-Philippe) (Parijs, 6 oktober 1773 – Claremont House, 26 augustus 1850), bijgenaamd de Burgerkoning (le Roi Bourgeois), was de tweede en laatste soeverein die over Frankrijk regeerde met de titel koning der Fransen (roi des Français) van 1830 tot 1848.
Wat is de doodstraf? Van de doodstraf is sprake wanneer iemand van het leven wordt beroofd op grond van een vonnis dat is uitgesproken door een bevoegde rechter na een strafrechtelijk proces. Elke dag vinden er executies plaats.
In totaal zijn er naar schatting tijdens de Franse Revolutie tienduizenden mensen onder de guillotine gestorven; mogelijk in Parijs alleen al ongeveer 40.000, waaronder de Franse koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette.
Na de Franse Revolutie werd Antoinette veroordeeld wegens verraad en vervolgens onthoofd in Parijs op 16 oktober 1793.
Zo werd het christendom tot een verboden geloof verklaard en werden priesters en bisschoppen massaal vermoord. Ook Lodewijk XVI, inmiddels 'burger Louis Capet' genoemd, werd schuldig bevonden aan hoogverraad en onthoofd met de guillotine. Later moest zijn vrouw Marie-Antoinette hetzelfde lot ondergaan.
In opdracht van koning Lodewijk Filips van Frankrijk werd de obelisk in 1833 op de Place de la Concorde geplaatst, geflankeerd door twee door Jacques Hittorff ontworpen fonteinen. Het monument is 22,86 meter hoog en weegt 227 ton. In de obelisk staan hiërogliefen van Farao Ramses II.
Veruit de wreedste methode van executeren behoorde echter toe aan de oude Perzen. Zij bedachten namelijk de praktijk genaamd 'scaphisme', dat is afgeleid van het Griekse woord voor 'uitgehold'. Bij deze methode werd het slachtoffer vastgebonden in een overdekte boot, waarbij alleen zijn hoofd en ledematen uitstaken.
De doodstraf kost ongeveer vier keer zo veel als een levenslange gevangenisstraf. De grootste kostenpost is de slopende rechtsgang. De afgelopen jaren is het geregeld voorgekomen dat ter dood veroordeelden onschuldig bleken te zijn. Rechters zijn daardoor zeer huiverig geworden om fouten te maken.
Ophanging, vuurpeloton, elektrocutie, onthoofding en dodelijke injectie. Het zijn vijf officiële manieren waarop vandaag de dag mensen worden gedood, met goedkeuring van de regering. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal geen misdaden zijn.
De jakobijnen of jacobijnen (Frans: Jacobins) vormden tijdens de Franse Revolutie van 1789 tot 1794 een centralistische, hervormingsgezinde beweging, die zich inzette voor meer sociale rechtvaardigheid, volkssoevereiniteit en de ondeelbaarheid van de Franse Republiek.