Katten kunnen nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken dus minder makkelijk warmte kwijt dan mensen. De vacht van een kat kan eventueel ook helpen tegen de warmte, al zal je dit niet gelijk denken.
Katten kunnen overtollige warmte alleen kwijt door hun voetzolen of door zich te wassen. Ze zweten niet of raken de warmte niet kwijt door te hijgen zoals mensen en honden. Met de warme dagen in het vooruitzicht is het goed om hier rekening mee te houden.
Katten kunnen niet zweten zoals mensen. In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken.
Katten en hitte
De meeste katten zijn van nature goed beschermd tegen de hitte. Hebben ze het toch te warm, dan zoeken ze vanzelf een koel of schaduwrijk plekje op. Buitenkatten liggen overdag graag te luieren en worden 's nachts actief. Zeker als het warm is, doen ze overdag liever niets.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Als een kat het te warm heeft kunnen ze de volgende symptomen laten zien: Lusteloosheid. Rusteloosheid (geen plek kunnen vinden om rustig te liggen) Vermindere eetlust.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar: hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.
de kat wast zichzelf of andere dieren en krijgt zo gif binnen dat op of in de vacht terecht is gekomen, de gifstoffen worden via de huid door het lichaam opgenomen, bijvoorbeeld via de pootjes van uw kat, uw kat ademt bepaalde giftige stoffen in.
Katten hebben op meerdere plaatsen geurklieren, onder andere bij de wangen, tussen de tenen, bij de aanzet van de staart etc. Door ergens langs te wrijven, zetten ze hun geur af. Je hebt vast wel eens gezien dat er een zwart, vettig laagje achterblijft op deuren of kozijnen, daar waar de kat steeds langsloopt.
Katten laten ook geurmarkeringen voor andere katten achter rond hun huis of territorium. Door zachtjes tegen bladeren te wrijven, laten ze een olieachtige afscheiding achter die hun geur bevat.
Water-speeltjes
Vul een grote bak/kom met water en plant hier wat waterbestendige speeltjes in. Katten vinden vaak het vissen in het water erg leuk. Tevens verfrist dit direct de pootjes van jouw kat.
Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken.
Een snelle ademhaling kan wijzen op stress, schildklierproblemen (kat), bloedarmoede of benauwdheid. Bloedonderzoek en röntgenfoto's zijn vaak zeer informatief.
Mijn kat heeft koude oren en koude pootjes
De temperatuur in hun lijfje wordt dus geregeld door de oren en via hun zooltjes. Daarom kunnen deze soms heel warm, of heel koud zijn. Wanneer je kat een ommetje heeft gemaakt in de winterkou, kan hij dus thuiskomen met erg koude oren.
Je kunt aan je kat zien of hij het koud heeft. Dan slaapt hij meer om energie te sparen, en zoekt hij warme plekjes op. Ligt je kat helemaal opgerold en heeft hij z'n pootjes onder zich getrokken, dan is de kans groot dat hij het koud heeft.
Ook wanneer de kat nat wordt door sneeuw of regen, neemt het risico op onderkoeling toe. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken, waardoor de kat het lastig krijgt zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden.
Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.