Tijdens de 20-weken echo wordt er gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen van het kindje, maar ook het geslacht is dan zichtbaar. Tijdens deze echo kun je zien of het een jongetje of een meisje is. Verwacht je een tweeling?
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Het geslacht
Bij de 13 weken echo krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
Dankzij de uitstekende techniek, onze kennis en kunde is de betrouwbaarheid van onze eigen geslachtsbepaling echo bij 13-14 weken meer dan 99,5%. Ondanks dit hoge succespercentage willen we je laten realiseren dat het mogelijk is dat jij bij die 0,5% zit. Het is een minimaal risico, maar het is er wel.
Vanaf 12 weken verandert de NUB en worden de verschillen tussen jongens en meisjes in geslacht steeds zichtbaarder.
12 weken zwanger (3 maanden)
“Het geslacht van de baby ligt al vast vanaf het moment van de bevruchting” vertelt klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt. “Het hangt af van welke mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel bevrucht. De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind.
Kortom, er zijn op dit moment geen bewezen manieren om het geslacht van je kind te beïnvloeden. De kans op het krijgen van een meisje of een jongen is fiftyfifty.
3/ Positie van de buik
Aan de vorm en stand van je buik is blijkbaar te zien wat er op komst is. Vrouwen die hun buik hoog dragen, krijgen vaker een meisje. Hangt je buik juist iets lager? Dan wordt het een jongen.
Sinds 2007 wordt standaard een echo aangeboden rond twintig weken van de zwangerschap, waarbij ook het geslacht is te zien. 'Bij ons in de praktijk wil 95 procent van de ouders weten of het een jongetje of een meisje is', zegt verloskundige Marlies Koers uit Deventer en auteur van Dagboek van een verloskundige.
Is het nu een zoon of toch een dochter? We kunnen dit zien vanaf 15 weken. Wil je vóór 15 weken toch een geslachtsbepaling, dan kan dit wel, maar geven we geen 100% garantie. Wanneer je na 15+0 weken komt, zouden we het geslacht betrouwbaar moeten kunnen vaststellen.
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)
Dankzij die wet kan iedereen van 16 jaar en ouder in de Basisregistratie Personen (en daarmee in het paspoort) het geslacht 'man' in 'vrouw' laten veranderen, of andersom.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Verder moet je veel calcium binnenkrijgen, dus eet en drink je flink veel zuivel, zoals melk, yoghurt en vla. Kaas moet je wel vermijden, omdat daar veel zout in zit. Ook koffie kun je beter laten staan. Wél goed om te eten: veel fruit, zoals appels, peren, aardbeien en frambozen.
Of je kind een jongen of een meisje wordt, hangt af van de chromosomen die het van zijn vader erft. De eicel van de moeder bevat altijd een X-chromosoom (vrouwelijk), maar de zaadcel kan een vrouwelijke (X-) of een mannelijke (Y-) chromosoom bevatten. Wanneer de eicel wordt bevrucht, komen de chromosomen samen.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
De hormoonveranderingen in je lichaam veroorzaken de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen. Hierdoor heeft de ene zwangere vrouw meer klachten dan de andere.
Bevestig een ring aan een draad en laat hem over je zwangere buik pendelen. Laat iedereen goed opletten. Beweegt de ring in rondjes? Dan is het een meisje.
Volgens onderzoekers is het erfelijk bepaald hoeveel X- en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht. Mannen die dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben meer kans op een dochter. Heeft je man dus alleen maar zussen? Dan is de kans wat groter dat jullie een dochter krijgen!
Ook een orgasme bij de vrouw lijkt uit te maken, want dat maakt de vaginale omgeving minder zuur. De vrouwelijke zaadcellen zijn in het voordeel bij een standje waarbij de penetratie minder diep is, zoals de missionarisstand, en de zaadcellen een langere weg moeten afleggen.
Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust!
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
Menstruatieachtige krampen vaak een goed teken
De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik. Deze pijn wordt veroorzaakt door de lange banden.
De 13 wekenecho noemen we ook wel een structureel echoscopisch onderzoek. Waar kijkt de echoscopist naar? De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is.