Meerdere keren ziek De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Conclusie. De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
“Een besmetting zorgt vooral voor antistoffen op en in de slijmvliezen, een vaccin zorgt voor antistoffen in het lichaam. Antistoffen in of op de slijmvliezen kunnen een virus stoppen waardoor je helemaal niet ziek wordt, maar een mutatie kan de antistoffen omzeilen en je alsnog ziek maken.
Daardoor is er een aantal maanden na infectie of vaccinatie bij blootstelling aan een andere variant weer risico op een infectie, maar is het risico op een ernstig beloop meestal wel lager dan bij de primaire infectie.
Door mensen met en zonder COVID-19 te vergelijken, is gevonden dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na COVID-19 diagnose. Dit gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Op dat moment had ongeveer 2% van de deelnemers antistoffen door vaccinatie en was ongeveer 12% besmet geweest met het coronavirus. In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting.
Ik blijf lang klachten houden na corona
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Tijdens ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. Als u te weinig eiwit eet, worden lichaamseiwitten afgebroken. Dit leidt tot verlies van spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees(vervangers), vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je weer aan het werk, tenzij een huisgenoot/gezinslid klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid). Dan moet je – ook als je geen klachten (meer) hebt – thuisblijven gedurende 14 dagen na het laatste onbeschermde contact met de zieke persoon.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Door een hele heftige ontstekingsreactie kunnen vocht, eiwitten en ontstekingscellen uit de longbloedvaten in het longweefsel terecht komen. Hierdoor wordt het moeilijker om zuurstof vanuit de longen naar het bloed over te brengen, waardoor een tekort aan zuurstof in het bloed ontstaat.
De meest logische verklaring zit hem in het feit dat als je ziek bent, je minder actief bent dan normaal. Deze inactiviteit kan zorgen voor pijn, stijfheid en verminderde spierkracht. Zeker wanneer je een langere tijd ernstig ziek bent geweest of zelfs in het ziekenhuis hebt gelegen lever je veel in.
Het blijft voor de ministers zeer belangrijk dat mensen met respiratoire symptomen, zoals hoesten en koorts, thuis blijven zolang de symptomen aanhouden. Indien de symptomen ernstig zijn, moet contact met de huisarts worden opgenomen. Wie positief test op Covid maar geen symptomen heeft, moet niet meer thuis blijven.
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.
De incubatietijd is de periode waarin een ziekte(kiem) al sluimerend in een patiënt of in een gebied aanwezig is, maar zich nog niet heeft geopenbaard. Het woord incubatie betekent eigenlijk 'het uitbroeden'; in de medische betekenis is dit woord figuurlijk gebruikt.
Blijf op een afstand van meer dan 1,5 meter en be- dek uw mond en neus met een mondmasker in aan- wezigheid van anderen. Stoffen mondmaskers die- nen dagelijks gewassen te worden op 60 graden. Vergeet niet uw handen te wassen met water en zeep nadat u het mondmasker afdoet. Droog uw handen af met een propere handdoek.
Om optimaal te ventileren dienen de ramen elk uur minimaal een kwartier tegenover elkaar open te staan en ventileer 24/7 mechanisch. Ook het RIVM adviseert om 24 uur per dag te ventileren, door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met een mechanisch ventilatiesysteem.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.