Oven: voorverwarmen op 200 graden, circa 6 minuten opwarmen.Airfryer : voorverwarmen op 200 graden, circa 4 minuten opwarmen. Magnetron: niet doen!
Geniet jij meer van appelbeignets? Ook deze kan je prima opwarmen in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. 10 minuten in een vuurvaste schaal en ze zijn weer heerlijk warm.
De oven voorverwarmen op 200°C. De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving.
In de oven of magnetron
Dus, oliebollen in een voorverwarmde oven op 145 graden Celsius voor 5 minuutjes of opwarmen in de magnetron: 2 minuten op 850 watt.
Hoelang kun je appelbeignets bewaren? Laat de appelbeignets goed afkoelen en stop ze vervolgens in een luchtdichte bak. Hou ze buiten de koelkast en je kunt de appelbeignets ongeveer 2 dagen bewaren.
Er zijn twee mogelijkheden om oliebollen te bewaren: in een afgesloten bak of zak of in de vriezer. Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel.
Antwoord: Zonnebloemolie of arachideolie (pindaolie). Zonnebloemolie is het meest neutraal van smaak. Met arachideolie kun je langer bakken.
Opwarm advies: Oven: voorverwarmen op 200 graden, circa 6 minuten opwarmen. Airfryer : voorverwarmen op 200 graden, circa 4 minuten opwarmen. Magnetron: niet doen!
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op vandaag (of gisteren) opgegeten te hebben. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, dan blijven ze tot wel 3 maanden goed.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
Houdbaarheid oliebollen
Bij kamertemperatuur, en luchtdicht verpakt, kun je oliebollen nog zo'n twee tot drie dagen bewaren. Zou je de lekkernij niet luchtdicht verpakken, kunnen de oliebollen al na twee dagen beginnen de bederven, en worden ze natuurlijk een stuk droger.
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op nieuwjaarsdag te verorberen. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, want dan blijven ze wel 3 maanden goed.
Verwarm de Airfryer voor en bak de bollen per 4 stuks op 200 graden in 10 minuten. Draai de Airbollen na 5 minuten om. Dien op met poedersuiker.
Wij raden aan om de oven voor te verwarmen op 175 °Celsius. Plaats de banketletter zo'n 5 tot 10 minuten op een bakplaat om deze lauw tot warm te serveren. De smaak van amandelspijs komt zo het beste tot zijn recht.
Je kunt de appelbollen na het afbakken ook laten afkoelen en in een goed afsluitbare zak in de koelkast bewaren voor later. Voor serveren kun je ze dan weer even opnieuw opwarmen in de oven op 180 graden, eventueel losjes afgedekt met alufolie om te voorkomen dat ze te donker kleuren.
Zet de airfryer aan op een temperatuurstand tussen de 150 en 180 graden. Je kunt de oliebollen er vervolgens gelijk ingooien. Je hoeft dus niet te wachten tot de airfryer warm is. Laat de oliebollen ongeveer 3 minuten in de airfryer, zodat ze volledig zijn opgewarmd.
In de tijd tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen was het laatmiddeleeuwse gebruik voor armen en zwervers om langs de deuren te gaan om in ruil voor een Nieuwjaarswens of een lied, iets te eten te krijgen. De oliebol was bij uitstek geschikt om uit te delen: warm, vullend en voedzaam.
Oliebollen ontdooien en opwarmen
Het lekkerste smaken ze als u ze even oppiept in de oven of magnetron. De oven is de smakelijkste keuze, want de bollen worden zo niet alleen lekker warm, ze krijgen ook hun krokante korstje terug. Leg ze daarvoor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden.
Een simpel voorbeeld: Bij de 'betere' zaak kost een oliebol één euro en een appelbeignet 2,50 euro. Bij de supermarkt betaal je daarvoor respectievelijk 0,20 cent en 0,50 cent.
Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C). Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min.
Heb je bladerdeeghapjes of appelflappen gemaakt om te bewaren? Bak deze dan eerst af in de oven en vries ze na het afkoelen in. Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer. Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Een appelbeignet (spreek uit als appelbenjee) of appelflap (in Noord- en Oost-Nederland) is een gefrituurd gerecht.
Bewaaradvies oliebollen (beslag)
Bewaar de oliebollen niet langer dan 24 uur in de koeling. Om ze warm te serveren kun je de oliebollen opnieuw verwarmen in de oven of magnetron.