De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Fransen de lunch. Die start om 12.00 uur, en kan rustig tot 14.00 uur duren. De maaltijd heeft een koud voorgerecht, een warm hoofdgerecht, eventueel een kaasplateau en daarna een zoet nagerecht. De maaltijd sluiten de Fransen af met sterke koffie.
De Fransen eten doorgaans tussen 19:00 en 21:00 uur , maar in grote metropolen zoals Parijs zijn late avondmaaltijden niet ongewoon. Dankzij de levendige cafécultuur zijn lange lunchpauzes een populair concept in Frankrijk en de Fransen genieten doorgaans van een stevige maaltijd in het midden van de dag.
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
Tijdens de siësta zijn veel van de campingfaciliteiten gesloten, ook in de nabijgelegen plaatsen zullen winkels en bijvoorbeeld banken dicht zitten. Een siësta wordt doorgaans van 14.00 tot 17.00 uur gehouden, al kan dit verschillen per land, regio en camping.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Siësta's zijn een Zuid-Europees ding (Spanje, Italië,...) omdat ze, historisch gezien tenminste, warmere zomers hebben. Kleine winkels in Parijs sluiten vaak een uur of twee voor de lunch (meestal 1-2 uur 's middags ), maar anders houden ze geen siësta tot 5 uur, zoals je die vindt bij de Middellandse Zee.
In Frankrijk wordt eten gezien als een genot; er is geen schuldgevoel verbonden aan het genieten van eten . Geen enkel voedsel is taboe voor de Fransen. Toch wordt alles met mate en in kleinere porties geconsumeerd, zittend en zonder haast.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
In Parijs kun je op elk moment van de dag of nacht uit eten gaan … maar niet overal. Elk restaurant heeft zijn eigen openingstijden. Voor populaire plekken kun je het beste reserveren en/of er voor 20:00 uur zijn als je zeker wilt zijn van een plekje. Let op: na 22:30 uur sluiten veel restaurants hun keuken!
Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger, maar tijdens de Frankrijk groepsreis slaap je midden in de Alpen.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Hoe laat gaan mensen uit in Parijs? Parijzenaars gaan meestal rond 18:00 uur uit om na het werk een drankje te doen. Om 20:00 uur eten ze, gevolgd door de pre-party tussen 21:00 en 22:00 uur in een bar. De clubs beginnen meestal rond 01:00 uur vol te lopen en sluiten pas in de ochtenduren.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
Het favoriete drankje aan de Franse ontbijttafel is natuurlijk koffie . Als het au lait is, verwacht dan dat het in een grote kom (geen mok) komt. Perfect om je tartine (met veel jam) of croissant in te dippen. De meeste Fransen geven echter de voorkeur aan hun koffie zo zwart als het in de espressovorm is.
Regel nummer één: Je drinkt wijn ALLEEN bij het eten. Je mag het drinken bij de lunch, en dan weer 's avonds, beginnend met aperitieven (geserveerd met een paar hapjes), maar niet eerder dan na het magische uur van 7:00 .
Ze genieten van hun maaltijden
De Franse houding ten opzichte van eten is dat het onze aandacht en respect verdient. Koken met ingrediënten van hoge kwaliteit . Zorgvuldige bereidingsmethoden gebruiken. En langzaam eten om beter van het eten te genieten en het te waarderen: dat is de traditionele manier om te eten in Frankrijk.
In tegenstelling tot veel andere landen, houden de Fransen zich aan de regel van 3 maaltijden per dag . Je gastgezin in Frankrijk wil graag dat je de verschillende soorten eten probeert.
Omarm de Siësta
Dit is een kort dutje overdag dat in Frankrijk en veel andere landen wordt gezien als onderdeel van een gezonde levensstijl.
middagdutje siëste f. Ester deed een middagdutje. Ester faisait la siëste .
Volgens onderzoeksgegevens zijn de Fransen goed uitgerust en slapen ze gemiddeld 8 uur en 33 minuten per nacht . Dit komt precies overeen met de door artsen aanbevolen zeven tot acht uur per nacht.