De volle maan op zaterdag 16 april staat in Weegschaal. Hoewel het hoogtepunt 20.57 uur is, zal je dagen hierom heen ook de energieën voelen. Recht tegenover de volle maan staat de zon in Ram.
Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
De Maan staat 2,0gr ten zuiden van de Pleiaden, in het sterrenbeeld Stier. De dichtste nadering gebeurt om 16:29, bij ons 7gr onder de horizon en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 18:30 uur.
Maanfase. De Maan is voor 99.5% verlicht. De Maan is vrijwel helemaal vol. De Volle Maan geeft weliswaar veel licht, wat handig is om 's nachts de krant te lezen, maar de Maan is daarnaast zo helder, dat deze zwakke sterren en nevels overstraalt.
Door de hoge maanenergie kunnen we ons meer emotioneel voelen en hebben we onrustige gedachten. Maar ook blijkt uit onderzoek dat we tijdens een volle maan minder melatonine aanmaken. Dit is het hormoon wat ons slaperig maakt. Hierdoor is gebleken dat we gemiddeld vijf minuten langer nodig hadden om in slaap te komen.
De maan heeft invloed op uw lichaam en emoties. Veel mensen voelen zich prikkelbaar, emotioneel en onrustig als het volle maan is. Daarnaast is het bewezen dat veel mensen tijdens de dagen vóór de volle maan net wat minder melatonine aanmaken.
De volle maan heeft een versterkend effect op emoties, gedachten en situaties. Je kunt je daardoor onrustiger voelen dan normaal, slechter slapen, intenser dromen of zelfs slaapwandelen. Ook kun je een strijd tussen hoofd en hart ervaren. Dit komt door de stand van de zon ten opzichte van de maan.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
Volle maan duurt 24 uur. De maan verandert elke nacht een beetje. Als de maan aan het groeien is, noem je dat wassen. Als de maan weer kleiner wordt, heet dat krimpen.
Heb je de supermaan in augustus 2023 gemist? Dan moet je een jaar wachten tot je volgende kans. De volgende supermaan is op 18 september 2024. Pas in 2037 valt de supermaan weer samen met de blauwe maan.
Op kleine afstand links van de maan zie je de ster Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen; nog iets hoger aan de hemel staat Castor.
Schijngestalte van de maan
Als de maan niet aan de zonkant staat, is hij alleen 's nachts te zien. Maar als de maan wel tussen de aarde en de zon in staat, zie je hem juist alleen overdag. En wanneer de maan aan een van de zijkanten staat, verschijnt hij een deel van de dag en een deel van de nacht aan de hemel.
De maan verschuift en brengt steeds een andere energie met zich mee. Zo zou je dus rusteloos kunnen worden bij volle maan. Ook zijn er onderzoeken die een verband vonden tussen volle maan en weinig slaap. Zo sliepen mensen de nachten vóór volle maan 3 kwartier minder.
Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer.
Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor. Op een gemiddeld mensenleven is dat vrij regelmatig en dus minder bijzonder dan je in eerste instantie zou denken. Datzelfde geldt voor onvrijwillige seks en misbruik.
De afstanden in de ruimte zijn enorm. Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Oorzaak slecht slapen bij de overgang
De oorzaak van slecht kunnen slapen tijdens de overgang komt meestal door nachtelijk transpireren en opvliegers. Dat zijn twee bekende overgangsklachten. Ook stress of spanning kunnen tijdens de menopauze toenemen en ervoor zorgen dat u 's nachts wakker ligt.
Lichamelijke en emotionele sensaties. Elke HSP'er voelt zich sterk verbonden met de natuur, ook met de maan. Tijdens een volle maan ervaar je als hoogsensitief persoon de prikkels en energie die je dagelijks binnenkrijgt nog heftiger. De maan is qua energie op dat moment op zijn hoogtepunt.
Effecten van de volle maan op emoties en stemming
Omdat de maan ons emotionele zelf beheerst in de astrologie, is het geen verrassing dat we tijdens een volle maan meer emotioneel sensitief zijn. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld romantischer, nostalgisch of melancholisch.
De volle maan heeft nog een betekenis op spiritueel gebied. De maan staat namelijk in verbinding met jouw emoties en slaappatroon. Je zult daarom ook merken dat de emoties op deze dagen heftiger zijn. Ook dan is het belangrijk dat je deze emoties op de juiste manier inzet om beslissingen te maken.
Vollemaan is geen zeldzaam verschijnsel, en we kunnen het dan ook regelmatig zien vanaf de aarde. De maan doet er 29,53059 dagen over om zijn vier fasen te doorlopen. Dat betekent dat het ten minste één keer per maand vollemaan is.