Dit kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen gaan Spanjaarden tussen 23 en 1 uur 's nachts naar bed, staan ze tussen 7 en 9 uur 's ochtends op en streven ze naar gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht.
De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan.
Als gevolg hiervan bleven Spanjaarden die normaal gesproken om 13.00 of 13.30 uur aten, op hun gebruikelijke tijdstip eten (nu 14.00 of 14.30 uur), aten ze nog steeds om 20.00 uur (nu 21.00 uur) en gingen ze nog steeds om 23.00 uur (nu middernacht) naar bed.
Meestal is dit na de lunch, tussen twee en vijf uur 's middags. Dan is de zon het sterkst en zijn de temperaturen het hoogst. Met het houden van siësta vermijden inwoners blootstelling aan die brandende zon.
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur.
Bij aanvang van het diner op oudejaarsavond liggen er 12 druiven per persoon op tafel. De druiven blijven tijdens het diner liggen. Ze blijven onaangeraakt tot het bijna 00.00 uur is. Om 12 seconden voor 00.00u dien je elke seconde 1 druif te eten.
Over het algemeen is de werkdag in Spanje verdeeld in twee helften, de dag begint om 9.00 uur tot 14.00 uur en 17.00 uur tot 20.00 uur , met de beroemde "siësta" ertussen. Net als elders in Europa loopt de werkweek van maandag tot en met vrijdag, behalve in de horeca en detailhandel (zie hieronder).
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).
Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje. Je komt op straat geen Spanjaard tegen die onderweg naar de metro op een broodje kauwt of een afhaallunch eet achter zijn bureau.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!
Spanjaarden werken tot acht uur 's avonds
Spanjaarden zijn de koningen van het late leven. Ze zijn gewend om een lange middagpauze te houden, om de hitte te ontvluchten. De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is het tijd voor de 'beroemde' siësta! Het is dan niet de bedoeling dat je een middagdutje doet maar je gaat gezellig met je vrienden of je gastfamilie uitgebreid eten en tafelen.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Tussen 14.00 en 17.00 uur, vlak na de lunch, zijn de meeste winkels gesloten.
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Niemand zal zich aan uw typische vakantiekleding ergeren, vooral niet in de toeristische trekpleisters. Korte broeken daarentegen zijn bij de Spanjaarden zelf niet erg populair, omdat ze als onverzorgd worden beschouwd.
Zondagen zijn vaak een tijd voor de kerk, voor familie en een tijd om de winkel te sluiten . Hoewel ik vaak op zaterdag moet werken, is het altijd makkelijker om de telefoon uit te zetten en op zondag te ontsnappen. Op vakantie in Spanje is er geen specifieke reden om op zondag een lange rit te maken, maar één weekend deed ik het wel.
In Spanje is fulltime 39 uur per week. De CAO bepaalt wat de maximale duur is van een werkdag en welke rustmomenten hierbij horen. Binnen de klantcontactbranche werk je 8 uur per dag en is een lunchpauze in eigen tijd.
Kantoorpersoneel in Spanje heeft meestal het typische internationale werkschema van 9.00 tot 17.00 uur met een korte lunchpauze (jornada intensiva). Werknemers in de detailhandel en vergelijkbare industrieën werken meestal in een gesplitste dienst (jornada partida), wat betekent dat hun werkdag van 9.00 tot 20.00 uur duurt met een lunchpauze van 2 uur.