Beste tijd: half mei tot half oktober. De meeste activiteiten rondom de schildpadden ligt in de maanden mei, juni en juli. Tot half oktober worden schildpadden geboren. De meeste eieren komen uit in de maand september.
Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel. Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Ze leggen niet op een willekeurig strand hun eieren. De vrouwtjes gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Ze graven een kuil van 30 tot 50 centimeter diep. Hierin leggen ze hun eieren, dit wordt nestelen genoemd.
Net als alle schildpadden ben ik geboren uit een ei. Mijn moeder legt eieren in een kuiltje in het bos. Op die plek is het nest het best verstopt. Het ligt aan de temperatuur of er een mannetje of vrouwtje uit het ei kruipt: hoe warmer hoe meer mannetjes!
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Een tijdje na de paring graaft een schildpadvrouwtje een kuil waarin ze haar eieren legt. Daarna maakt ze de kuil zorgvuldig dicht. Eirovers, zoals ratten, mogen de eieren niet kunnen vinden. Een moeder laat het uitbroeden over aan de zon over.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Toch kunnen ze ook in warm water best lang onder water blijven. Bij nachtduiken zien we ze wel eens liggen slapen lekker beschut tussen het koraal onder water. Dat houden ze zo maar enkele uren vol.
De paring van waterbewonende schildpadden vindt plaats in het water, strikt landbewonende soorten paren op het land. Bij de paring van landbewonende schildpadden gaat het mannetje op de achterpoten staan en hijst zich met de voorpoten gedeeltelijk op het vrouwtje.
Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar jongere dieren die kleiner en zachter zijn worden door van alles belaagd en zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de legsels uitgegraven door diverse dieren als wasbeerachtigen.
Het paren kan zo'n 4 tot 5 uur duren en gaat gepaard met erg veel kracht en geluid. De mannetjes zijn groter en sterker en ze weten hoe ze een vrouwtje klem moeten zetten, bijv. tegen een boom of een muurtje. Hij is stukken groter en leunt tijdens de daad stevig op haar tijdens de voortdurende penetraties.
Antwoord. Ja, waterschildpadden kunnen verdrinken, want ze ademen door longen, net als wij. Vissen hebben kieuwen, en kunnen dus onder water ademen, waterschildpadden kunnen dat niet. Maar ze kunnen heel goed zwemmen, en lang hun adem onder water inhouden, dus ze verdrinken bijna nooit!
Wanneer kun je het beste schildpadden spotten? Tussen half mei en half oktober heb je de meeste kans om schildpadden te spotten op Zakynthos. Op land is de populatie tussen eind mei en begin augustus het grootst. Dan komen ze aan wal om eieren te leggen.
Voor de kust van de Seychellen is schildpadden spotten een koud kunstje. Maar de beste plek is Ile Cocos, waar de dieren niet schuw zijn en je lange tijd met ze kunt zwemmen. Ook het eiland Aldabra verdient een vermelding. Hier, midden in de Indische Oceaan, vind je de grootste populatie reuzenschildpadden ter wereld.
Het beste seizoen om schildpadden te spotten op Zakynthos is van half mei tot half oktober. Dan paren de schildpadden, leggen ze eieren en komen de eieren uit. In die periode is de kans dus het grootst om een kopje voorbij te zien komen.
Moerasschildpadden zijn overdag actief, 's avonds slapen ze onder water. Deze schildpad houdt erg van zonnen. De dieren liggen dan soms uren op takken of rotsen. Zodra ze gealarmeerd worden doordat ze trillingen waarnemen, laten ze zich snel in het water glijden.
Jonge schildpadden kun je dagelijks voeren, dieren vanaf een half jaar kun je om de dag voeren en dieren vanaf twee jaar kun je twee keer per week voeren. Per soort kan de voedingsbehoefte ook verschillen. Zo eten Zaagrug schildpadden voornamelijk dierlijk voedsel en eten Geelwang schildpadden bijna geen fruit.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
Probeer wilde schildpadden nooit te aaien. Tenzij je een echte schildpaddenexpert bent, kun je bijtschildpadden beter met rust laten. Bijtschildpadden kunnen namelijk erg hard bijten en behoorlijk agressief zijn. Schildpadden vinden het lang niet altijd prettig om geaaid of opgepakt te worden.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen. Aan de voorzijde van de bovenkaak is een snavelachtige, omlaag gekromde punt aanwezig.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Je zou het misschien niet denken, maar schildpadden hebben ook gevoel in hun schild. Als je ze aait, kunnen ze dat bijvoorbeeld voelen. En ze kunnen ook jeuk hebben.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.