Leg de kaart gelijk met het kompas, gericht naar het noorden, de oriëntatiepijl in de te lopen richting. Kijk in de te lopen richting voor een herkenningspunt, om vanaf daar weer opnieuw te richten.
Een kaart moet een legenda, wind- roos, schaal en titel hebben om de kaart goed te kunnen lezen.
Vervoegingen: heeft kaartgelezen (volt. deelw.) op een wegenkaart bijhouden waar je bent en kijken hoe verder moet Voorbeeld: 'Laat mij maar rijden, want ik kan niet kaartlezen.
De coördinaten van een plaats ophalen
Open Google Maps op je computer. Klik met de rechtermuisknop op de locatie of het gebied op de kaart. Er wordt een pop-upvenster geopend. Je ziet de breedte- en lengtegraad in decimale indeling bovenaan het venster.
Notatie. Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Een vervoerbewijs op kaart is heel makkelijk in gebruik. Je moet het alleen even scannen bij elke op- en overstap.Dit kan aan de gele scanner in het voertuig.Hou de kaart voor de blauwe cirkel onderaan de gele scanner.
Waar het noorden is kun je bepalen met een kompas. Je hebt daarvan verschillende types. Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden.
Op de zon kan je ook steeds afgaan, ook al heb je geen kompas. Rond de middag staat de zon ongeveer in het zuiden, dit is op haar hoogste punt.Zo weet je dus dat aan de andere kant het noorden ligt. 's Ochtends staat de zon in het oosten en s' avonds in het westen. Vele bloemen en planten groeien naar het licht.
Een kompasroos kent een verdeling in graden, van 0° tot 360°. Met de klok meedraaiend, ligt het noorden op 0°, het oosten op 90°, het zuiden op 180° en het westen op 270°.
Alle activiteiten die erop zijn gericht jonge kinderen basisvaardigheden aan te leren, zodat ze op latere leeftijd kunnen leren kaarten te lezen, worden samengevat onder het begrip voorbereidend kaartlezen.
Gebruikelijke keuzes voor de kleuren zijn groen voor bos, geel voor zand, blauw voor water en rood of zwart voor bebouwing. Afhankelijk van de uitgever kunnen er andere kleuren en symbolen worden gebruikt, daarom is er een verklaring van gebruikte tekens (legenda) opgenomen.
Eén graad is 111 kilometer. Een lengte- of breedtegraad is onderverdeeld in 60 minuten. Delen we 111 km door 60 minuten, komen we op het eigenaardige getal van 1852 meter.
De coördinaten beschrijven de parallel en de meridiaan die elkaar op die plek snijden. Het zijn dus altijd twee getallen, de breedtegraad en de lengtegraad.
Hoe Google Maps je huidige locatie vindt
Google Maps schat je locatie op basis van bronnen als: Gps: Maps gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen tot op ongeveer 20 meter nauwkeurig.
Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude. Hierbij is de latitude het aantal graden in noordelijke richting en longitude het aantal graden in oostelijke richting.
X- en y-coördinaten
De x en y geven de afstand aan tot 2 loodrecht op elkaar staande assen. De ene loopt van west naar oost (de x-as), de ander van zuid naar noord (de y-as). Vroeger sneden de assen elkaar in Amersfoort.
De breedtegraad varieert van 0° tot 90°, met de toevoeging NB (noorderbreedte op het noordelijk halfrond) of ZB (zuiderbreedte op het zuidelijk halfrond).
Dan mag je ook een andere kaart spelen. Degene met de hoogste kaart van de 'gevraagde' kleur (dit is de eerste kaart van de slag), wint de slag. De volgorde (van hoog naar laag) van de speelkaarten is: Aas – Heer – Vrouw – Boer – Tien – Negen – Acht – Zeven.
Type kaarten
Kaarttypen vormen de primaire basislaag, of standaardweergave, voor je kaart. Elk type heeft net iets andere eigenschappen, aandachtspunten en kenmerken.Je kunt slechts één kaarttype tegelijk bekijken, maar indien nodig kun je gemakkelijk schakelen tussen verschillende kaarttypen.