Hoe laat je water verdampen?

Er is een temperatuur, waarbij heel veel moleculen tegelijkertijd de vloeistof verlaten. Deze temperatuur noemen we het kookpunt. Zo kookt water bij 100 °C. Het water verdampt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Hoe warm moet water zijn om te verdampen?

Voor gassen is dat niet het geval: die moeten eerst afgekoeld worden tot onder de kritische temperatuur. Voor water is de kritische temperatuur 374 °C. Voor stikstof (N2) is de kritische temperatuur -147 °C.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoeveel water verdampt bij 30 graden?

Bij een temperatuur van 30 graden zou het bij een luchtvochtigheid van 60 procent om 18 gram gaan. De luchtvochtigheid speelt een rol bij de snelheid van verdamping.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weer.nl

Hoeveel zet water uit als het verdampt?

De waarde van de kubieke uitzettingscoëfficiënt gamma is niet constant op het traject van 20 tot 100 graden Celsius. Het informatieboek Binas geeft gamma=0,00021 per kelvin, maar dat geldt alleen in de buurt van 20 graden Celsius. Water is een "onregelmatig stofje". m/rho(100)=99,823/0,95810=104,20 liter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurkunde.nl

Wat gebeurt er als water verdampt?

Verdamping is een natuurkundig proces waarbij een stof overgaat van de vloeibare naar de gasvormige fase. In de meteorologie bedoelen we met verdamping uitsluitend de overgang van water naar waterdamp. Op land spelen planten een belangrijke rol in dit proces. De term evapotranspiratie is daar een betere benaming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmi.nl

Water evaporation experiment

18 gerelateerde vragen gevonden

Waar blijft al het verdampte water?

In de grote waterkringloop verdampt het water in zeeën en rivieren door de warmte van de zon. De waterdamp komt in de lucht en vormt een wolk. Als er genoeg damp in een wolk zit, gaat het regenen en valt het water weer terug op de aarde. Om drinkwater te maken, 'lenen' wij het water uit de kringloop even.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op krnwtr.nl

Hoe snel verdampt water als het kookt?

Bijvoorbeeld: kookt het water in een waterkoker met een vermogen van 2000 W gedurende één minuut, dan gaat er ongeveer 53 mL water de lucht in: E = P * t = 2000 W * 60 s = 120 kJ door de waterkoker toegevoegd. m = E / verdampingswarmte = 120 kJ / 2256 kJ/kg = 0,053 kg water dat verdampt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Hoe maak je waterdamp?

Water bestaat uit allemaal kleine deeltjes, dit noemen we watermoleculen. Die watermoleculen zijn altijd in beweging. De watermoleculen die aan de oppervlakte zitten bewegen snel genoeg om de lucht in te springen en te gaan vliegen. Het water verandert in waterdamp, een gas dat je niet kunt zien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op educatie-en-school.infonu.nl

Is waterdamp brandbaar?

Als het in de lucht komt, zegt het niet zomaar 'boem'. Het is wel brandbaar, net zoals aardgas. Maar het brandt pas als het in de juiste verhoudingen met zuurstof wordt gemengd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op noordz.nl

Waarom verdampt water sneller als je het verhit?

Waarom verdampt water sneller als je het verhit? Hoe droger de lucht, hoe beter het water verdampt. Bij hogere temperatuur is er ook meer energie beschikbaar om de verdampingsenergie te leveren, mede daarom gaat dat bij hogere temperaturen sneller.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stuttgart-isst.com

Hoe verdwijnt water?

Water verdampt vanaf het aardoppervlak, gaat vervolgens de atmosfeer in, koelt af en condenseert tot regen of sneeuw. Vervolgens verzamelt het water zich in oceanen, rivieren, meren en in de grond waarna de cyclus opnieuw begint. Het water verlaat hierbij de atmosfeer niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetweermagazine.nl

Hoeveel verdamping per dag?

Aan het begin van het groeiseizoen (begin april) verdampt er gemiddeld ongeveer 1,5 mm per dag. Naarmate het groeiseizoen vordert, loopt de verdamping op tot circa 3 mm per dag begin juli. Daarna daalt de verdamping weer. Op vijvers heeft de verdamping een geringe invloed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmi.nl

Kan een vis verbranden?

Want ook vissen kunnen verbranden in de zon. Helder water is een uitstekende geleider van zonlicht. Vooral koikarpers zijn gevoelig voor verbranden: hun kleur verbleekt en de schubben zien er dan opgezwollen uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtvdrenthe.nl

Hoe heet kan waterdamp worden?

Johannes Diderik van der Waals ontdekte dat de kritische temperatuur van waterdamp 390° C bedraagt; boven die temperatuur kan het 'watergas' zelfs door compressie niet meer vloeibaar gemaakt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is vrije verdamping?

- Deeltjes aan de vloeistofoppervlakte kunnen ook de vloeistof verlaten, als ze door botsing toevallig voldoende snelheid in de juiste richting krijgen. Dit is vrije verdamping. Hierbij zullen vooral de snelle deeltjes de vloeistof verlaten, de trage blijven dan over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikhebeenvraag.be

Wat is een voorbeeld van verdamping?

Verdamping is in de natuurkunde de faseovergang van een vloeistof naar een gas. Verdamping kan optreden als de vloeistof kookt nadat het is verhit. Ook als een vloeistof aan een drogere lucht is blootgesteld treedt verdamping op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikikids.nl

Wat stoot waterdamp uit?

Stijgt de temperatuur door de komst van extra kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer, dan komt er in korte tijd extra waterdamp vrij. Door de extra broeikaswerking gaat de temperatuur vervolgens nóg wat meer omhoog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmi.nl

Wat is zwaarder warme of koude lucht?

De moleculen nemen in warme lucht derhalve ook meer ruimte in. Dat komt tot uiting in de soortelijke massa of dichtheid. Warmere lucht is namelijk ook lichter dan koudere lucht. Hoe warmer de lucht hoe lichter, hoe kouder de lucht hoe zwaarder de lucht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Hoe vang je waterdamp op?

Een te grote hitte kan ervoor zorgen dat het glas breekt.
...
Zo kan de gecondenseerde waterdamp in het drinkglas druppelen.
  • Leg het deksel zo op de pan dat het hoogste punt of de handgreep naar beneden hangt direct boven het drinkglas.
  • Zorg ervoor dat het deksel goed tegen de randen van de pan ligt en de pan goed afsluit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikihow.com

Kun je waterdamp zien?

We noemen dat condenseren. Wolken en regen Water van zeeën, oceanen, meren, plassen en dergelijke verdampt ook al beneden de 100°C. Je ziet het niet gebeuren, want waterdamp kun je niet zien, maar je kunt het wel merken, bijvoorbeeld aan natte was die je buiten hangt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Kan je zelf Wolken maken?

Je hebt een wolk gemaakt in de glazen pot! In de glazen pot zit boven het warme water waterdamp. Dat kun je niet zien. Zodra het koude schaaltje op de pot komt, koelt die waterdamp en condenseert het tot hele kleine waterdruppeltjes: de wolk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemosciencemuseum.nl

Is stoom waterdamp?

Stoom is de gasfase, een aggregatietoestand, van water. Vaak wordt de naam stoom gegeven aan een nevel van water: kleine zichtbare druppeltjes water boven bijvoorbeeld een fluitketel. Echte stoom (waterdamp) is onzichtbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is tegen de kook aan?

Pocheren is het gaar maken van voedsel met weinig vocht, en net iets onder het kookpunt. Pocheren is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel zoals eieren, maar ook vis of fruit. De smaak blijft daardoor veelal beter behouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Hoe lang moet je water koken?

Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op waternet.nl

Kan water 150 graden worden?

Kookpunt en druk

In een open vat, bijvoorbeeld een pan met water, zal toevoegen van energie leiden tot temperatuurstijging van de vloeistof. Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Populaire vragen

  Vorige artikel
Waarom doet mijn bh pijn?