Als je als kind weet dat iemand je oppakt als je pijn hebt, je in bed legt als je moe bent, je opvangt als je bang of geschrokken bent en reageert op wat je ziet en zegt, dan voel je je veilig. Op die manier kun je je ook veilig hechten. Je leert dat als je je behoeften uit, daar een adequate respons op komt.
Het is fijn om met iemand te kunnen praten over jouw situatie. Misschien kun je iemand in je omgeving in vertrouwen nemen. Een vriend of vriendin, bijvoorbeeld, of je docent, collega of je trainer. Je kunt je situatie ook bespreken met je huisarts, met Veilig Thuis of met iemand van jouw wijk- of gebiedsteam.
Een gezonde relatie voelt veilig. Veiligheid betekent dat je samen gezonde grenzen hanteert, dat je je gevoelens durft delen, en dat de relatie vrij is van emotionele mishandeling en dat je je gesteund voelt. #TIP: Ook in een gezonde relatie kun je je onveilig voelen, als je je niet veilig voelt bij jezelf.
Kinderen die opgroeien in een emotioneel onveilige e omgeving kunnen last krijgen van een laag gevoel van eigenwaarde, het gevoel dat hun emoties en behoeften niet belangrijk zijn. Herken je dit? Je niet ontspannen en comfortabel voelen. Gebrek aan emotionele afstemming.
Het allerbelangrijkste is dat je je veilig en geborgen voelt met jezelf en de mensen om je heen. Dat je je veilig voelt om jezelf te zijn en niet bang hoeft te zijn of het gevoel hebt, dat je je anders moet voordoen omdat je anders niet geaccepteerd wordt en alsnog alleen achterblijft.
Opstapelende gezondheidsproblemen
De resultaten laten een hoger risico op depressie, ongeluk, ontevredenheid met het leven, eenzaamheid en onveilig gevoel in de eigen omgeving zien. Ook blijkt dat tegenspoed in de kindertijd mensen een verhoogd risico op sociaal isolement geeft.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Ze vermijden diepgaande gesprekken
Als de persoon in kwestie steeds aan de oppervlakte blijft en niet de diepte in wilt gaan tijdens gesprekken, dan is dat vaak een teken van emotionele onbeschikbaarheid. Vooral als hij of zij de gesprekken over jullie relatie vermijdt, dan moet je oppassen.
Geef jezelf aandacht en respect
Wees vanaf het allereerste begin niet bang om de ander te laten zien wie je bent: je wensen, je gedachten en je emoties. Verder moet wederzijds respect aanwezig zijn in een relatie, vanaf het begin van de relatie.
Psychologische veiligheid is een randvoorwaarden voor teamleden om sociale risico's te durven nemen. Als je je kwetsbaar op durft te stellen, durf je namelijk fouten te maken, een afwijkende mening te ventileren, om hulp te vragen en afwijkend gedrag te vertonen. Dit gedrag is de basis voor groei.
Maak tijd en ruimte voor elkaar
Zo kan je relatie verder verslechteren. Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.
Creëer afstand tussen jou en hem.
Een geweldige manier om hem je te laten missen is door meer afstand te nemen. Als je normaal gesproken elke minuut van het weekend bij hem bent, plan dan eens iets zonder hem. Ga vrijdagavond iets alleen of met vriendinnen doen, in plaats van met hem.
Mannen voelen liefde wanneer zij complimenten krijgen, als zij merken dat zij het goed hebben gedaan, als ze het vertrouwen van jou krijgen dat hun manier van doen ook goed is en dat zij er zelf uitkomen zonder jouw hulp. Je hoeft tegen een man niet te zeggen “ik begrijp je”, maar wel “wat goed van je!”.
De signalen van aantrekkingskracht zijn de – vaak subtiele – handelingen van anderen die verraden of diegene zich 'tot je aangetrokken' voelt (en dan niet op de 'ik vind je aantrekkelijk', maar 'je hebt aantrekkingskracht' manier dus).
Een kind voelt zich veilig en ontspannen als het weet dat het goed gaat met de relatie tussen de ouders en dat ze elkaar respecteren. Dus vergeet vooral niet om oprechte aandacht in elkaar als partner te blijven steken en doe regelmatig ook iets leuks met zijn tweeën (en praat dan niet alleen over de kinderen).
Een slechte jeugd vertaalt zich in een gewoonlijk verdrietige, ongelukkige of gecompliceerde kindertijd. Vaak leidt het niet doorbrengen van deze jaren op de manier waarop ze zouden moeten worden doorgebracht tot het voelen van wrok ten opzichte van die mensen die we toen om ons heen hadden.
Zorg dat je goede hulp krijgt, zodat jij die buffer voor je kind kunt zijn die je zelf hebt gemist. En kijk om je heen: wie kan een steun voor jou en je kinderen zijn? Verder moeten ouders weten dat ze allereerst goed voor zichzelf moeten zorgen. Pas dan kunnen ze hun kind helpen.