Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten. Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn 's middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Eetmomenten in Italië
Lunch wordt meestal gegeten om 1/1.30 uur en diner is meestal om 8/8.30 uur . Een "normaal" familiediner doordeweeks kan beginnen om 8 uur en eindigen in minder dan een uur. Maar als je met vrienden eet, wees dan voorbereid op een maaltijd die 2-3 uur kan duren, of zelfs langer.
Tegenwoordig eten Italianen dagelijks niet meer een dergelijk maaltijd van meerdere gangen. Ze eten vaak maar één of twee van deze gangen en de volgorde staat niet meer vast. Hoewel de primo nooit op de secondo volgt, eet men wel een maaltijd van antipasti gevolgd door primo, of primo gevolgd door antipasti.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Het is belangrijk om je netjes en respectvol te kleden. Bedek je mond als je gaapt of niest. Hoeden moeten binnenshuis worden afgedaan. Het is onbeleefd om je schoenen uit te doen in het bijzijn van anderen .
Wanneer iemand je bedankt, is "prego" zeggen het Italiaanse equivalent van "graag gedaan" zeggen. 2. Alstublieft: In bepaalde situaties kan "prego" ook lijken op het Engelse woord "please". Als je bijvoorbeeld iets aanbiedt aan iemand, kan "Sì, prego" worden geïnterpreteerd als "Ja, alstublieft".
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Het is in feite gebruikelijk dat restaurants hun gasten gratis kraanwater serveren . Sommige duurdere of op toeristen gerichte restaurants bieden echter zowel plat als bruisend flessenwater aan, wat doorgaans niet gratis is en op het menu staat met een prijs per fles.
Een Italiaanse riposo
Vaak is het een lekkere lunch en verder niets doen. Ook hier wordt er pas laat gedineerd, net als in Spanje. De riposo vindt meestal plaats tussen 13.00 en 16.00 uur 's middags. Let op, hierdoor zijn de restaurants 's avonds vaak pas na 20.00 uur geopend.
Gemiddeld zijn prijzen in Italië circa 10% hoger dan in Nederland en België. Zo zijn bijvoorbeeld restaurants 8% goedkoper, zijn levensmiddelen 27% duurder, is bier in de horeca 14% duurder en is het openbaar vervoer tot wel 48% goedkoper.
07:00 – 08:00 uur . De ochtenduren. Word wakker, stap onder de douche en begin na te denken over wat je die dag gaat eten.
Slechts ongeveer 5% van de Italiaanse bevolking gaat uit eten. Dit is een beetje anders dan de traditie van een Sunday roast in Engeland, waar mensen graag uit eten gaan met vrienden en familie. De Italiaanse Sunday lunch begint rond 14:00 uur en eindigt rond 16:00-17:00 uur .
Aangezien de Italianen ongeveer zes uur tussen hun lunch en diner hebben, nemen ze meestal tussendoor nog een snack. Zoiets heet een merende en is meestal een ochtend- of middaghap om mee te nemen. Het kan zoet zijn zoals fruit of biscotti, een hard koekje, of hartig zoals crackers of een stuk pizza al taglio.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
's Avonds rond een uur of 7 start de Aperitivo. Het is niet gemaakt om het diner te vervangen, want dat doen ze vaak pas tegen een uur of 8 of 9, maar om te socialiseren en ontspannen van de werkdag en de eetlust op gang te brengen.
Is het onbeleefd om eten op je bord te laten liggen in Italië? Ja, het wordt gezien als verspilling en kan gezien worden als respectloos tegenover de chef . Probeer je bestelling op te eten of vraag om kleinere porties als je het niet zeker weet.
Ja, je moet betalen voor water. (Je kunt vragen om “acqua dal rubinetto,” kraanwater, maar dat wordt vaak als een beetje onbeleefd gezien .)
Senta (luister, excuseer me of hoor me) is een commando dat je in een restaurant gebruikt als je de aandacht van de cameriere (ober) wilt trekken. Senta, possiamo ordinare? Pardon, mogen we bestellen? Vaak gaat senta (luister) hand in hand met scusi (excuseer me), om extra beleefd te zijn.
Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten. Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn 's middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur.
De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag en duurt tot wel twee uur ! Als u van plan bent om met de lokale bevolking te lunchen, reserveer dan tijd. Een typische Italiaanse lunch bestaat uit een primo (pasta-, soep- of risottogerecht), een secondo (gerecht op basis van vlees of vis) en een contorno (bijgerecht).
Een typisch Italiaans dieet bestaat uit drie maaltijden per dag . De meest voorkomende voedingsmiddelen in het Italiaanse dieet zijn pasta, kaas, groenten, olijfolie, vlees en wijn. Italianen hechten veel waarde aan verse ingrediënten. Ze gebruiken seizoensgebonden ingrediënten om maaltijden te bereiden.
Als zij je bedanken, kan je absoluut terug antwoorden met Grazie Lei (U bedankt) of Grazie mille (1000x dank). Dit lijkt er voor ons zwaar over, maar dat is het absoluut niet. In een bar of een winkel zal je op die manier veel sneller bediend worden en loop je niet het risico om genegeerd te worden.
Je kunt gerust antwoorden: Goed, dank je.
Prego. Je kunt "alsjeblieft" ook vertalen in het Italiaans als prego . Prego is de meest voorkomende vertaling voor "graag gedaan", maar in dit geval betekent het eigenlijk "ga je gang".