De tijmzaadjes zaai je het liefst zo vroeg mogelijk, in februari en maart, in de vensterbank bij kamertemperatuur. Tijm houdt van een droge, arme, liefst kalkrijke grond. Gewone potgrond is te vast en voedselrijk, dus meng bij het zaaien flink wat zand door de potgrond of gebruik zaai-en stekgrond.
Tijm zaaien
Zaai tijm vanaf maart tot en met april onder glas. Als je tijm direct in de tuin wilt zaaien wacht dan tot halverwege april als het buiten warm genoeg is. Houd voor het zaaibed rekening met een plantafstand van 25 centimeter en een rijafstand van 25 cm voor optimale groei.
Tijm heeft ongeveer 14 dagen nodig om te ontkiemen. Het zijn trage groeiers, waardoor de jonge zaailingen binnenshuis moeten blijven totdat het niet meer vriest buiten. Uiteindelijk moet elk potje uitgedund worden tot er nog 3 sterke plantjes overblijven. De jonge plantjes worden pas vanaf half mei buiten uitgeplant.
Tijm houdt van veel zon. Zet het plantje daarom het liefst op een zonnige plek. Halfschaduw kan de tijm plant ook nog wel aan maar hoe meer zon hoe beter de tijm plant het gaat doen.
Tijm groeit heel langzaam, na het kiemen zul je de zaailingen nog enige weken binnen moeten verzorgen tot de zaailingen groot genoeg zijn en het buiten niet meer vriest. Zorg voor een plekje bij kamertemperatuur in een raamkozijn in de zon. Houd de zaailingen vochtig maar niet te nat.
Tijm op het balkon planten
Het kweken van tijm op het balkon en de vensterbank is heel eenvoudig. Belangrijk is wel een zonnige standplaats en een goed doorlatende potgrond. Hiervoor wordt bij de potgrond grof zand of klei gemengd.
Alle tijmsoorten kun je vermeerderen door stekjes af te snijden van de moederplant. Zet deze stekjes in zandige compost om ze te laten wortelen.
Tijm heeft weinig water nodig. De plant heeft liefst staat liefst op een droogje.
Tijm heeft niet ontzettend veel water nodig, maar je wil ook niet dat de plant droog komt te staan. Geef de plantjes bij voorkeur 1 à 2 keer per week wat water. Als je het een keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
Ik geef de planten in een verhoogde bak en in potten in het voorjaar wat voeding maar zeker niet teveel: meestal kies ik voor een (klein) handje samengestelde organische meststof of biologische 'kruidenmest'. Tijm groeit van nature in gebieden waar er weinig voeding in de zanderige grond zit.
Tijm wordt aan het begin van de bloei gesnoeid of in de zomer. Het snoeien wordt gecombineerd met het oogsten. De stekken worden in bundels verzameld en ondersteboven te drogen gehangen.
Tijm staat graag op een plekje in de volle zon. De meeste soorten zijn sterk winterhard en hebben geen bescherming nodig tegen vorst. Mocht je geen zonnige plek hebben dan werkt de halfschaduw ook, zo lang het er ook goed droog is. Ga alleen niet verder de schaduw in dan enkel halfschaduw.
Tijm kweken
Verspreid een tiental zaadjes over de pot en strooi een laagje zand van 0,5 cm over de zaadjes. Maak de bodem vochtig en houd een constante temperatuur van ongeveer 21°C (kamertemperatuur).
Planten voor tijm kruiden
Alle soorten tijm kun je in de keuken gebruiken, ze smaken allemaal net iets anders. Thymus vulgaris is de bekendste soort voor in de keuken, maar de citroentijm is in opkomst vanwege de lekkere citroensmaak.
Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee. Vroeger werd tijm ingezet voor bijna alle kwalen in je hele lijf; bij griep, problemen van je spijsvertering, voor maagpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
Het gebruik van tijm als thee
Gebruik gedroogde tijm: Bij het maken van tijmthee kun je het beste gedroogde tijm gebruiken in plaats van verse tijm. Gedroogde tijm heeft een sterker aroma en een meer geconcentreerde smaak, waardoor het beter geschikt is voor thee.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Het verschil met tijm
Ook al zijn beide houtachtige kruiden en vertonen ze wat smaak betreft sterke gelijkenissen, toch bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Tijm heeft namelijk een wat bitterdere en zoetere smaak dan rozemarijn.
Tijm zit boordevol vitamine C, wat een grote hulp is voor je immuunsysteem, maar is ook rijk aan calcium dat je helpt om je botten gezond te houden, ijzer dat de productie van rode bloedcellen stimuleert en kalium dat de bloeddruk verlaagt.
Voor je weerstand. Ook je afweersysteem kan baat hebben bij een snufje tijm. Gebruik tijm dan wel het liefste vers, dan bevat het meer mineralen zoals selenium, zink en magnesium en vitamines (zoals vitamine B en E).
Water geven en bemesten. Tijm is zeer eenvoudig te onderhouden in de tuin : het kruid heeft relatief weinig water nodig, kan goed tegen droogte - dus ook tijdens je vakantie hoef je je geen zorgen te maken - en heeft maar zelden extra voedingsstoffen nodig.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!