Hij verdient zeker een mooi plekje in je tuin. Gember kan je niet zaaien. Je laat een stuk van de wortelstok (= de gember die je in de winkel vindt, en die je kan opeten) uitlopen, en daarmee start je de nieuwe teelt. Je begint met gember te kweken vanaf januari.
Je kunt gember niet zaaien, je laat een stuk van de wortelstok/rizoom uitlopen daarmee start je de teelt. Er bestaan trouwens meerdere rassen, waarbij de kleur van de verse gember iets kan variëren.
Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond.
Splits de gember in stukjes en laat het 3 uur in een kom met lauw tot warm water vochtig worden. Pak kweekpot met doorsnede van minimaal 15 cm en vul deze met normale potgrond en compost. Begraaf de gemberwortel 5 cm (tot 10 cm) in de bodem, en na 3 weken ontkiemt de plant.
Het drinken van gemberthee is al een manier om op dagelijkse basis gember binnen te krijgen. Je snijdt dan plakjes van de verse gemberwortel, deze schil je en laat je trekken in kokend water. Ook kun je gember toevoegen in bijvoorbeeld smoothies. Daar zijn gembershots uitermate geschikt voor.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Gember planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van september tot oktober. Gember kan je het beste in het voorjaar planten. Althans, als je hetzelfde jaar wilt kunnen oogsten. Want in principe kan je gember ook in de zomer planten, zo lang het warm genoeg is.
De gemberwortel is een populaire specerij afkomstig van de gemberplant. Het kweken van gember, ook bekend als Zingiber officinale, is een intensief proces dat veel aandacht en zorg vereist. Als het kweekproces goed verloopt kan het leiden tot een van de meest veelzijdige specerijen ter wereld.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember. Bewaar je gemberwortel tot er groene stipjes op de buitenkant verschijnen, snijd de wortel vervolgens in stukken en plant onder een laagje grond in een pot. Dek de pot af met plasticfolie en binnen een paar weken ontstaan er kleine plantjes. Na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten.
Kies dan een zonnige plek en rooi de knollen na de bloei. De bloemen van de siergember zijn ook uitstekende snijbloemen voor in de vaas. Eetbare gember is niet winterhard, maar heel makkelijk zelf te kweken.
Een uitstekende manier om gember langer te bewaren is door de gember in te vriezen. Snijd of rasp de gember eerst in de gewenste porties voordat je het in een luchtdicht bakje in de vriezer plaatst.
Leg het in een koele en droge omgeving. Na ongeveer vier dagen is de gember gedroogd. In een goed afgesloten pot kun je de gember zo wel een jaar bewaren! Gember is een wortel, en groeit van nature dus in de grond.
Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost. Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven.
Week de gember een dag in water voordat je hem in de grond zet om sneller te laten ontkiemen . Jerolmack merkt op dat deze stap optioneel is en niet essentieel voor een gezonde groei.
Gember is de wortel van de gemberplant. Om gember te laten groeien heb je gelukkig geen grote moestuin nodig. Sterker nog: doordat gember een tropische plant is, groeit het goed in een warme omgeving. Jouw warme huis en flink wat water volstaat prima.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Gember is, net als kurkuma en kaneel, een specerij die perfect past bij een kopje koffie .
Gember voor je haar
Voor je lijf is gember dus heel gezond, maar ook voor je haar. Deze wortel zit namelijk boordevol B-vitaminen en vitamine C. Vitamine B2 ondersteunt onder andere gezond haar. Qua mineralen is gember ook heel goed voor je haar; zo zit er calcium, kalium, magnesium, natrium en ijzer in.