Op 24 juli 1969 keerde de terugkeercapsule van de Apollo 11 commando module terug naar de Aarde. De drie astronauten maakten een geslaagde landing op ongeveer 24 kilometer van het vliegdekschip USS Hornet die hen opwachtte.
Het Apollo-programma omvatte elf bemande vluchten, aangeduid als Apollo 7 tot en met Apollo 17. Apollo 4 tot en met Apollo 6 waren onbemande testvluchten.
Een maand voordat de Apollo 11 vertrok vloog de Apollo 10 nog een ronde om de maan en daarna stonden alle lichten op groen. En op 16 juli 1969 verliet de Apollo 11 de aarde. Om vervolgens vier dagen later te landen op de maan. Daarna volgde er nog vijf succesvolle maanlandingen.
Precies met zo'n servicemodule ging het bij Apollo 13 rampzalig mis. Een zuurstoftank explodeerde, de tweede liep leeg en in enkele uren zaten de drie astronauten zonder stroom, water en zuurstof in hun commandomodule.
Op 28 januari 1986 verandert de Challenger in een gigantische vuurbal. Al snel bleek dat de oorzaak van deze catastrofe een trivialiteit was – en dat de zeven astronauten aan boord van deze brandende hel nog een paar seconden leefden. Op 28 januari 1986 verandert de Challenger in een gigantische vuurbal.
Gewaarschuwd. Een onderzoekscommissie concludeerde destijds dat slecht functionerende afsluitringen in combinatie met de kou tijdens de lancering de oorzaak waren van de ramp. Gassen konden weglekken en dat resulteerde uiteindelijk in een explosie.
Dat we sinds 1972 niet meer op de maan zijn geweest, komt vooral door een gebrek aan politieke wil. De techniek is sinds 1969 enorm vooruitgegaan. Ook de ambities groeien: er bestaan plannen voor bemande missies naar Mars en verder.
De allereerste dieren in de ruimte waren fruitvliegjes. Deze werden in 1947 aan boord van een Amerikaanse raket de ruimte in gestuurd en overleefden de vlucht. Het hondje Laika uit de Sovjet-Unie was het eerste dier dat in 1957 in een baan rond de aarde werd gebracht, het diertje overleefde de vlucht niet.
NASA zette in 1972, met de Apollo 17-missie, voor het laatst mensen op de maan. In totaal hebben er twaalf mannen rondgelopen op de maan.
De raket werd gelanceerd om 09:32 lokale tijd (14:32 in Nederland) en bereikte binnen tien minuten een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Nog eens twee uur later werd deze snelheid verhoogd naar 40.000 kilometer per uur, tien maal sneller dan een geweerkogel. De vlucht naar de man verliep vlekkeloos.
De afstanden in de ruimte zijn enorm. Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die de eerste mensen op de Maan zette. De bemanning van de Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin en Michael Collins.
Lopen in de maan kan alleen met een speciaal maanpak, omdat je anders verbrandt. Het kan namelijk heel koud of heel warm zijn op de maan.Er is ook veel minder zwaartekracht op de maan waardoor je meer springt dan loopt op de maan.
Dit bestaat uit, geheel in lijn met de medemens op aarde, groente, fruit, vlees, vis, noten, water, thee, koffie en ga zo maar door. Voordat je je zorgen maakt of er ook iets te snacken valt: jazeker. Chocola, limonade, snoep, koek: het ruimteleven lijkt culinair gezien zo slecht nog niet.
Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.
Laika is een Oost-Europese naam die voornamelijk voor honden wordt gebruikt, maar af en toe ook als meisjesnaam voorkomt. Het betekent “blaffer”. De Russische hond Laika speelde een grote rol in de ruimtevaart. Zij was het eerst wezen dat levend een omloop om de aarde volbracht.
Tripje naar Mars is haalbaar, zolang astronauten maar binnen vier jaar weer terug zijn. Alleen dan is een missie naar de rode planeet veilig. Om de eerste bemande missie naar Mars mogelijk te maken, moeten wetenschappers en ingenieurs eerst een hele reeks technologische- en veiligheidsobstakels overwinnen.
Een retourtje maan kost voor iemand van 100 kilo ongeveer 3,6 miljoen euro. Een retourtje maan is alleen niet goedkoop. "Je betaalt voor elke kilo die vanuit de aarde gelanceerd wordt ongeveer 36.000 euro. Weeg je 100 kilo, dan betaal je dus ongeveer 3,6 miljoen euro."
In totaal zijn er 12 astronauten op de Maan geweest. Nog eens 12 hebben de invloedssfeer van de Maan wel bereikt, maar hebben het Maanoppervlak niet betreden.
De Challenger was de tweede van de vijf spaceshuttles die gebouwd zijn. Op 28 januari 1986 viel de Challenger 73 seconden na de lancering uit elkaar, waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen.
Op 13 april 1970 ontplofte de zuurstoftank van de CSM van Apollo 13, die op weg was naar de Maan. Dit veroorzaakte grote schade aan de besturing en lifesupportsystemen.
Zij brachten de shuttle met een snelheid van 4 973 km/uur naar een hoogte van 45 km. Lancering van de Space Shuttle Atlantis.