Ze slapen op een dag minstens zestien uur. Een kat heeft meer slaap nodig dan mensen en op deze manier spaart zij energie. Energie die je kat vooral nodig heeft als zij actiever wordt rond de schemering. Je kat verdeelt de slaap over diepe slaap, korte siësta's en een beetje dommelen.
Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, minof meer aan één stuk.
Neem contact op met dierenarts als je kat minder dan 12 uur of meer dan 20 uur per dag slaapt of als zijn slaapritme plotseling is veranderd. Raadpleeg ook een dierenarts als je kat niet makkelijk wakker wordt of andere tekenen van ziekte vertoont.
Als ze ongeveer een maand oud zijn slapen ze nog zo'n 13 tot 16 uur per dag. Ze slapen niet aan een stuk door, maar verspreiden hun slaapjes over de dag. Volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en senior katten -ouder dan ongeveer 11 jaar- slapen bijna 20 uur per dag.
Dutten uit verveling
De reden hiervoor is dat – in tegenstelling tot mensen – katten korte en lange slaapjes doen verdeeld over de dag. „Als een poes achttien uur per dag ligt te dutten, dan wil dat nog niet zeggen dat zij al die slaap nodig heeft. Zij slaapt ook omdat het fijn is”, zegt Dr.
Op zoek naar comfort
Als je zo lang slaapt als een kat, is het natuurlijk wel lekker om een beetje comfort te hebben. Soms verkiest een kat jouw schoot boven dat lekkere zonnestraaltje. Je zal wel denken: waarom komt een kat bij je liggen terwijl de zon veel warmer is? Comfort is het antwoord.
Als een kat de boel sloopt of voortdurend probeert te ontsnappen, dan is het vaak wel duidelijk. Maar een kat die continu miauwt of achter je aanloopt, kan ook verveeld zijn. Daarnaast zijn er katten die veel slapen omdat ze niets te doen hebben. Veel slapen is niet normaal; boerderijkatten slapen niet meer dan 12 uur.
Katten houden van warme en zachte plekken om te slapen. Het liefst slapen ze in een fijne kattenmand of op een warme deken. Of gezellig bij de baasjes op de bank of in bed. Maar er zijn ook katten die het fijn vinden om op een hoge plek te slapen.
Katten zijn gedurende 24 uur meerdere keren afwisselend wakker en in slaap. Een deel van de nacht zijn ze dus actief en op zoek naar eten, bezigheden of aandacht. Wil je een goede nachtrust? Zorg dan in ieder geval dat je kat ook s'nachts te eten heeft zodat hij geen honger heeft.
Jouw huisvriend associeert je geur met verzorging, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij op je schoot komt liggen. Ook het ritme van je ademhaling is rustgevend voor je kat, net zoals het ritme van je hartslag.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Dat is voor iedereen direct duidelijk. Maar in de meeste gevallen van acute pijn zal je kat in zijn mandje kruipen en doen alsof hij slaapt. Vaak zie je dan dat ze niet relaxed languit liggen maar eerder gehurkt liggen. Ook kan je kat naar je blazen of slaan als je hem wilt aaien.
Er is wel wetenschappelijk bewezen, dat mensen die een kat in huis hebben gelukkiger zijn, omdat katten negatieve energie van de mens op zich kunnen nemen. Ook als je ziek bent of je voelt je niet lekker, dan voelen katten dat aan en komen ze op of naast je liggen.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Als je kat ligt met de pootjes naar binnen en de staart onder het lichaam heeft gekruld, dan voelt hij/zij zich ook zeer ontspannen. Wanneer je kat een iets oplopende rug heeft, een gespannen lichaam, een kop en staat die naar beneden staat, dan is je vriend juist boos of agressief.
Een dutje hier, een tukje daar en van brokjes eten word je maar moe, dus daarna moet er weer een siësta ingelast worden. De voornaamste bezigheid van onze poezenbeesten gedurende de dag is dan ook slapen. Katten slapen en dutten per dag gemiddeld zestien tot twintig uur.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Wil je zeker weten dat je kat echt stresst en ongemakkelijk is tijdens jouw afwezigheid, hang dan eens een camera op. Zie je een onrustige en mogelijk miauwende kat in beeld kan dit duiden op verlatingsangst. Maar dit gedrag kan ook uiting zijn van tal van andere factoren, zoals ziekte of stress van een buurtkat.
Of geef je hem een extra aai als hij voor je staat en liefkozend maar vocaal begroet? Dan is zijn doel bereikt: hij krijgt namelijk jouw aandacht. Door zelfs alleen al de kat aan te kijken wanneer hij miauwt bevestig je zijn gedrag en is het al genoeg om de kat te stimuleren om door te gaan met zijn gedrag.
Het verblijf. Een kat die buiten leeft, heeft een schuilplaats nodig om zich te beschermen tegen regen, hitte of koud weer. Je kat heeft een fijn rustplekje nodig, bijvoorbeeld een oude doos met een deken of een fijne kattenmand. Binnen heeft elke kat het liefst een eigen kattenbak die regelmatig wordt schoongemaakt.
Als je meerdere katten hebt, moeten ze elk een eigen mandje hebben. Katten hebben namelijk ruimte nodig, zeker in zo'n stressvolle situatie.
In de zomer heeft je kat minder behoefte aan een warme mand, daarom kan een wat luchtigere slaaplek met een dun kussen van gladde stof (dan) een goed idee zijn. In de winter hebben veel katten hun mand graag wat warmer.
Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt? Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is.Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten. Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk.
En als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt. Hij vindt 't dus superfijn bij jou! Ook als je kat je overal in huis achterna loopt (en je 'helpt' bij alles wat je doet....) betekent het dat hij dol op je is.
Veelvoorkomende symptomen van een depressieve kat zijn verhoogde lusteloosheid, veranderingen in eetlust, ongewoon gedrag zoals zelfverminking of isolatie, overmatig of juist minimaal miauwen, en een gebrek aan interesse in sociale interacties.